menu

Boudewijn Büch: Een Verslag van een Mystificatie - Rudie Kagie (2004)

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Biografie

238 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Pas na zijn dood werd bekend hoezeer Boudewijn Buch (1948-2002) van zijn leven een mythe maakte. Niet alleen in zijn romans, maar ook in interviews en tegenover zijn beste vrienden fabuleerde hij er lustig op los. Zijn grootste geheim had betrekking op "de kleine blonde", het zoontje van de schrijver dat op vijfjarige leeftijd aan een hersentumor zou zijn bezweken. Alles wat Buch over zichzelf vertelde, kon zowel waar als onwaar zijn. Hij liet zich voorstaan op drie academische titels, terwijl hij in werkelijkheid de mulo bezocht. Weloverwogen blufte hij zich naar zijn succesvolle doorbraak. Hij werd een geleerd man op gympjes, die in talloze publicaties en als maker van populaire tv-programma's een breed publiek voor wetenschappelijke thema's wist te interesseren. Zijn tomeloze energie kende geen grenzen. Weinig genres liet hij onbeproefd. Als dichter voelde hij zich ondergewaardeerd, maar als performer trok hij volle theaters.

zoeken in:
avatar van apocrief
3,0
Vlot geschreven biografie over een man die ik toch voornamelijk van de televisie. Uit het boek blijkt, dat BB een poëet was met belofte, maar dat zijn romans niet veel om het lijf hebben. Of ik me daar dan nog aan waag, is de vraag.

3,5
Hoewel je ergens halverwege het spoor bijster dreigt te raken (het boek lijkt chronologisch, maar is dat niet), is het uitstekend leesbaar. De auteur heeft grondig informatie ingewonnen bij de juiste betrokkenen om dit boek te schrijven en dat heeft geresulteerd in een interessante biografie over de man die zo verstrikt raakte in zijn eigen fantasie dat het uiteindelijk niet eens zo verbazingwekkend is dat hij iedereen vroeg of laat verstootte.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:14 uur

geplaatst: vandaag om 15:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.