
The Hobbit - J.R.R. Tolkien (1937)
Alternatieve titels: De Hobbit | Daarheen en Weer Terug
Engels
Jeugdboek
Fantasy
289 pagina's
Eerste druk: George Allen & Unwin,
Londen (Verenigd Koninkrijk)
Het hoofdpersonage is de Hobbit Bilbo Balings die, tot het moment dat hij de tovenaar Gandalf ontmoet altijd een hekel aan avontuur heeft gehad. Maar samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt hij nu een avontuur naar een schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft. In dit avontuur leert Bilbo zijn avontuurlijke kant kennen, waarvan hij het bestaan nooit had vermoed, en vindt hij in een grot onder de bergen een ring.
- nummer 218 in de top 250
Onder het mom van beter laat dan nooit. Toch nog een reactie;
Ik bedoel dat ik een Dostojefki niet aandurf en vooral lees om vermaakt te worden en niet om de prestige van "kijk eens wat ik heb gelezen" Maar dat is erg offtopic
Nogmaal de hobbit gelezen en ik blijf hem erg fijn vinden. Het is een mooi meeslepend verhaal.
@Gego; noem eens een "absolute topper", ik ben benieuwd. Ik vind dit iin het genre fantasie echt wel de top.
Het was erg lang geleden dat ik dit boek gelezen heb en de boeken die ik in de tussentijd gelezen heb, hebben dit boek geen goed gedaan. Het boek komt erg simplistisch over en komt raar getimed over.
Natuurlijk is dit een kinderboek, maar dat maakt nog niet dat het simplistisch hoeft te wezen. Winnie the Pooh, Le Petit Prince, Alice in Wonderland, Wolves in the Wall, allemaal kinderboeken die tegelijkertijd voor kinderen vreselijk leuk zijn en voor ouders ook nog veel te bieden hebben. Dit boek was vooral een lange reeks Dei ex Machinae (oid). Elke keer komt Bilbo of een van de dwergen in de problemen en hup of Gandalf, of de arenden, of Bard, of nogmaals de arenden komen als een duveltje uit een doosje tevoorschijn om de avonturiers te redden.
Daarnaast is het boek ook raar getimed. Althans zo kwam het op mij over. Sommige dingen werden eindeloos gerekt, met name aan het begin van het boek, terwijl (met name aan het einde van het boek) alles afgeraffeld werd, met als dieptepunt The War of the five armies.
Tolkien blijft als schrijver goed genoeg om het niet saai te maken, maar meer dan 3 sterren kan ik het na herlezen niet geven.
Dus mijn vraag is, is dit zo een geval? Speelt dit verhaal zich VOOR of NA de Lord of the Rings reeks?
Dat vraag ik me af omdat ik benieuwd ben of de film één of ander Lord of The Rings 4 wordt of met een nieuw verhaal komt.
Er komt weer een nieuwe Lord of the Rings film uit. De naam van de film zal net zoals de boek heten, The Hobbit. Deze boek is wel ruim 15 jaar eerder geschreven dan The Lord of the Rings reeks. Ik vraag me dus af of deze boek haar verhaal verteld VOOR of NA de Lord of the Rings: Fellowship of the Ring. Soms heb je dus zo een geval dat een schrijver een boek uitbrengt dat veel succes heeft en dan brengt hij jaren later een nieuw boek over hetzelfde onderwerp uit dat zich wel eerder afspeelt. De schrijver verteld dan over de geschiedenis van het verhaal.
Dus mijn vraag is, is dit zo een geval? Speelt dit verhaal zich VOOR of NA de Lord of the Rings reeks?
Dat vraag ik me af omdat ik benieuwd ben of de film één of ander Lord of The Rings 4 wordt of met een nieuw verhaal komt.
Voor. In dit boek wordt ondermeer de ring gevonden waar het in The Lord of the Rings om draait.



Misschien dat een nieuwe film daar verandering in kan brengen?
Persoonlijk vind ik de films van Peter Jackson namelijk ook stukken beter dan de boeken van Tolkien...
4*
ik vondt dit een erg goed boek van Tolkien, al vondt ik het boek wel een beetje voorspelbaar.
Op welke manier was het voorspelbaar als ik vragen mag? Ik vond het wel een beetje kinderachtig, maar niet echt voorspelbaar eigenlijk...
In ieder geval heel anders dan de boeken van Carry Slee (niet dat ik die heb of lees, maar per ongeluk een film gezien, en dat was best erg

