menu

De Vergelding: Een Dorp in Tijden van Oorlog - Jan Brokken (2013)

mijn stem
3,90 (24)
24 stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Oorlog

356 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten. In ''De vergelding'' reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending. Eens te meer wordt duidelijk dat de oorlog niet alleen voor militairen maar ook voor gewone mensen verstrekkende gevolgen had.

zoeken in:

avatar van liv2
4,5
Sterk staaltje dit boek. Met een ongelooflijke precisie schetst Jan Brokken zowel een beeld van het leven in een dorp tjjdens de bezetting, maar ook komen de inwoners tot leven. Het boek leest als een whodunnit, is eigenlijk ongemeen spannend en boeiend maar is eveneens een minutieus verslag dat enkel tot stand kon komen dank zij jarenlang onderzoek. De auteur gaat zeer omzichtig te werk, hij neemt niets voor 'waar' aan en heeft mededogen voor elk personage. Geen 'natte vingerwerk' maar een eerlijk en schrijnend verslag van de waanzin die een oorlog meebrengt. Dit is echt veel meer dan een roman. Respect voor wat Jan Brokken hier neerzet


avatar van Donkerwoud
4,0
Onbegrijpelijk weinig aandacht hier voor dit puike stukje postmoderne geschiedschrijving. Zeker zo goed als HHhH van Laurent Binet.

avatar van liv2
4,5
Donkerwoud schreef:
Onbegrijpelijk weinig aandacht voor dit puike stukje postmoderne geschiedschrijving. Zeker zo goed als HHhH van Laurent Binet.


Dat is niet waar hoor! Kreeg heel veel aandacht en werd overal fantastisch ontvangen. Ook genomineerd trouwens voor een aantal prijzen. Maar dat het goed is, ja zeker!

avatar van Donkerwoud
4,0
Ik bedoel hier. Meteen aangepast.

avatar van liv2
4,5
Donkerwoud schreef:
Ik bedoel hier. Meteen aangepast.


Ik vind 7 stemmen hier heel erg hoog! (maar dan moet je de jouwe ook plaatsen he!) dan zitten we op 8. Als je ziet dat de toplijst nr 1 recent over 5! users gaat....

avatar van Donkerwoud
4,0
Een recensie en bijpassend oordeel zitten in de pijplijn. Eerst maar het boek uitlezen.

avatar van Donkerwoud
4,0
Ontzettend fijne reconstructie van de vele verschillende grijstinten rond een vermeende daad van sabotage en de afschuwelijke repercussies die erop volgen. Wat Jan Brokken ontzettend knap doet is dat hij mogelijke vooroordelen over de Tweede Wereldoorlog vakkundig tackelt door de menselijke factor de boventoon te laten voeren.

Dit boek gaat over mensen in oorlogstijd waarvan elke kleine beslissing tot reusachtige gevolgen zou kunnen leiden. Het laat zien hoe de menselijke moraal gevormd wordt door de absurditeit van de oorlog en niet zozeer door individuen die van zichzelf goed of slecht handelen. Ook ontzettend interessant hoe diezelfde noodlottige keuzes uit de oorlogstijd resoneren in de naoorlogse tijd en daarbij gekleurd en anders ingevuld blijven worden door de publieke opinie.

Een klein puntje van kritiek is dat de journalistieke aanpak van Brokken soms neigt naar het eindeloos opdreunen van feitjes rond personages om geen enkel aspect onderbelicht te laten. Prijzenswaardig vanuit de journalistieke intenties, maar het maakt dat het als literair werk soms onnodig tegen saaie passages aan loopt.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:16 uur

geplaatst: vandaag om 01:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.