menu

The Murders in the Rue Morgue - Edgar Allan Poe (1841)

Alternatieve titel: De Moorden in de Rue Morgue

mijn stem
3,64 (69)
69 stemmen

Engels
Detective

96 pagina's
Eerste druk: William H. Graham, Philadelphia (Verenigde Staten)

De detective Auguste Dupin onderzoekt een vreemde dubbele moord, waarbij de slachtoffers in een ontoegankelijke ruimte in een huis op Rue Morgue, een straat in Parijs, bruut werden gedood. Dupin komt tot een verbazingwekkende conclusie...

zoeken in:
avatar van cortez
4,0
Ik ben wel een fan van dergelijke scherpzinnige observators als Poirot, Holmes en hier Dupin. In dit verhaaltje komt dit tweemaal tot uiting. Vooreerst bij de 'inleiding tot de gedachtengang' van Dupin (in De Naam van de Roos wordt dit ook toegepast om de opmerkzaamheid van William te duiden), waarbij hij de gedachten van z'n gezel leest en voorspelt. Daarna bij het bestuderen van de moorden. Mooi!

2,5
Misschien was Poe hier wel erg origineel mee, maar ik vond het vrij voorspelbaar en vooral niet spannend. Daarnaast irriteerde ik me (weer eens) aan het vreselijke taalgebruik van Poe.

2.5*

avatar van centurion81
3,5
Hehe Ik vond dit een wel aardig verhaal en Dupin heeft hetzelfde pedante toontje als Sherlock Holmes er ook op nahoudt. Ik kan me de ergernis van Aegron dan ook goed voorstellen. Desalniettemin denk ik dat ook uit dit verhaal van Poe vele auteurs na hem inspiratie hebben geput.

3,5*

5,0
Sterk verhaal, de schrijfstijl van Poe bevalt me hier meer dan anders (al zijn er nog uitzonderingen) en de sfeerschepping vind ik prachtig.
Alleen telde mijn versie (zat in een bloemlezing) meer dan 40 pagina's, maar het voelde wel compleet aan. Heb ik een ingekorte versie of is dit een fout op de site?

avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
kobe bryant fan schreef:
Alleen telde mijn versie (zat in een bloemlezing) meer dan 40 pagina's, maar het voelde wel compleet aan. Heb ik een ingekorte versie of is dit een fout op de site?

Dat heeft vaak te maken met lettergrootte. In bundels wordt vaak voor een klein lettertype gekozen, dan kan er meer op een pagina.

avatar van metalfist
3,5
Met The Murders in the Rue Morgue ben ik aan één van de meest gekende Edgar Allan Poe verhalen aangekomen. Ik kende het weliswaar al wel van het gelijknamige nummer van Iron Maiden (te vinden op Killers, één van hun beste platen), maar gelukkig blijkt dat een niet getrouwe hertelling van het verhaal te zijn. Poe stelde me tot nu een tikkeltje teleur en ik was benieuwd wat dit ging geven.

En er is veel goeds aan The Murders in the Rue Morgue. Poe maakt hier één van de eerste detective verhalen ter wereld (misschien wel het eerste?) en legt daarbij de basis voor iconische figuren zoals Hercule Poirot en Sherlock Holmes. Iets wat de status die Poe vandaag de dag nog altijd heeft bijna rechtvaardigt. Er is echter ook wel wat op te merken aan het verhaal en dat is vooral toch de langdradigheid waarmee Poe te werk gaat. Heel de intro over het analytisch denken had voor mij niet gehoeven en ik moet zeggen dat het idee van een ontsnapte orang-oetan (vond vooral de link tussen getuigen die verscheidene talen in het gebrul herkennen wat vergezocht) me ook niet helemaal kon bekoren. Vind het eigenlijk ook vreemd waarom Poe zijn kortverhalen over het algemeen niet wat weet in te korten, want hij verliest zich iets te vaak in een vorm van herhaling naar mijn gevoel. Gelukkig haalt hij hier wel terug het niveau van The Facts in the Case of M. Valdemar wanneer het op beschrijvingen aankomt en dat is erg aangenaam om te lezen.

Sowieso één van de beste Poe verhalen die ik tot nu toe ben tegengekomen (al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat dit nog maar het 5e verhaal is), maar ik mis nog steeds de klik die hem zo fantastisch zou maken. Ik begin me zelfs af te vragen of die er nog gaat komen.

3.5*

3,5
Amusant verhaal. Zoals gezegd een duidelijke invloed op een Doyle met de Sherlock Holmes verhalen.

Denk ook eerder dat de invloed van Poe groter is dan zijn eigen verhalen zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:58 uur

geplaatst: vandaag om 19:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.