menu

Die Stalinorgel - Gert Ledig (1955)

Alternatieve titels: Het Stalinorgel | De Naakte Heuvel | De Hel van Leningrad | Oorlogsdomein #8

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Duits
Oorlog

221 pagina's
Eerste druk: Claassen, Hamburg (West-Duitsland)

Met 'Het Stalinorgel' maakt Gert Ledig de lezer deelgenoot van zijn ervaringen aan het oostfront. In korte zinnen zonder verfraaiing of valse heroïek wordt de strijd om een heuvel bij Leningrad in de zomer van 1942 beschreven. In het boek verschuift het perspectief steeds van de ene naar de andere kant van het front, en dezelfde gebeurtenissen worden uit zowel Russisch als Duits gezichtspunt beschreven.

zoeken in:
De schrijver stond zijn honorarium af aan een weeshuis omdat hij geen zaken wenste te doen met de dood. Gert Ledig vatte de frontervaringen samen van de tweede wereldoorlog, zoals ze hem toen in het geheugen gebrand stonden.Stukje uit de plot van De Boekerij N.V. Baarn: " Twee dagen van verbeten, bloedige strijd om een heuvel, in de zomer van 1942 - trommelvuur, doorbraak en tegenaanval, zijn voldoende om in een klein bestek de gehele chaos van het oostfront te schilderen". Ledig liep een zware verwonding op tijdens die gevechten.

avatar van eRCee
4,0
De andere mogelijkheid [om dood te gaan, eRCee] eindigde op dezelfde manier. Alleen kondigde deze zich aan. Eerst klonk in de verte het brullen van een getergd dier. Dof en kreunend, een geluid dat met niets te vergelijken was. Het drong als een kreet over enkele werst heen. Twee-, driemaal brulde het, dan kwam het krijsen van een ontstemd orgel. Een verlamming maakte zich meester van de frontsector. Het rikketik van de machinegeweren brak af. De scherpschutters trokken hun karabijnen binnen de borstwering. De mannen achter de granaatwerpers schoven naar elkaar toe. Op de lippen van de stukscommandanten stierf het bevel weg. Ook de ordonnans liep langzamer. Dan brak het los. Ontelbare bliksemschichten rukten het bos uiteen. Bijna vijftig granaten ontploften tegen de stammen of op de grond. Een oorverdovend gedreun. Vuur, kruitdamp, vuistgrote stukken koper, aarde, stof. De manschappen van een batterij wentelden zich met vier kanonnen, opgestapelde munitiekisten, kardoezen, apparatuur en paarden in de modder. Een uur later barstte het los over de veldkeuken. Chauffeurs, bijrijders, broodmaaltijden voor zestig man en honderd liter waterige soep werden in alle windrichtingen verstrooid. Na een paar minuten gierde het neer op een compagnie die ter aflossing naar het front marcheerde: tachtig man, in de loop van een week achter het front moeizaam opgefrist, gepoetste laarzen, gereinigde wapens. De veertig man die de loopgraaf bereikten, waren smerig, met bloed besmeurd, gedemoraliseerd. Twee uur, twee dagen, twee weken. Ergens rolde een tankeenheid aan. In de beschutting van een laagte in het terrein riep de commandant zijn bemanningen bijeen voor een laatste bespreking. Een geluid aan de horizon. Vijf, zes seconden beklemmend zwijgen. Vanuit het niets barstten de granaten. Geschreeuw. Scherven regenden op lege tanks. De jongste officier had moeite voldoende bestuurders te vinden om de twaalf tanks met hun dode bemanningen weer naar het achterland te brengen. En allen die het beven van de aarde voelden, en de rook van de detonaties naar de hemel zagen opstijgen, dankten (afhankelijk van hun gedachten) het noodlot of God dat anderen getroffen, en zij nog eenmaal gespaard gebleven waren. Ook de ordonnans, die neergeknield was en zijn handen voor zijn gezicht had geslagen, dankte zijn voorzienigheid. Zo zag de andere mogelijkheid eruit.

avatar van Donkerwoud
Oef, dat is intens...

Zeker intens. Het boek werd een internationaal succes en kreeg bij zowel critici als publiek in gelijke mate waardering. Menigeen beschouwde Het Stalinorgel zelfs als de beste roman over de Tweede Wereldoorlog - uit het nawoord van Vergelding - en daar kan ik het mee eens zijn; onlangs in twee dagen opnieuw gelezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:34 uur

geplaatst: vandaag om 12:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.