menu

Formas de Volver a Casa - Alejandro Zambra (2011)

Alternatieve titel: Manieren om naar Huis Terug te Keren

mijn stem
3,44 (8)
8 stemmen

Spaans
Politiek

200 pagina's
Eerste druk: Anagrama, Barcelona (Spanje)

In deze roman spreekt een generatie die in ‘de roman van de ouders’ opgroeit. Een generatie van kinderen, geboren in de jaren zeventig in Chili, die lange tijd geloofden dat zij als ‘secundaire personages’ geen rol van betekenis hadden in het groteske zwart-witverhaal van de Latijns-Amerikaanse geschiedenis met haar dictators en onderdrukten. Het verhaal wordt afwisselend verteld door een jongetje van negen en een jonge schrijver, die veel van de auteur wegheeft.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Een tweede-generatie verwerkingsroman, waarin de hoofdpersoon in het reine moet zien te komen met de passiviteit van zijn ouders gedurende het regime van Pinochet, afgezet tegen de familie van zijn jeugdliefde. Toch is het geen zwaar boek, helemaal niet, en dat is aan de ene kant prettig qua leesgemak, maar misschien had ik toch wel iets meer diepgang willen zien. Verder is de sfeer prima getroffen en wakkert het boek in ieder geval mijn interesse in Zambra verder aan. Vandaar de kleine 3,5.

avatar van Lalage
2,5
In 1985 was er een aardbeving in Chili. De hoofdpersoon van 'Manieren om naar huis terug te keren' mocht toen samen met de buurkinderen in een tent slapen, terwijl hun ouders bij een kampvuur zaten te praten. In die nacht ontmoette hij Claudia, een buurmeisje dat twee jaar ouder was. Hij vond haar erg leuk. Op een gegeven moment vroeg Claudia aan hem of hij buurman Raúl in de gaten wil houden. Hij wist niet precies waarom, maar voerde zijn opdracht zo goed mogelijk uit. Toen er een jonge vrouw bij de buurman bleef logeren, volgde hij haar zelfs een heel eind met een busje mee. Hij was nog nooit zo ver van huis geweest. Ze verdween in een blauw huis met een groen hek.

In het tweede deel van het boek is Alejandro Zambra zelf aan het woord in dagboekfragmenten. Sommige stukjes gaan over het schrijven van dit boek. Het zijn allemaal losse gedachten en ik vind het eerlijk gezegd niet zo interessant. Pas in het derde deel gaat het verhaal van de romanpersoon weer verder. Overigens is zijn verhaal wel gebaseerd op het leven van de schrijver. Inmiddels is hij volwassen en gaat op zichzelf wonen. Op een dag komt hij een blauw huis met een groen hek tegen, dat hij herkent van zijn vroegere speurtocht. Hij loopt er steeds langs en na een tijdje besluit hij aan te bellen. De bewoonster blijkt Claudia's zus te zijn. Hij geeft zijn telefoonnummer aan haar.

Na een paar maanden belt Claudia op en ze ontmoeten elkaar weer. Dit leidt tot een korte relatie. Het wordt duidelijk dat buurman Raúl eigenlijk Claudia's vader was, die zich moest verbergen omdat hij informant was bij de partij van Allende. In 1973 was Allende afgezet door de staatsgreep die Pinochet pleegde. Hier wordt verder niet veel over uitgeweid. Dat vind ik jammer, want ik lees dit boek juist om wat meer over Chili te leren.

Het eigenlijke verhaal is maar kort. Het vierde deel van het boek zijn weer dagboekfragmenten van de schrijver en die vind ik niet zo interessant, al zitten er soms wel mooie filosofische gedachten bij. Het leest allemaal wel makkelijk weg en daarom heb ik het boek toch uitgelezen. Misschien is het leven in Chili niet zo anders dan hier. Ik zou nog een boek uit dit land moeten lezen om dat goed te kunnen beoordelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:50 uur

geplaatst: vandaag om 20:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.