menu

Ein Weißes Land - Sherko Fatah (2011)

Alternatieve titel: De Dief van Bagdad

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Duits
Sociaal / Avontuur

480 pagina's
Eerste druk: Luchterhand, München (Duitsland)

Bagdad is in de jaren dertig een bruisende stad. Anwar, een jonge Arabier, droomt van een groot huis, van reizen naar het buitenland en van de zuster van zijn joodse vriend Ezra. Maar vooral droomt hij ervan een iemand te zijn, en met een sigaret in een van de moderne cafés van de Engelse bezetter tussen mooie ongesluierde vrouwen te zitten. Na een carrière als inbreker in de villa’s van de rijke joden komt hij in contact met Nidal, de baas van de Zwarthemden (de fascistische jeugdorganisatie in Irak) en met de grootmoefti van Jeruzalem. Deze heilige heer wil de hele Arabische wereld van joodse elementen ontdoen. Steun vindt hij niet alleen bij de fascisten en de Irakese nationalisten (in hun strijd tegen de Britten), maar vooral bij het Groot-Duitse Rijk. Anwar wordt lijfwacht van de grootmoefti en belandt met hem in Berlijn. Beleefd verzekert Himmler de grootmoefti ervan dat er in het grote plan beslist ook een plaats is voor zijn dromen van een Groot- Arabisch Rijk. De Arabieren moeten dan wel bereid zijn om offers te brengen. Dus stuurt de grootmoefti zijn dienaar Anwar met de Waffen-SS naar het front. Bij zijn terugkomst naar Bagdad verlaten net de laatste joden het land.

zoeken in:
avatar van gert_r
Antoine Verbij in Trouw:

De 47-jarige Fatah bewijst met 'De dief van Bagdad' zijn verteltalent. Bovendien verwerkt hij fascinerende stof, die hij grondig heeft uitgezocht. Maar zijn helden blijven onbenaderbare figuren, die weinig van hun zieleroerselen prijsgeven.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:47 uur

geplaatst: vandaag om 21:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.