menu

Insurgent - Veronica Roth (2012)

Alternatieve titels: Opstand | Divergent #2

mijn stem
3,45 (31)
31 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sciencefiction

352 pagina's
Eerste druk: Katherine Tegen Books, New York (Verenigde Staten)

De Inwijdingsdag van Tris, die euforisch had moeten zijn, eindigt gruwelijk. Vanaf dat moment is het oorlog tussen de facties. En in tijd van oorlog moeten er kanten gekozen worden. Geheimen worden onthuld en de gevolgen van gemaakte keuzes zijn nog onherroepelijker, en nog krachtiger. Tris doet alles wat ze kan om haar dierbaren te redden. Gevoelens van rouw en schuld achtervolgen haar terwijl ze worstelt met vragen over vergiffenis, loyaliteit, politiek en liefde. Door ingrijpende nieuwe ontdekkingen en verschuivende relaties, moet Tris volledig accepteren dat ze afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen...

zoeken in:
avatar van Poebie
4,5
En boek 2 dus ook in 1 adem uitgelezen. Het verhaal raakt mij volledig. Ondanks de vele vergelijkingen met "the Hunger Games" en dat deels kan beamen, vind ik het toch een op zichzelf staande verhaallijn.

JSPR_G
De hoge scores overal zijn echt onbegrijpelijk. Dit boek is gewoon van een armzalig niveau. Divergent was een slecht geschreven boek maar had wel nog enigszins een boeiend en actievol verhaal. In dit deel van de trilogie zit echter totaal geen vaart en doen de hoofdpersonages het hele boek lang erg vervelend en tegendraads. Dit is de eerste keer dat ik een 0,5* geef op deze site. Er valt gewoon niets positiefs te melden over dit boek.

Wat ik ook niet begrijp: wordt dit boek niet eens nagelezen vooraleer het te publiceren? Ik heb, zonder er speciaal op te letten, meerdere typfouten opgemerkt. Dit op zich is geen ramp, maar er staan ook enkele inhoudelijke flaters in het boek. Een personage (Zeke) die meehelpt gewonden naar een ander verdiep te brengen terwijl hij pas twee hoofdstukken later terug bij de groep aansluit, bijvoorbeeld.

avatar van Edwynn
Het verhaal loopt juist vlot
Het is alleen dat oeverloze relatiegedreutel dat tenenkrommend is. Roth weet niet hoe kerels denken en handelen. Klaarblijkelijk. Gelukkig blijft ze nooit lang in diverse passages hangen en is het niet onaardig om te lezen.

JSPR_G
Edwynn schreef:
Het verhaal loopt juist vlot
Het is alleen dat oeverloze relatiegedreutel dat tenenkrommend is. Roth weet niet hoe kerels denken en handelen. Klaarblijkelijk. Gelukkig blijft ze nooit lang in diverse passages hangen en is het niet onaardig om te lezen.


Het eerste deel loopt vlot, ja, maar dat kan van dit deel toch totaal niet gezegd worden? Het leest snel, dat wel.
In het derde boek wordt het relatiegedoe pas écht vervelend, trouwens.

3,5
Tja.. Dit deel is duidelijk minder goed dan deel 1 en doet me denken aan deel 3 van The Hunger Games. Oorlog, complotten, geweld, dood en verderf.. De relatie tussen Tobias en Tris begon soms ook vervelend te worden, gelukkig is dit op het einde weer recht getrokken. Wat ik positief vond is dat er meerdere facties betrokken en toegelicht werden en dat er op het einde een spannende onthulling werd gedaan. Ik ben nog steeds wel benieuwd naar deel 3.

2,5
Soms lees je een boek waarbij je steeds het gevoel hebt dat even moet doorbijten om door de opbouw van het verhaal heen te komen. De naam van de roos vind ik een goed voorbeeld, waarbij je als lezer naarmate je verder leest wordt beloond voor het moeilijke begin. Opstand gaf mij wel het gevoel dat er iets beters aan zat te komen, waarom is het anders zo populair? Helaas bleef een mooie climax uit. Het verhaal komt maar niet op gang en blijft hangen in relatieproblemen tussen Tris en Four. Deze stukken zijn herhalend en zooo...ongelooflijk....saaaai. De uiteindelijke clou wordt slecht geïntroduceerd en vind ik tegenvallend. De beschrijving van de verschillende facties blijven wel interessant. Jeanine, de schurk, is een voorspelbaar, ééndimensionaal karakter. Divergent vond ik niet vernieuwend, maar wel vermakelijk. Het gaf mij het gevoel dat er heel wat in dit verhaal, in deze wereld, zat voor een goed verhaal. Juist daarom valt dit boek me zo tegen. De wereld die in deel 1 werd geïntroduceerd is hier onvoldoende uitgebreid. Veel meer van hetzelfde is niet altijd goed. Ondanks dat ik wel van dit genre houd vind ik dit dus een matig boek.

Samenvatting:
Tris, Four (=Tobias) en de rest vluchten naar Vriendschap. Die wensen neutraal te blijven, maar bieden wel een verblijfsplaats aan. Wanneer de Erudieten hen komen halen vluchten ze naar de factielozen. Daar blijkt de moeder van Four, Evelyn, nog te leven. Zij is de leider van de factielozen. Tris en Four gaan naar de Oprechten om hen aan hun kant te krijgen. Daar worden ze beiden ondervraagd met een waarheidsserum. Daar beginnen de eindeloze relatieproblemen tussen Tris en Four. Tris heeft moeite met wapens doordat ze Will heeft doodgeschoten. Four is boos dat hij haar dat niet zelf heeft verteld. Vanaf dat moment zijn ze constant boos op elkaar.
De overgelopen Onverschrokkenen en de Erudieten vallen het hoofdkwartier van Oprechtheid aan. Iedereen wordt verdoofd, behalve de Afwijkenden. Tris weet Eric te verwonden en de aanval wordt afgeslagen. Wanneer de leider van Eruditie, Janine, willekeurige mensen begint te doden geeft Tris zich over. Janine gebruikt haar om een serum te ontwikkelen dat ook bij Afwijkenden moet werken. Four is haar achterna gegaan en ook gevangen. Peter is haar gevangenbewaarder. Daarnaast is Caleb, haar broer een assistent van Janine in dit onderzoek. Na een aantal onderzoeken krijgt Tris een gif ingespoten dat haar moet doden. Dat lijkt ook te gebeuren, maar het blijkt een truc van Peter, die bij haar in het krijt stond, om te ontsnappen. Terug bij de factielozen blijken zij een aanval te plannen waarbij alle vijanden moeten worden gedood en alle informatie en kennis van Eruditie vernietigd. Marcus wil dat stoppen omdat er heel belangrijke informatie bij zit. Samen met Tris en Christina gaat hij naar Vriendschap. Daar maken ze een plan en gaan net voor de aanval naar Eruditie. Met moeite slaagt hun plan, Janine wordt gedood, maar de informatie maken ze openbaar. Het blijkt dat hun wereld gemaakt is om te ontsnappen aan de slechte buitenwereld, de gewelddadige menselijke natuur. Zij moeten met elkaar een betere mensheid creëren die wanneer ze er klaar voor zijn naar buiten kan treden en het goede voorbeeld mag geven.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:29 uur

geplaatst: vandaag om 06:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.