menu

De Aanval op de Natiestaat - Thierry Baudet (2013)

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Politiek

464 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Europese eenwording en multiculturalisme hebben de nationale staat verzwakt. De soevereiniteit van het parlement wordt steeds verder ondergraven en de nationale identiteit verwatert. In de tweede helft van de twintigste eeuw is in alle West-Europese landen een sluipende aanval ondernomen op de natiestaat. In een kritiek op de naoorlogse elites laat Thierry Baudet zien dat zonder nationale soevereiniteit de democratische rechtsstaat niet kan functioneren. 'De aanval op de natiestaat' neemt de lezer mee vanaf de oorsprong van moderne staten in de zestiende en zeventiende eeuw tot aan belangrijke kwesties van nu: immigratie, populisme en de toekomst van Europa.

zoeken in:
4,0
Interessant om te lezen in het licht van de recente gebeurtenissen in Irak. In tegenstelling tot een bron voor oorlog is de natiestaat volgens de auteur juist een grote vooruitgang op tribalisme en religieuze loyaliteit. De aanval bestaat uit supranationalisme en multiculturalisme. Supranationalisme wordt omschreven als Multi-level jurisdiction waarin men niet meer precies weet waar de beslissingen worden genomen. Dit boek is dus geen aanval op een federaal Europa wat een natiestaat op grotere schaal zou betekenen (al is de auteur daar geen voorstander van). Multiculturalisme zou leiden tot rechtspluralisme. Al met al een bijzonder deprimerend boek waarin je het gevoel het feodalisme uit de middeleeuwen binnen niet al te lange tijd weer terug zal keren.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:04 uur

geplaatst: vandaag om 20:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.