menu

Nullzeit - Juli Zeh (2012)

Alternatieve titel: Nultijd

mijn stem
3,75 (12)
12 stemmen

Duits
Psychologisch

240 pagina's
Eerste druk: Schöffling, Frankfurt am Main (Duitsland)

Eigenlijk is de actrice Jola met haar partner Theo naar het Canarische eiland gekomen om zich op haar nieuwe rol voor te bereiden. Maar wanneer ze Sven ontmoet, overtreedt ze alle spelregels en een onschuldige flirt mondt uit in een levensgevaarlijke driehoeksverhouding. Sven heeft Duitsland verlaten en zich gevestigd als duikinstructeur. Geen inmenging in andermans problemen – dat is zijn motto. Maar tijdens de duiklessen met Jola en Theo verandert Sven echter van toeschouwer in deelnemer. Discipline en vertrouwen zijn belangrijk bij het duiken en juist tijdens de nultijd vechten de partners het onderling uit.

zoeken in:

3,5
Degelijk geschreven en makkelijk te lezen. Alleen geen hoogvlieger. 3,5*

avatar van Abubakari
3,5
Ja, wat moet ik hier nu mee? Voor de gek gehouden, verkeerde verwachtingen gekregen, ik was reuze benieuwd welk spelletje door wie gespeeld werd en wat voor bloederige ontknoping zou volgen. Niks van dat al.

Juli Zeh verspilt geen tijd met overbodige beschrijvingen, het verhaal is continu to the point, daar hou ik erg van. Het verhaal heeft dus veel vaart, je wordt meegezogen in een draaikolk van een bizarre driehoeksverhouding en uiteindelijk blijkt de vraag die ik hierboven stelde niet beantwoord te worden maar wordt er een andere vraag opgeworpen.
Aan de ene kant teleurstellend omdat ik had verwacht dat Jola een bizar spelletje speelde en me afvroeg hoe dit ging eindigen en wat haar doel was en daar geen antwoord op kwam. Aan de andere kant een twist die ik niet aan zag komen omdat ik geloofde wat Sven schreef en dacht dat Jola probeerde iemand ergens de schuld van in de schoenen te schuiven door een totaal andere weergave van het gebeuren te schrijven.
Al met al een fraai staaltje psychologische oorlogvoering waarbij ik me nog wel afvraag hoe wat waar en waarom.

Wederom een prima boek.
Op naar de volgende Juli Zeh.

avatar van manonvandebron
4,5
Lahora is een fictief spookdorpje op Lanzarote. Slechts één huis is er permanent bewoond. Sven is met z’n tien jaar jongere partner Antje de jachtigheid en kleingeestigheid van de maatschappij ontvlucht. Het is alsof hij altijd op vakantie is, al brengt z'n job als duikinstructeur ook risico's en verantwoordelijkheden mee.

Er komt wat duikjargon in voor, maar dat wordt duidelijk uitgelegd. Nullzeit is de tijd die een duiker maximaal door mag brengen op een bepaalde diepte zonder dat die decompressiehaltes moet houden tijdens het opstijgen.

Twee ik-vertellers komen afwisselend aan het woord. In elk hoofdstuk geeft Sven zijn relaas van de gebeurtenissen van één dag: thuis, op het eiland en onder water. Dan volgt het corresponderende dagboekfragment van Jola. Geleidelijk aan gaan die twee versies steeds meer van elkaar verschillen, dus liegt één van de twee.

De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd. Op z'n veertigste verjaardag wil Sven naar een wrak duiken dat honderd meter onder de zeespiegel ligt. Je vermoedt dat er dan iets ergs zal gebeuren, maar je weet nog niet wat. Het hoogtepunt vindt in de diepte plaats.

Juli Zeh heeft veel aandacht voor sfeerschepping en psychologie. Bij het ontstaan van een conflict blijken roddel en perceptie belangrijker dan de ware feiten. Er zijn mooie beschrijvingen van het vulkanische eiland, het duiken en de zeedieren. Een opstijgende duiker vergelijkt ze met een vogel in slow motion. Het is een roman om je in onder te dompelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:08 uur

geplaatst: vandaag om 05:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.