Wat spreek ik mezelf toch heerlijk tegen

Topper! 3,5*
Ik weet niet hoe we eraan komen, maar mijn broer en ik hebben een strip gebaseerd op de tekenfilm The Lord of the Rings uit 1978. Toen mijn neef bij ons logeerde was hij in het boek bezig (The Lord of the Rings, Engelstalig); ik herkende Gandalf op de cover. Toen ik in begin oktober van 2000 in een catalogus van Bart Smit zag dat het bordspel In de Ban van de RIng uit was, herkende ik dat als de strip die we hadden en het boek dat mijn neef las. Ik meldde het bestaan van dit spel aan mijn ouders en mijn moeder stelde voor dat ik in het boek zou gaan beginnen, want ik las zo weinig. Leek me een goed idee.
In de bibliotheek kwam ik erachter dat er ook nog een boek bestond dat zich vóór The Lord of the Rings afspeelde. Altijd ben ik goed in Engels geweest, maar deze leende ik toch maar in het Nederlands. Ik was op dat moment bijna veertien en vond de Engelstalige versie iets te hoog gegrepen.
Dat ik nooit las bleek al snel. Ik kan in boeken altijd het snelst door dialogen komen; als die er niet of nauwelijks zijn duurt het nogal een tijd voor ik er goed in zit. Het duurde dan ook twee dagen tot ik op het punt aankwam waar Bilbo en Gandalf elkaar voor het eerst aanspreken. Dit kan ook aan de vertaling van Max Schuchart liggen, want in het Engels lees ik de boeken van Tolkien over het algemeen een stuk sneller. Leest een stuk prettiger; in het Nederlands lijken de teksten opeens gortdroog. Twee jaar later las ik namelijk The Hobbit in het Engels en in één dag las ik zo vijftig bladzijden. En in de Nederlandstalige editie las ik er in drie dagen twee

Anyway, ik ben na De Hobbit niet in In de Ban van de Ring begonnen. Vond ik toen een veel te grote taak. Ondanks het feit dat ik ontzettend van dit sprookje heb genoten, tot twee keer toe (één keer NL, één keer EN)!
Is het wel een sprookje? Dan wel eentje met een ontzettend episch karakter. Wel ja, het is een stuk kinderlijker dan The Lord of the Rings, maar het oog voor detail is er niet minder om. Ik kreeg een heel helder beeld van alle plaatsen; Hobbiton, Rivendell, the Carrock en Beorn's Hall, Mirkwood, Laketown, the Lonely Mountain, alles. Het beeld van Hobbiton en Rivendell is wel een beetje aangepast, sindsdien. Niet alleen door de filmtrilogie van Peter Jackson, maar ook door het lezen van de boeken waarop die gebaseerd is, daar die een stuk volwassener zijn -hoewel aan het begin niet; daar worden sommige stukken op een nogal 'kinderachtige' manier beschreven in vergelijking met de rest, wat aangeeft dat Tolkien zonder een echte structuur of een opgezet plan aan het boek begon. Dat maakt het extra bijzonder dat het zo fantastisch en populair werd!
Het enige dat dit verhaal mist is een romance, voor mensen die daarnaar zoeken. Verder bevat het echt alles; humor, tragiek, epiek, magie, horror, onschuld, tirannie, koppigheid en slimheid. Voortdurend leef je mee met Bilbo, hoewel je eigenlijk wel wil dat ie ophoudt met zeuren over hoe ie eigenlijk liever thuis was gebleven


Dit boek is wel een sprookje in de zin dat het bedoeld is voor kinderen, maar voor volwassen eveneens leuk en spannend is om te lezen. Bovendien put dit verhaal overduidelijk meer uit de oude folklore dan zijn opvolger; hier wordt dezelfde bron gebruikt, maar heb je het gevoel dat de auteur zich al deze elementen veel meer eigen heeft gemaakt.
Hoe dan ook, ondanks het feit dat het niet zo volwassen is alsThe Lord of the Rings blijft The Hobbit een machtig avontuur, eentje die ik maar wat graag naar film vertaald zou willen zien. En het schijnt dat ze de film in tweeën delen; aanvankelijk zou de ene verfilming The Hobbit worden en de tweede een brug naar The Lord of the Rings. Nu willen ze de verfilming dit boek in tweeën splitsen! Waarom deden ze dat bij The Lord of the Rings dan niet?! Elk deel daarvan bestaat immers uit twee 'boeken'. Dat is bij The Hobbit, die een aanzienlijk stuk korter is dan welk deel van de opvolgende trilogie dan ook, niet het geval.
Anyway, dit fantastische boek blijft lekker in mijn Top-10 staan. Tot ik The Return of the King uit heb, daar dan wellicht één deel van het drieluik The Hobbit zal vervangen. Ik heb namelijk een regel dat er in mijn Top-10 van elke auteur/artiest/band/regisseur maar één project/product mag staan.
Echt een voorverhaal voordat het grote verhaal begint.
Goede fantasy
Tolkien en zijn eigen wereld heeft die goed gecrieert
maar dat kan ook liggen aan het feit dat de hobbit 1 verhaal lijk heefd en neit 6 die door elkaarl open en als je dan eindelijk ergens lekker in zit hij weer over springt
maar geod leuk boek !

Leuk boekje , In tegenstelling tot de LOTR reeks want dat vind ik helemaal niets
Na alle Lord of the Rings boeken opnieuw gelezen te hebben neem ik mijn woorden terug,
Na alle Lord of the Rings boeken opnieuw gelezen te hebben neem ik mijn woorden terug,


Het is mij een raadsel hoe Jackson van dit magere verhaaltje twee films wil maken.
Ja, dat begrijp ik ook niet.


Twee grote veldslagen (waarbij de filmlogica vereist dat ze eerst dramatisch dreigen af te lopen om vervolgens toch nog gered te worden - reken dus maar op een dik half uur of meer per veldslag),
Daar zit ik nou echt niet op te wachten.