menu

A Tale for the Time Being - Ruth Ozeki (2013)

Alternatieve titel: Een Tijdelijke Vertelling

mijn stem
3,86 (7)
7 stemmen

Engels
Psychologisch

432 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Ruth vindt op het strand van een desolaat eiland in Canada een aangespoelde Hello Kitty-lunchbox. In de trommel zit een Japans dagboek en een oud horloge. Nieuwsgierig verdiept Ruth zich in haar bijzondere vondst. Door het lezen van het dagboek wordt ze in de wereld van het zestienjarige meisje Nao gezogen. Het lijkt alsof er een onzichtbare draad tussen beide vrouwen gespannen is. In Tokio heeft Nao besloten dat er maar één uitweg is voor haar pijnlijke eenzaamheid en het voortdurende gepest van haar klasgenoten: zelfmoord. Maar eerst begint ze een dagboek over het leven van haar zenboeddhistische overgrootmoeder. Het dagboek wordt Nao’s toevluchtsoord en zal uiteindelijk invloed hebben op meer levens dan alleen het hare.

zoeken in:
avatar van liv2
Op de Longlist Man Booker Prize 2013

avatar van liv2
Shortlist Man Booker Prize 2013


avatar van dutch2.0
4,0

Kan me wel in deze recensie vinden. Zeer genietbare roman, al vergeet de schrijfster een belangrijk element te noemen: de humor. Dit is allesbehalve een loodzware roman, al zijn de gebeurtenissen af en toe echt gruwelijk (zo deed het pesten me veel aan deze prachtfilm denken). De toon van tiener Nao lijkt nogal wat op Holden Caulfield uit The Catcher in the Rye. Beetje narrig soms, maar toch ook vaak grappig ("Yo dad", I yelled back into the room, in English. "There's two bald midgets in pajamas here to see you", wanneer er twee Japanse monniken voor de deur staan.)

Of deze roman de Bookerprize gaat winnen vraag ik me af, daarvoor is hij misschien iets te boeddhistisch georienteerd. Maar wat mij betreft een van de beste boeken van het jaar.

3,0
Ik vond het leuk hoe de verhalen elkaar raken. De oosterse vertelstijl is erg toegankelijk gemaakt in dit boek. Het is ook verrijkend om te lezen over de Japanse cultuur, het leven op een eiland, boeddhistische monniken,... Toch ben ik niet hyperenthousiast over dit boek, misschien omdat er teveel thema's in het boek aan bod komen en deze eigenlijk allemaal een eigen boek kunnen vullen. Voor mij komt het het dan over alsof er te weinig verdieping mogelijk is. Wat vreemd is als je boek leest over zen en zingeving. Dat is wat me wat stoorde aan het boek vermoed ik. Ik vond wel de relatie tussen Ruth en Oliver fantastisch beschreven, ook met wat er niet gezegd wordt.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:34 uur

geplaatst: vandaag om 15:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.