menu

The Wild Places - Robert Macfarlane (2007)

Alternatieve titel: De Laatste Wildernis

mijn stem
4,25 (4)
4 stemmen

Engels
Reis / Ideeƫnliteratuur

340 pagina's
Eerste druk: Granta, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Zijn er nog ongerepte plekken te vinden waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan? Of is alles al gecultiveerd, bewoond en geasfalteerd? Robert Macfarlane vraagt zich af of werkelijke wildernis nog bestaat en trekt erop uit om de natuur te ondergaan. Hij klimt in bomen, zwemt in grotten, doorkruist hooglanden en overnacht op heuveltoppen en afgelegen stranden. Deze prachtige evocatie van de wildernis leest als een reisverslag, een geschiedenis van het landschap, een cultuurgeschiedenis van natuuressayisten, en als een hartstochtelijk pleidooi voor het behoud van de natuur.

zoeken in:
4,5
Een hoogst boeiend boek over de “wilde” natuur. De auteur vertelt in 15 hoofdstukken over zijn wandelingen in Groot-Brittannië en Ierland. Daarbij beschrijft hij met uiterste precisie en in een zeer soepele en verfijnde stijl zijn waarnemingen. Zoiets zou al vlug kunnen gaan vervelen, maar hij verbindt die beschrijvingen meteen met een visie over de “wilde” natuur, die niet alleen het organische en het anorganische omvat, maar ook de geschiedenis van al die plaatsen van het allereerste begin, de eerste bewoners, de Ierse monniken en kluizenaars, de uitgedreven Highlanders, de Ierse hongersnood, de moderne landbouw.... Daar komen dan nog literaire en filosofische verwijzingen bij.
Op een zeker ogenblik, na hoofdstuk 10, vond ik het zowat welletjes, toen hij zijn ervaringen beschreef met een nachtwandeling door een sneeuwstorm in de bergen, met overnachting op de bergkam. Maar dan gaat het volgende hoofdstuk ineens over holle wegen. De wilde natuur blijkt niet alleen in extreme omstandigheden te bestaan, maar ook vlak bij ons...
Het boek richt zich zeker niet alleen tot “extreme” natuurliefhebbers of fanatieke wandelaars maar kan een ruim publiek aanspreken met zijn visie.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:12 uur

geplaatst: vandaag om 20:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.