menu

Dans les Forets de Sibérie - Sylvain Tesson (2011)

Alternatieve titel: Zes Maanden in de Siberische Wouden: Februari - Juli 2010

mijn stem
3,77 (13)
13 stemmen

Frans
Reis / Ideeënliteratuur

252 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Sylvain Tesson had zichzelf een doel gesteld: nog voor zijn veertigste wilde hij ervaren hoe het is om als kluizenaar te leven. Hij is een man die houdt van extremen en dus besluit hij om zes maanden in een hut te gaan wonen, gelegen aan het Bajkalmeer in Siberië. Het dichtstbijzijnde dorp is 150 kilometer verderop, 's winters vriest het er tot -30 °C en 's zomers lopen er beren rond. Dit boek is het relaas van een periode waarin Tesson leefde zonder alle stress van het moderne bestaan.

zoeken in:
4,5
Een soort van dagboek over een verblijf in de volle natuur, maar dan wel in de extreme omstandigheden, waarbij de auteur zelf voor zijn leven moet instaan, niet alleen voor houthakken en vissen, maar ook voor zijn geestelijk evenwicht. Na enkele bladzijden kreeg ik ik even zin om de lectuur te stoppen, toen naast de materiaalpaklijst een lijst verscheen van een 50-tal mee te nemen boeken, met Nietzsche, Montherlant, Shakespeare, Kierkegaard en Sade. Dat leek me een soort van Frans intellectuelensnobisme, maar al gauw kreeg ik door dat hij er niet opdringerig uit begon te citeren, maar dat het boek niet zomaar een avonturenverhaal was, maar dat hij op zoek was naar echtheid en zeg maar wijsheid. Het word dan ondanks de zuippartijen een diepzinnige meditatie over de verhouding van de mens tot de realiteit. Zeer boeiend!

4,5
"Het is goed om te weten dat ergens in de wereld, daarginds in een bos, een blokhut staat waar dingen mogelijk zijn, waar het levensgeluk binnen handbereik ligt."

Heerlijk mijmeren over het leven en hoe we in de natuur staan. Uitkijkend door een raam, met een glas wodka en een kop thee binnen handbereik.

En verder ben ik het helemaal eens met wat Roro hierboven schrijft.

glimmerman270
Machtig geschreven, vele passages uit het boek zijn prachtig. Ik zou ze allemaal wel willen benoemen, maar ik draag het met mij mee. Sla het op, en geef het ooit door aan 'die' persoon die ik belangrijk vind: mijn toekomstige vrouw?

avatar van Donkerwoud
Klinkt als iets waar je mij wel gelukkig mee maakt. Ik ga er eens naar op zoek. Dan heeft Glimmerman niet alleen zijn toekomstige vrouw ermee aangestoken.

glimmerman270
Donkerwoud schreef:
Klinkt als iets waar je mij wel gelukkig mee maakt. Ik ga er eens naar op zoek. Dan heeft Glimmerman niet alleen zijn toekomstige vrouw ermee aangestoken.


Een aanrader wie filosofische teksten kan waarderen. Overigens moet ik mijn toekomstige vrouw eerst nog vinden, maar dat komt wel goed ...Alvast veel plezier met het boek:)

avatar van Donkerwoud
Succes met die toekomstige vrouw iig. In ieder geval heb je nog de literatuur als surrogaat, in veel gevallen een vééééél beter alternatief.

4,0
Terwijl ik me door 'De Idioot' van Dostojevski aan het worstelen was, was dit boek een welgekomen afwisseling. Toen het ter sprake kwam in het programma winteruur op canvas (een echte aanrader overigens en gratis te herbekijken of canvas.be!) wist ik meteen dat dit wel eens iets zou kunnen worden. En dat is ook gebleken!

De thematiek van het kluizenaarschap heeft me altijd al geboeid. Maar de manier waarop Tesson het hier weet te brengen werkt wel erg intrigerend. Hij vindt een mooie balans tussen de zware onderwerpen, afgewisseld met humor in zijn vlotte omschrijvingen van zijn dagdagelijkse avonturen. De dronken avonturier met een rijke geest, een zee van tijd en ultieme vrijheid: dat levert gegarandeerd een degelijk verhaal op.

Wel vind ik dat de 'vele' bezoekjes die hij krijgt soms afdoen aan zijn beginopzet. Dat belet hem in zekere zin toch om die ultieme kluizenaarservaring te beleven.

* Leestips voor gelijkaardige boeken zeer welkom

avatar van Wickerman
4,0
Prachtig boek die je onvermijdelijk zelf aan het denken zet om een tijdje in de wildernis te gaan bivakkeren. Hier en daar een tikkeltje doorgeslagen in de mijmeringen, maar dat geeft juist goed weer wat er met je gebeurt als je alleen in een hut gaat zitten. Ik ben benieuwd hoe de schrijver zijn weg weer heeft gevonden in de bewoonde wereld.

avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Wickerman schreef:
Ik ben benieuwd hoe de schrijver zijn weg weer heeft gevonden in de bewoonde wereld.

Ik zie hem niet zo snel wonen in een flatje in Parijs of Moskou; hij zal wel bezig zijn met projecten voor nieuwe omzwervingen. Bovendien is hij met bevriende fotografen actief met fotoboeken over (Russische) landschappen en reizen. Die boeken staan niet op BoekMeter.

avatar van Wickerman
4,0
Sol1 schreef:
Ik zie hem niet zo snel wonen in een flatje in Parijs of Moskou; hij zal wel bezig zijn met projecten voor nieuwe omzwervingen. Bovendien is hij met bevriende fotografen actief met fotoboeken over (Russische) landschappen en reizen. Die boeken staan niet op BoekMeter.


Hmm, ik had ook niet anders verwacht! Ik zie nog een boek over een wandeltocht door Frankrijk staan. Die gaat op mijn lijstje.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:00 uur

geplaatst: vandaag om 11:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.