menu

Pitom Dfika Ba-delet - Etgar Keret (2010)

Alternatieve titels: Verrassing | פתאום דפיקה בדלת

mijn stem
4,33 (3)
3 stemmen

Hebreeuws (Ivriet)
Verhalenbundel
Psychologisch

251 pagina's
Eerste druk: Kinneret, Zmora - Pavilion, Or Yehuda (Israël)

In 'Verrassing' ontvouwt zich in elk verhaal een absurde en surrealistische wereld. Een vrouw ontdekt een rits in de mond van haar vriend en leeft verder met de jongen die achter de rits blijkt schuil te gaan. Een man komt erachter dat zijn leugens daadwerkelijk bestaan en verzint vervolgens uitsluitend vrolijke smoezen. Een eenzame immigrant bewaart een goudvis in een jampot zodat hij nog wat aanspraak heeft. En een schrijver krijgt bezoek van vreemdelingen die op gewelddadige wijze om een verhaal vragen.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
5,0
Je hebt nog veertig seconden voor je er bent geweest,' bromde de engel. ?Als je die veertig seconden wilt doorbrengen met verwerking, ook goed. Mij best. Maar internaliseer wel dat je window of opportunity zich aan het sluiten is.

Ooit een engel zich zo horen uitdrukken? Al eens een leugen van jezelf in levende lijve tegengekomen? Of een hond die mensen gebruikt om via een belastingontduikingsconstructie zijn geld wit te wassen?

Het zijn zomaar drie hoofdrolspelers uit de verhalenbundel Verrassing van Etgar Keret. Vrijwel alle verhalen in dit boek hebben een absurdistisch tintje en sommige zijn ronduit bizar. Tegelijkertijd zijn ze vaak juist daardoor uitermate realistisch en laten ze regelmatig een glimp zien van de soms krankzinnige werkelijkheid van Keret's geboorteland Israël. Een voorbeeld daarvan is het verhaal van de patholoog-anatoom die zich afvraagt of hij de familie van het slachtoffer van een bomaanslag troost als hij ze vertelt dat ze toch al tjokvol tumoren zat en zeer spoedig zou zijn overleden. Dat lijkt een misschien een onzinnige vraag, maar Keret laat je beseffen dat dat niet zo is.

Keret zet in zijn verhalen mensen neer die zich op de een of andere manier moeten zien te redden in een onbegrijpelijke, vaak angstaanjagende wereld. Door die wereld onder een vergrootglas te leggen en een tikje absurder te maken, maakt hij je aan het lachen maar legt tegelijkertijd de tragiek ervan genadeloos bloot. Of het nu een schrijver betreft die onder bedreiging van een pistool een verhaal moet vertellen of een priester die boos wordt op zijn zilverachtige, gehandicapte God of een eenzame Rus met tatoeages in Jaffa die verlangt naar een pratende goudvis, doet er niet toe. Elk woord van Keret is raak, elke zin klopt en met alle personages heb je iets gemeen. Zelfs met Maximilian, de moordenaar met mededogen, die nooit kinderen zou vermoorden en moeite heeft met het ombrengen van oude vrouwen. Want zeg nu zelf, dát doe je toch niet?

Deze fantastische verhalenbundel bevat bovendien een Winnend verhaal. Het is het beste verhaal ter wereld en Keret legt uit waarom dat zo is:
Anders dan aan het eind van de werken van Tsjechov en Kafka zal aan het eind van dit verhaal onder alle juiste interpreteerders een gloednieuwe metallic grijze Mazda Lantis worden verloot.
Redenen genoeg dus om je te laten verrassen door Keret's Verrassing. Voor wie niet kan wachten tot morgen de boekwinkels open zijn, is hier alvast Welk dier ben je?, een van de verhalen uit deze fascinerende bundel te vinden.

De verhalen zijn uit de Amerikaans-Engelse vertaling vertaald door Adriaan Krabbendam onder supervisie van Ruben Verhasselt die de tekst vergeleek met de Hebreeuwse brontekst.

avatar van Fathead
78 pagina's?

avatar van Prowisorio
5,0
Fathead schreef:
78 pagina's?
Neen... dat moeten er 251 zijn .

avatar van Prowisorio
5,0
In de alinea
Redenen genoeg dus om je te laten verrassen door Keret's Verrassing. Voor wie niet kan wachten tot morgen de boekwinkels open zijn, is hier alvast Welk dier ben je?, een van de verhalen uit deze fascinerende bundel te vinden.
ontbreekt de link naar het verhaal Welk dier ben je? Het staat (nog steeds) online op de website van HardHoofd

avatar van Fathead
Heb nu de eerste drie verhalen gelezen en het doet inderdaad wat Murakamiachtig aan. Vooral het verhaal met de kauwgomballenmachine vond ik tof.

avatar van Lalage
4,0
Bij het eerste verhaal moet ik al hardop lachen om een grap. De mensen komen in de vreemdste situaties terecht en ik vraag me dan af wat ik zou doen. Het is absurd en toch ga ik erin mee.

Eén van mijn favoriete verhalen uit deze bundel gaat over een verzekeringsagent die in coma raakt en dit als iets heel moois ervaart. Hier zie je aan dat het niet alleen oppervlakkige verhaaltjes zijn.

Verrassing – Etgar Keret | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 12:51 uur

geplaatst: vandaag om 12:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.