menu

De Bever en Andere Beesten - Midas Dekkers (1990)

Alternatieve titel: Beestenbundel 8

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Natuur

87 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

"Als beste beest voor hoeden gold lang het knaagdier met het mooiste bont: de bever. Staart eraf, pootjes eraf, bever eruit en klaar was je hoed. Maar van bevers komt ook bevergeil. Dat helpt tegen hoofdpijn. Handig wel, zo'n gebruiksaanwijzing bij een beest. Alleen jammer dat hij het loodje legt wanneer die gebruiksaanwijzing ook wordt toegepast. Wie denkt dat de mens er in de stukken van Midas Dekkers beter afkomt heeft het mis. Zo begint een verhaal over het stinkdier met de zin: 'De mens is een geboren chagrijn', een stuk over de zeeteef met: 'Een mens is niet goed bij zijn hoofd', en 'U' opent met: 'U bent een zak'.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Onze inmenging in de natuur, daar komt alleen maar gezeik van, is een stelling die steevast doorklinkt in de boeken en columns van Midas Dekkers.
Neem nou de bever, die kwam in Nederland lange tijd niet meer voor. De voor zover bekend laatste bever werd in 1826 uitgeroeid, doodgeknuppeld door een visser op de IJssel bij Zalk. Om zijn mooie vacht. De restanten van het arme dier zijn bewaard gebleven en te vinden in natuurhistorisch museum Natura Docet in Denekamp, Twente.
In de jaren 50 van de vorige eeuw ontstond het idee om de bever te herintroduceren, vanwege zijn positieve invloed op de biodiversiteit. Het duurde nog tot 1988 dat het eerste beverpaar (niet Ed en Willem) met veel bombarie, in aanwezigheid van de pers én natuurbeschermer Prins Bernhard, werd uitgezet in natuurgebied de Biesbosch. De bever paarde er gretig op los (het bevergeil kruipt waar het niet gaan kan) en breidde zijn leefgebied steeds verder uit (er werd zelfs een bever gespot in de haven van Dordrecht, baantjes trekkend) en toen bleek het experiment iets te succesvol en de maat vol (Vol=Vol). Het bevergeil komt overigens nog uitvoerig aan bod in de column 'De Bever'.
Vooral in Limburg was het hek van de dam, daar richtte de bever zoveel schade aan (de dammen die zij bouwen verstoren de waterafvoer en dat leidt tot wateroverlast) dat het de waterschappen jaarlijks een half miljoen euro kost om die te beperken. En als iets geld kost (of opbrengt) zet de mens al zijn waardigheid aan de kant en dus heeft een rechter onlangs nog besloten dat de provincie Limburg 'onder bepaalde omstandigheden' de beschermde diersoort mag laten afschieten.
En zijn we weer terug bij af.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:50 uur

geplaatst: vandaag om 00:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.