menu

Mistborn: The Final Empire - Brandon Sanderson (2006)

Alternatieve titels: Het Laatste Rijk | Mistborn #1

mijn stem
4,09 (16)
16 stemmen

Engels
Fantasy

541 pagina's
Eerste druk: Tor, New York (Verenigde Staten)

Al duizend jaar regent het as uit de hemel en komt er geen bloem tot bloei. Al duizend jaar leven de skaa in angst en ellende. Want al duizend jaar worden zij onderdrukt door de Opperheer, de onaantastbare Splinter der Oneindigheid, die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt de skaa-halfbloed Kelsier in de helse gevangenis van de Opperheer dat hij beschikt over de mysterieuze gave van de Nevelaars: het vermogen om krachten aan metalen te onttrekken, dat hij kan inzetten om de Opperheer ten val te brengen. Op dat moment is de kiem gelegd voor een titanenconflict, een machtsstrijd van immense omvang die vele levens zal eisen. Maar Kelsier is vastbesloten, en hij staat niet alleen in zijn streven de Opperheer van de troon te stoten. Onder de Ertsmagiërs van de Nevelaars vindt hij gedreven bondgenoten. En dat niet alleen: zijn levenspad kruist dat van een jonge vrouw, Vin, een wees en net zoals hijzelf een skaa-halfbloed. Bepaald soepel verloopt de eerste kennismaking niet. Vin, door schade en schande wijs geworden, vertrouwt niemand meer. Ook Kelsier niet...

zoeken in:
4,0
Een goed begin van een veelbelovende serie! Ik had al gezien dat Sanderson veel getipt wordt en ondanks dat ik nooit een letter van Wheel Of Time gelezen heb, snap ik wel dat het een hele eer is om die saga af te mogen maken. Mistborn moet het epos van Sanderson zijn. Zoals gewoonlijk ga ik wel voor een vertaling en daar ben ik vrij vlot doorheen gegaan. in de eerste plaats vanwege de schrijfstijl natuurlijk, maar dit boek mag er ook wezen vanwege de originele setting en de sterke karakters. De schrijver zet een vrij duistere wereld neer die vrij goed te behappen is. Ik kreeg enigszins het idee dat dit Steven Erikson voor tieners is. Dat is natuurlijk niet de gedachte waarmee dit boek geschreven is, maar zo pakt het wel uit.

We volgen Vin en Kelsier die te boek staan als 'nevelmensen'. In andere fantasyboeken draait magie vooral om spreuken en toverstafjes, maar hier gaat het om het branden van metalen. Klinkt vaag, is ook even wennen, maar uiteindelijk is het heel tof uitgewerkt. Erg origineel, in tegenstelling tot de grote boze opperheer die een erg traditionele bad guy is. Kelsier is een heerlijk persoon die zowel sluw als grappig uit de hoek kan komen. Ook zijn bende komt aardig uit de verf, maar verder ben ik vooral te spreken over alle politieke intriges waarbinnen de hierboven kort benoemde ertsmagie ook nog een belangrijke rol speelt. Dit is een goed boek dat net te kort komt voor 4,5 ster.

4,0
Aanrader voor zij die into fantasy zijn. Sterke karakters, waardoor ik ook meteen ben begonnen aan het tweede boek in deze reeks. In het midden vond ik het een beetje langdradig (wat wel helemaal werd goedgemaakt met het spannende einde).

Gast
geplaatst: vandaag om 18:19 uur

geplaatst: vandaag om 18:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.