menu

Het Been in de IJssel - Joris van Casteren (2013)

mijn stem
3,96 (23)
23 stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Sociaal

304 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In de zomer van 2005 vindt een visser een menselijk onderbeen in de IJssel. Jaren later is nog steeds niet bekend wie de eigenaar is van het been, dat volgens forensisch onderzoek met grote kracht is ‘afgerukt’. Joris van Casteren, gegrepen door dit raadselachtige gegeven, onderneemt in "Het been in de IJssel" een journalistieke pelgrimage met als doel de ware toedracht te achterhalen. Een doorbraak komt er in 2008: het dna van het been blijkt overeen te komen met dat van een vermiste Duitser, die in de winter van 2005 in Düsseldorf spoorloos is verdwenen. Zeer vermoedelijk leeft deze man niet meer, hoewel technisch bewijs daarvoor ontbreekt. Van Casteren neemt ons mee op zijn speurtocht, die hij doorspekt met literair-filosofische bespiegelingen en verwijzingen naar het leven van deze ogenschijnlijk gewone Duitser, die met zijn verdwijnen een spoor van verwarring achterliet...

zoeken in:


avatar van gert_r
4,5
Hier vind je een filmpje waarin, aan het einde, ook nog een nieuw feit naar voren komt over de visser die het been vond.

avatar van liv2
4,5
Wat een ongelooflijk fijn boek. Door de vondst van een Been in de Ijssel sloegen zowat alle geordende bureaucratische machinerieën in Nederland en Duistland bijna tilt. De inspanningen die geleverd werden om de rechtmatige eigenaar van het been terug te vinden zijn fenomenaal, op het randje van grotesk. Van Casteren doet deze zoektocht van naaldje tot draadje uit de doeken. Maar hoe! Zijn manier van schrijven vind ik echt geestig. Heb met sommige passages letterlijk tranen gelachen en dat is me nog niet vaak overkomen bij een boek. Enfin, heb me twee dagen lang zeer goed geamuseerd, ik was volledig in 'De Ban van het Been'

4,5 * met een halve ster voor de humor zonder dit geforceerd te beogen.
Aanrader!

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
liv2 schreef:
Van Casteren doet deze zoektocht van naaldje tot draadje uit de doeken. Maar hoe! Zijn manier van schrijven vind ik echt geestig. Heb met sommige passages letterlijk tranen gelachen en dat is me nog niet vaak overkomen bij een boek. Enfin, heb me twee dagen lang zeer goed geamuseerd, ik was volledig in 'De Ban van het Been'

4,5 * met een halve ster voor de humor zonder dit geforceerd te beogen.
Aanrader!


Dankjewel voor de aanrader, Liv,

Ik heb me met jou zonder meer geamuseerd.

Van Casteren heeft een prettige stijl, zijn journalistieke achtergrond is merkbaar. Meestal heb ik een hekel aan 'omgevallen boekenkasten' in boeken; in Het been echter hebben de vele verwijzingen naar plaatsnamen, schrijvers, gebeurtenissen in de geschiedenis, het ontstaan van stromingen etc. etc. een functie in het verhaal. Van Casteren 'speelt' op een vaardige manier met de wetenswaardigheden. Hij noemt ze niet voor niets. Hierdoor ontstaan vele mini verhaaltjes die allemaal in meer of mindere mate relevant zijn voor 'Het been'.
Het verslag van van Casteren is ook spannend.

Ik ga ervan uit dat het lichaam waaraan het been zat is overleden, toch ontstaat door opmerkelijke en curieuze vondsten van van Casteren enige twijfel bij mij (waarbij direct de vraag rijst hoe het lichaam zich van het been zou hebben ontdaan). Er zijn mensen die zeggen dat het bijbehorende resterende lichaam overleden is, andere menen zeker te weten dat het 'ergens' nog leeft.
Ik dacht hoe gaat van Casteren dit afsluiten ... heel bijzonder vind ik. Mooi.

4*

avatar van Donkerwoud
4,0
Een absurde journalistieke zoektocht naar het verhaal achter een aangespoelde been wordt tot een existentiële roman met vraagstukken als wat is dood en kun je iemand echt kennen. Van Casteren is stilistisch een wat zwakke schrijver, maar dat compenseert hij ruimschoots met zijn onderkoelde gevoel voor humor en zijn gave om werkelijk waar overal een verhaal uit te halen. Het maakt deze roman tot een plezier waarbij de lezer niet anders kan dan meegaan in de obsessie met 'het been' in kwestie en de wonderlijke levensloop van het mens dat eraan vastzat.

avatar van Pythia
3,5
Ik lees altijd met een grote boog om ‘waargebeurd’ heen. Echter, in dit geval gaat het om verregaande 'nieuwsgierigheid' en wie is er nu niet nieuwsgierig? Van gebeurtenissen in het nieuws hoor je bijna nooit hoe het verder gaat; hier wordt zelfs een heel leven gereconstrueerd.
Een ongewoon boek.

avatar van Marty73
1,5
Ik ben tot bladzijde 50 gekomen...

Het boek begon leuk, de gedetailleerde beschrijving is komisch...

Maar alles tot in detail beschrijven wordt op den duur echt vermoeiend, vooral omdat het voor het vertellen van het verhaal niet nodig is. Overal op in gaan qua feiten leest erg traag.. Het lijkt wel of ik een encyclopedie zit te lezen...

avatar van mjk87
3,5
Deze zag ik voor een nette prijs liggen bij de Boekenbeurs afgelopen juni en ik meende mij te herinneren dat het één der favorieten van liv2 was in 2013: ik raakte nieuwsgierig.

Zo goed vind ik het boek niet, maar het is absoluut iets om te lezen. Leuk is vooral de vastberadenheid van Van Casteren waarmee hij te werk gaat. Daarnaast is de opbouw prima en behandelt hij elk aspect, zowel de mens achter het been als alles rond de vermissing (denk aan DNA-onderzoek of de uitleg over bewegingen van de rivier de Rijn) - als onderzoek is dit zeker geslaagd.

Dat neemt niet weg dat de persoon achter het been als mens weliswaar tragisch is (en je bent echt benieuwd wat er gebeurd is) maar ook niet heel bijzonder, boeiend of interessant, terwijl vele bladzijden over zijn leven gaan. Tevens is zeker het begin irritant als alle personen bij hun uiterlijk worden beschreven, alsof Van Casteren iets literairs wil doen maar daarin te ver doorschiet want het slaat nergens op en is ook niet heel bijzonder geschreven. Ook de vele verwijzingen naar cultuur en literatuur zijn nu eens heel aardig verwerkt, maar des te vaker voelt het allemaal wat geforceerd aan. Van Casteren eindigt wel mooi, al had de voettocht best langer van mij mogen zijn, al past dat niet helemaal bij de rest van het boek als het te lang zou zijn geweest. Misschien uitwerken tot aparte novelle?

4,0
geplaatst:
Interessant boek, vooral vanaf het moment dat bekend is aan wie het been toebehoord heeft. Van Casteren die als soort privé detective in Duitsland op zoek gaat naar de persoon achter Stephan Hensel, het levert mooie inkijkjes in zijn leven op. Vooral het interview met de ex van Hensel, en het commentaar dat de man van die ex geeft, is bijzonder, en bij vlagen inderdaad grappig. Extra leuk is het natuurlijk als je Wijhe en Den Nul redelijk kent, en bekende namen voorbij ziet komen. Ik kan me zo voorstellen dat heel Wijhe dit boek in de kast heeft staan.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:56 uur

geplaatst: vandaag om 01:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.