menu

De Kanarie en Andere Beesten - Midas Dekkers (1987)

Alternatieve titel: Beestenbundel 6

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Natuur

104 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

In deze zesde bundel 'beesten' van zoöloog Midas Dekkers wordt onder meer antwoord gegeven op de volgende vragen: Waarop berust het verschil tussen hielen likken en kopjes geven? Kent de platvis het geheim van linkersterechts en rechtstelinks? Denkt een poes als u denkt dat zij denkt? Wat doen al die miljarden wezentjes in uw binnenste?

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Om de zoveel tijd laait er naar aanleiding van een of ander mal onderzoek weer een discussie op over het wel of niet buitenlaten van de kat. Vorig jaar nog hielden hoogleraar ecologie Chris Smit (Rijksuniversiteit Groningen) en jurist Arie Trouwborst de gemoederen weer eens flink bezig door te pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te stellen. Volgens hun onderzoek zijn katten er verantwoordelijk voor dat er jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels worden gedood. Zo lekker ruim genomen ook. Klinkt misschien veel, alleen weet niemand hoeveel vogels er op jaarbasis in Nederland zijn, dat is amper te tellen.
Meestal is het Midas Dekkers die bij dit soort opruiende krantenberichten weer moet komen opdraven in talkshows en dergelijke om het op te nemen voor zijn geliefde dier: de poes..

Die twee juristen (dit ging over een eerder onderzoek aan de Universiteit van Tilburg) zijn nu boos op die katten omdat die katten de koolmeesjes opeten, maar heb jij wel eens gezien hoeveel rupsen die koolmeesjes opeten om een nestje groot te brengen? Ik wel, een emmer vol! Eén nestje koolmeesjes! Al die rupsen hadden vlinders kunnen worden en die vlinders zijn beschermd door de vlinderwet, en de koolmeesjes zijn beschermd door de koolmeesjeswet. Wat moet je, is het antwoord op deze vraag? Je-er-niet-mee-bemoeien!

Ook Dirk Draulans, bioloog en journalist bij Knack, is net als Dekkers geen voorstander van het verplicht binnen houden van katten. "Mensen zijn de grootste belagers van vogels, niet katten," zo zegt hij. "Wij zijn zelf het drama voor de vogelpopulatie. Denk maar aan het schieten op vogels, of aan alle insecticiden en pesticiden die we gebruiken. Het landschap, zeker het landbouwschap, is zo vogelonvriendelijk geworden dat in veel van die landschappen zelfs geen vogels meer zitten. De grootste belagers van onze vogels zijn wijzelf. Misschien moeten de mensen dan maar beter binnenblijven in plaats van de katten."
Ik durf zelfs te beweren dat dit soort zinloze onderzoeken, de hysterische berichtgeving daarover en de daaruit voortvloeiende polarisatie dierenmishandeling of erger nog in de hand werkt. Zoals laatst een 56-jarige vrouw uit Tilburg die verdacht werd van het doden van tien katten die zij in vuilniszakken langs de kant van de straat had gedumpt. Dit gebeurde in de nette en dure wijk Armhoef, waar ook de katten vandaan kwamen die waarschijnlijk in haar tuin kwamen. De kopjes van de dieren waren ingeslagen. De vrouw werd tot ieders verbazing na twee dagen alweer vrijgelaten. Ze is nogal zwijgzaam, aldus een politiewoordvoerster.
Of zeer recent in Lelystad, de gruwelijke mishandeling van een kat die aan iemands brievenbus was opgehangen. De kat was hoogzwanger en heeft een zware doodstrijd moeten leveren, want haar voor- en achterpoten waren tot op het bot opengekrabd. Ook haar kittens hebben het niet gered.

avatar van eRCee
the Cheshire cat schreef:
Die twee juristen (dit ging over een eerder onderzoek aan de Universiteit van Tilburg) zijn nu boos op die katten omdat die katten de koolmeesjes opeten, maar heb jij wel eens gezien hoeveel rupsen die koolmeesjes opeten om een nestje groot te brengen? Ik wel, een emmer vol! Eén nestje koolmeesjes! Al die rupsen hadden vlinders kunnen worden en die vlinders zijn beschermd door de koolmeesjeswet. Wat moet je, is het antwoord op deze vraag? Je-er-niet-mee-bemoeien!

Koolmezen eten de eikenprocessierups op inderdaad.

Wat katten betreft, ik erger me ook aan de stuk of 8 verschillende katten die door mijn tuin struinen. Het probleem is natuurlijk dat deze katten en oneerlijk voordeel hebben doordat ze 'bijgevoerd' worden. Dus volgens mij is het simpel: óf je laat je kat buiten lopen maar dan voer je hem niks, óf je houdt 'm binnen.

(Zo, de rel is begonnen. )

ZAP!
Doe je kat een bandje met een goed hoorbaar belletje om!

avatar van eRCee
Dat helpt helaas niet. Katten kunnen goed jagen met een belletje (die rinkelt alleen bij de finale sprong maar dat is te laat). Wat wel een beetje schijnt te helpen, in elk geval overdag, is een felkleurige, goed zichtbare halskraag.

ZAP!
Jammer. In dat geval pleit ik voor een Verenigde Naties van katten en vogels waarin beide partijen eventuele conflicten vreedzaam op gaan lossen (op den duur mogen onder voorwaarden ook andere diersoorten toetreden). Tsjilp! Miauw!

avatar van the Cheshire cat
4,0
Tegen de processierups kunnen we ons heel eenvoudig beschermen door met lange kleding naar buiten te gaan en niet halfnaakt door de bossen te rennen, dat schrikt die vogels ook alleen maar af. De mens moet af van het idee dat alles maakbaar is en dat we alles onder controle kunnen houden.

Wat ik me ook afvraag is of het voorstanders van het loslopende kattenverbod eigenlijk wel te doen is om de arme vogeltjes? Of zijn het de kattendrollen in hun tuin? Want dat idee krijg ik namelijk. Klagen over de buren vinden we ook lekker hè.

Kattendrollen in je tuin kun je overigens gewoon opruimen en sowieso begraven katten hun poep.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:17 uur

geplaatst: vandaag om 15:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.