menu

The Secret Race. Inside the Hidden World of the Tour de France: Doping, Cover-ups and Winning at All Costs - Tyler Hamilton en Daniel Coyle (2012)

Alternatieve titel: De Wielermaffia

mijn stem
3,90 (29)
29 stemmen

Engels
Waargebeurd

304 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Tyler Hamilton was een van de meest geliefde en snelste wielrenners ter wereld. Zijn jarenlange dopinggebruik heeft hij altijd ontkend. In De wielermaffia vertelt hij voor het eerst zijn verhaal. Hij laat zien hoe de wereld van het professionele wielrennen met de komst van het ‘wondermiddel’ EPO midden jaren negentig in korte tijd drastisch veranderde. Om in de Tour met de besten mee te kunnen komen, kon je niet anders dan doping gebruiken. Meer nog dan Hamilton was zijn vriend en ploeggenoot Lance Armstrong een spin in het dopingweb. Hij was het die EPO faciliteerde, contacten onderhield met de meest vooraanstaande artsen – onder wie de sluwe Italiaanse dokter Michele Ferrari – en zijn mederenners dwong om doping te gebruiken.

zoeken in:
5,0
Onwijs fascinerend boek. Iedereen met enige interesse in het wielrennen en met name het tijdperk Armstrong zou dit boek moeten lezen. Opgebouwd als een biografie, maar dan met het héle verhaal. Je kruipt in de huid van een dopinggebruiker en krijgt zelfs begrip voor het gebruik van doping. De vanzelfsprekendheid van dopinggebruik in die periode is schokkend. (bijvoorbeeld Bjarne Riis die aan Hamilton vraagt bij een kennismakingsgesprek voor zijn overgang naar CSC: wat voor methodes gebruikten jullie bij US Postal? En hem vervolgens bloedtransfusies aanraadt.) Ook mooi is de leesbare opluchting van iemand die eindelijk de waarheid kan vertellen. Thema van het boek is dan ook: 'de waarheid bevrijdt écht'

5*

avatar van mjk87
Tja, Hamilton loog eerder, waarom nu dan niet?

avatar van handsome_devil
Volgens mij heeft hij het meeste uit dit boek ook onder ede verklaard. Niet dat dat veel zegt, want Armstrong verklaarde een aantal jaar geleden ook onder ede dat hij nooit doping had gebruikt Maar er zijn natuurlijk inmiddels veel meer renners uit de school geklapt die ook actief waren in de tijd van Armstrong en die vergelijkbare verhalen hebben. Wel heb ik zelf altijd het idee dat Tyler Hamilton het net iets te leuk vindt om zijn verhaal te doen en Armstrong door het slijk te halen, iets wat hem toch ook niet echt sympathiek maakt. Ik kan iedereen die in wielrennen geïnteresseerd is aanraden om Racing through the dark van David Millar te lezen. Dat vind ik zelf een veel sympathiekere kerel. Bovendien fietst Millar nog steeds en daarom krijg je ook een goed beeld van het hedendaagse wielrennen.

5,0
Voila. Armstrong heeft alle cruciale informatie uit dit boek bevestigd. De paar dingen die hij nog ontkent zijn allemaal te verklaren door juridische moeilijkheden waar hij nog inzit dus ben ik geneigd eerder de heer Hamilton te geloven dan Armstrong.

Het boek van Millar lijkt me ook zeker interessant, maar wat voor mij dit boek zo bijzonder maakt is toch wel dat Hamilton zo dicht bij Armstrong staat, waardoor het allemaal iets grootser aanvoelt dan het dopinggebruik van een enkele renner.

3,5
In vergelijking met Racing in the Dark van David Millar wat minder geschreven.
Daarentegen wat meer informatie over het gebruik van de verschillende dopingmethodes
in het wielerpeloton in de periode 1990 - 2010.
Verder natuurlijk in overeenstemming met de bekentenissen van Lance Armstrong,
die er in dit boek behoorlijk van langs krijgt.
Met veel interesse gelezen, 3,5*

3,0
Mooi boek, waarin behoorlijk gedetailleerd verteld wordt hoe het eraan toeging in de wielerploegen van Tyler Hamilton.
Vind dat Lance wel een heel grote rol krijgt in dit boek.

4,0
Dat lijkt me logisch, aangezien hij de belangrijkste man van de ploeg was.

4,0
Met veel interesse gelezen, had ook steeds zin om verder te lezen dus had het snel uit. Eigenlijk is Hamilton zelf niet de meest sprankelende figuur voor een biografie, en was het mogelijk nog interessanter geweest als hij z'n hele carrière bij Lance in de ploeg was gebleven. Doordat hij echter voor verschillende teams rijdt en Lance z'n concurrent wordt, geeft het wel een goed (en fascinerend) beeld van hoe vanzelfsprekend dopinggebruik was binnen het peloton en wat voor een arrogante kwal Lance eigenlijk is. Hoe is het toch mogelijk om alles zo stellig te blijven ontkennen, terwijl je op een gegeven moment weet dat de waarheid toch wel uitkomt? Wat dat betreft ben ik niet bepaald rouwig om zijn lot.

Hamilton wens ik het allerbeste, hij komt er sympathiek vanaf. Ik kan wel begrijpen waarom het hele peloton aan de doping ging, maar als ik in die positie zat, was ik waarschijnlijk toch afgehaakt vanwege de risico's (ook voor je eigen lichaam).

Gast
geplaatst: vandaag om 11:17 uur

geplaatst: vandaag om 11:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.