menu

The Sound and the Fury - William Faulkner (1929)

Alternatieve titels: Het Geraas en Gebral | Het Geluid en de Drift

mijn stem
4,06 (33)
33 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

401 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape and Harrison Smith, New York (Verenigde Staten)

Aan de hand van het verhaal van de Compsons, een gevallen familie uit Jefferson, Mississippi, vertelt dit boek de neergang van het oude Zuiden van Amerika na de Amerikaanse Burgeroorlog. Het tragische verhaal van de verleidelijke Caddy Compson, telg uit een ooit vooraanstaande familie uit Jefferson, Mississippi, wordt verteld vanuit de gefragmenteerde perspectieven van haar broers. Bij de drieëndertigjarige, zwakbegaafde Benjy vormen drie decennia herinneringen aan zijn zus als warme, verzorgende moederfiguur een overweldigende caleidoscoop. De gevoelige Quentin zwerft als student door de vervallen buitenwijken van Boston, gekweld door de schande die zijn zus heeft veroorzaakt – en hoe hij de eer van zijn familie had moeten redden. De bittere, harteloze Jason is vervuld van een diepe haat jegens zijn illustere voorvaders in het algemeen, en zijn verstoten zus in het bijzonder

zoeken in:
3,5
Mijn tweede Faulkner en opnieuw heb ik dezelfde gemengde reactie.

Aan de ene kant observeer ik als het ware de genialiteit van Faulkner. Het boek zit razend knap in elkaar. The Stream of Conscious is echt supergoed gebruikt, vooral ook het eerste deel (over Benjy) de manier waarop Faulkner tijd gebruikt in deze roman en de manier waarop de karakters neergezet worden, allemaal is het even goed.

En toch weet het boek als geheel me niet te raken. Het blijft afstandelijk. Heel erg knap maar het blijft op afstand.

2,5 voor de belevenis en 4,5 voor de techniek en stijl is uiteindelijk 3,5 ster.

avatar van eRCee
3,5
Het onderscheidende van deze roman van Faulkner is vooral dat het de lezer dwingt om zelf het verhaal te reconstrueren. Er zijn vier delen, waarvan met name de eerste twee non-lineair zijn. Het eerste is zelfs geschreven vanuit het perspectief van een mentaal geretardeerd personage en bulkt daarnaast van de wisselingen in tijd, dat maakt het er niet makkelijker op. Helaas lijkt Faulkner sowieso de randen van het begrijpelijke een beetje op te zoeken door bijvoorbeeld drie persoonsnamen te gebruiken voor zes personages. Dat had voor mij niet gehoeven. Zoals gezegd zorgt het puzzelwerk echter wel voor een bijzondere leeservaring, uitdagend vooral, en daarnaast creëert de zoektocht naar de werkelijke geschiedenis van de Compsons een mooie spanningsboog. In deel drie voert Faulkner met Jason een van de meest boosaardige personages uit de wereldliteratuur ten tonele, en dit komt de emotionele binding met het boek zeer ten goede. Het slotdeel (in alwetend perspectief) vond ik dan weer wat teleur stellen. Al met al beschouw ik de experimentele schrijfstijl en de non-lineaire vertelwijze als iets te geforceerd om hierin een meesterwerk te zien, en daarmee blijft The sound and the fury voor mij in de schaduw staan van As I lay dying.

avatar van Pythia
5,0
Het is, vooral in het begin, inderdaad een puzzel om alles en iedereen op zijn plaats te krijgen. De drie dubbele namen lijkt mij één van de puzzelstukjes. Ondanks de schijnbare chaos heeft alles een bedoeling.

De stijl past per hoofdstuk bij de karakters van de broers. Vooral hoofdstuk twee (broer Quentin) vond ik erg mooi door de vaak poëtische zinnen.

Hoofdstuk vier is een ode aan huishoudster Dilsey, de enige verstandige in het Compsonhuishouden, maar zonder macht of invloed om iets te kunnen veranderen. Zij schijnt gebaseerd te zijn op de toegewijde en zorgzame huishoudster uit Faulkners jeugd.

Fijn boek.

...stilte...
De onmogelijkheid om te schrijven en keer op keer mislukken...de resten leveren een meesterwerk op!

...stilte...

avatar van eRCee
3,5
Dat is wel een gedegen stuk zeg.

...stilte...
Dat is wel een gedegen stuk zeg.


Zeg dat wel...heb je het al uit?

avatar van eRCee
3,5
Jazeker, anders zou ik het niet 'gedegen' durven noemen. Blijkbaar net ingelogd toen je het plaatste want daar zit maar 9 minuten tussen zie ik nu. Bedankt in elk geval, interessant (en gedegen) artikel. Misschien ook maar weer wat van Faulkner proberen mee te pakken dit jaar, ook onder de Latijns-Amerikanen wordt hij vereerd is mijn indruk.

...stilte...
9 minuten

Toch redelijk snel (en ook nog in dezelfde tijdspanne een stukje schrijven).
Zelf ben ik een bijzonder trage lezer en met een boek van Faulkner ben ik wel een maandje zoet.

Ik zie dat je deze al gelezen hebt eRCee.
As I Lay Dying en Light in August zijn ook prachtig.

Graciliano Ramos was door Faulkner beïnvloed dacht ik. En vast nog wel meer Latijns-Amerikanen. Althans degenen die niet intellectualistisch en in een zinnelijke en landschappelijke stijl schrijven. Rosa, Mallea en Onetti misschien ook.

Nu wil ik graag aan Absalon, Absalon! beginnen, maar het vereist altijd wel veel concentratie om hem te lezen...en kan dat niet altijd opbrengen.

avatar van eRCee
3,5
As I Lay Dying heb ik al gelezen, maar ik dacht altijd dat Absalom, Absalom! zijn moeilijkste werk was. Volgens jouw gedegen artikel heeft The sound and the fury die reputatie, dat stelt me dan weer enigszins gerust.

...stilte...
Het lijkt er sterk op dat we hier "een leesproject" hebben.

avatar van Geerard
4,5
Ik vond dit boek ook net wat moeilijker dan Absalom Absalom!, en dat heeft voornamelijk te maken met de eerste twee gedeeltes. Die heb ik beide 2 keer achter elkaar gelezen met additionele uitleg van SparkNotes om het goed te begrijpen. De laatste twee gedeeltes zijn relatief simpel en lezen erg goed weg. Door die stijlbreuk raakte ik vreemd genoeg wel een klein beetje minder betrokken. Absalom Absalom! is wat dat betreft consistenter.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:27 uur

geplaatst: vandaag om 09:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.