menu

De Omwegen - Jeroen Theunissen (2013)

mijn stem
3,68 (11)
11 stemmen

Nederlands
Psychologisch

400 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Antwerpen (België)

Op hun achttiende verjaardag besluiten drie Jo’s, een drieling, dat het belangrijk is om in de wereld iets te betekenen. Ze hebben grote, maar onduidelijke idealen. Ze verlaten het ouderlijk huis en trekken de wijde wereld in. De eerste wordt wereldverbeteraar, de tweede multimiljonair, de derde een gespierde avonturier en womanizer. Hun tochten maken hen niet gelukkig of tevreden. Het lijkt alsof ze met veel omwegen naar huis terugkeren. De omwegen een breed geschilderd familieverhaal van een naoorlogs gezin waarin te veel ongezegd is gebleven.

zoeken in:
5,0
Heel Vlaanderen in één boek. Verrassend, meeslepend, en met aanstekelijke humor geschreven. Zeer herkenbare generatieconflicten en innerlijke zoektochten zijn nauwkeurig realistisch uitgewerkt. Qua opbouw zit het boek knap in elkaar. De tijdsprongen zijn veeleer meerwaarde dan plotverstorende factor. Een bont gezelschap personages kruist elkaars pad op een ongedwongen natuurlijke manier. Hun omwegen vormen de rode draad door het verhaal. De roman telt 400 pagina's maar leest als een trein. Een aanrader!

avatar van Chungking
4,0
Sterk, heel erg sterk zelfs. Beste Nederlandstalig boek dat ik heb gelezen sinds Omega Minor (al valt het daar hoegenaamd niet mee te vergelijken).

Erg aangename stijl die idd heel vlot leest, je vliegt echt door het boek. Theunissen slaagt erin een hele reeks mooie personages te creëeren, die levensecht zijn en tegelijk fungeren als een soort prototype (de politicus, de bankier, de filosoof, de bohemien,... al is het misschien wel een klein beetje ongeloofwaardig dat werkelijk alle mannelijke protagonisten een toch vrij extreme levensloop hebben). De sprongen tussen de personages en in de tijd storen helemaal niet en halen de vaart er niet uit (is vaak toch anders), dit is dus erg goed gedaan. Er zitten ook best veel goede ideeën en mooie gedachtes in het boek verweven, maar steeds in functie van het verhaal en met een milde humor als ondertoon. Deed me af en toe wat denken aan een Vlaamse versie van De Correcties ofzo.
Knap!

avatar van liv2
3,5
Inderdaad, een beetje een vergeten boek niettegenstaande de lovende kritieken.

avatar van liv2
3,5
liv2 schreef:
Inderdaad, een beetje een vergeten boek niettegenstaande de lovende kritieken.


Maar nu niet meer! Genomineerd voor de shortlist literatuurprijs 2014!

avatar van liv2
3,5
De titel verwijst naar de levensloop van drie broers, die elk op hun manier gestalte geven aan een bepaalde manier van leven: De criticus, de opportunistische nastrever van de American Dream en de bohemien, en in uitbreiding door een vierde personage, de parasiet. En juist dat gegeven vond ik er te vingerdik bovenop liggen. Soms boeiend maar geen boek dat me wist te raken. Meermaals had ik de indruk dat de personages in dienst stonden om bepaalde levensopvattingen te etaleren en dat werkt voor mij niet. Zeker geen slecht boek maar ik miste iets.

avatar van Pageturner
Ik ben in dit boek begonnen, maar verder dan een aantal pagina's ben ik niet geraakt. De personages zijn kunstmatige typetjes die, zoals liv hierboven zegt, enkel ontworpen zijn om bepaalde levensopvattingen te etaleren en met elkaar te laten botsen. De zeer fragmentarische opbouw werkte ook niet voor mij. Ik geraakte gewoon niet in het verhaal, ik kon niet meegesleept worden. Het leeft gewoonweg niet. Bijzonder jammer, want het verhaal klinkt erg interessant en ik ben verliefd op de titel.

(P.S.: ik was ook erg benieuwd naar waar dat prachtige landschap op de kaft van dit wel zeer Belgische boek zich bevindt. In Polen, zo blijkt.)

avatar van Donkerwoud
3,0
Ben benieuwd. Had dit boek al in huis gehaald voordat hier reacties kwamen.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ben na honderd pagina's nog niet helemaal overtuigd, het leest vooralsnog als een stilistisch veel minder interessante Tom Lanoye.

avatar van Donkerwoud
3,0
Zoals de titel al aangeeft is het een roman die een heleboel omwegen maakt. Dat is zowel zijn zwakte als zijn kracht. In negatieve zin had ik steeds het gevoel dat de roman vrijwel geheel uit karakterbeschrijvingen bestaat, die nergens meer toe leiden dan het uiteen zetten welke levensbeschouwelijke positie een beschreven karakter inneemt. Er is wel iets van een plot uit te halen, maar die is duidelijk ondergeschikt aan het uitwerken van de personages. In positieve zin is het een roman die een gevoel van het verstrijken van tijd en daarmee de invloed van verschillende tijdsvakken invoelbaar maakt.

avatar van Abubakari
3,5
Op zich was het best een mooi boek, maar toch. Meer dan een 7,5 op de schaal van 10 scoort het toch niet bij mij. Te lange zinnen die je soms drie keer moet lezen om de weg in de zeven regels lange zin niet kwijt te raken. Mij te veel uiteenzettingen over de filosofieën van de hoofdpersonen wat ik niet altijd even boeiend vond en wat ik soms las zonder dat ik het daadwerkelijk opnam.
Wat overblijft is echter wel een krankzinnig en goed verhaal met veel bijzondere personages en dramatische ontwikkelingen. En bizarre weetjes over parasieten. Mooi boek, dat toch wel.

Uitgebreider:
Boekverslag: De Omwegen – Jeroen Theunissen | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 13:50 uur

geplaatst: vandaag om 13:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.