menu

Doctor Sleep - Stephen King (2013)

Alternatieve titels: Dr. Sleep | The Shining II: Doctor Sleep

mijn stem
3,82 (71)
71 stemmen

Engels
Griezel

544 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

De hoofdrollen in 'Doctor Sleep' zijn weggelegd voor Danny Torrance, de jongen uit 'The Shining', en de twaalf jaar oude Abra Stone, die hij moet zien te redden uit handen van The True Knot. The True Knot is een groep van bijna onsterfelijke reizigers in campers die door het land heen reizen en zich voeden met kinderen die de 'shining'-gave hebben. Dan heeft jaren rondgezworven in een poging aan zijn vaders nalatenschap te ontsnappen, en uiteindelijk vestigt hij zich in een stadje in New Hampshire, waar hij in een verpleegtehuis gaat werken, waar de overgebleven restanten van zijn mentale krachten steun bieden aan de stervenden. Met de hulp van een kat die de toekomst kan zien, wordt Dan 'Doctor Sleep'. Nadat hij Abra Stone ontmoet, gaat een epische oorlog tussen goed en kwaad van start.

zoeken in:
avatar van s0njaa
Jemig, 12 september 2013. Dat duurt nog bijna een jaar? Is dat de NL release of VS ??

avatar van PeterW
PeterW (crew)
VS, de Nederlandse zou in april komen, maar dat is volgens mij nu uitgesteld.

avatar van s0njaa
Spannneeeend. Nog een weekje wachten

avatar van Freud
Stephen King zelf zenuwachtig voor de reacties op dit boek. (Artikel op De Standaard Online)

Ik denk inderdaad dat hij een beetje met een probleem zit wegens de verfilming - het boek loopt helemaal anders af dan Kubricks film, maar ik denk dat het grote merendeel van de mensen zich vooral de film herinnert

avatar van Donkerwoud
Als hij net als bij The Dark Tower een duidelijke inleiding schrijft waarom de twee werken afwijken, dan zie ik niet echt een probleem. King kan het zich zelfs permitteren om bijna dertig jaar later met een vervolg te komen.


avatar van Dridge
3,5
Het verhaal is vrij absurd maar door Kings talent voor verhalen vertellen blijft het tot einde toe boeien.
Het is absoluut totaal geen sequel van 'the Shining' en derhalve los van elkaar te lezen.

tip: lees King eens in het Engels ,komt zijn schrijverskunst zoveel beter uit de verf.

4,0
Absoluut niet King's beste, maar toch een verhaal dat lekker wegleest en me bleef boeien.

avatar van AmazingPP
4,0
Ik vond dit weer een geweldig boek van mijn favoriete schrijver. Je zat er zo in en het laat je daarna ook niet meer los. Wel vind ik dat King heel ver gaat in zijn verhaal, maar je blijft het toch geloven op één of andere bizarre manier. Ik kon het niet weg leggen, maar naar het einde toe vond ik het ietwat langdradig worden. Ik ben het echter niet eens met Dridge, ik denk dat je wel het eerste boek gelezen moet hebben om alles te begrijpen. Het is zeer zeker wel een vervolg op het boek. En je hoeft King niet persé in het Engels te lezen om te begrijpen dat King een geweldige verteller is. Wat kan de man toch schrijven! Vanwege het ietwat langdradige einde: 4 *, in plaats van vijf!

avatar van latevogel
4,5
Prachtig vervolg op "The Shining" van de schrijver aan de top van de griezelboekenschrijvers. (gelijk aan Dean Koontz)
Althans, dat is mijn mening.
Je kunt beide boeken inderdaad los van elkaar lezen maar ik zou de lezer(es) die beide boeken nog niet gelezen heeft, adviseren om dan eerst met "The Shining" te beginnen. Ook een topper en erg goed geschreven. Net als "Dr. Sleep" een boeiend boek en met deze twee ben je (als je van het genre houdt) wel een paar weken onderweg en heb je elke dag iets om naar uit te kijken! wat lezen betreft.
En... in "Dr. Sleep" worden soms plaatsen en personen genoemd uit "The Shining" en het is natuurlijk voor de volledigheid wel gemakkelijk als je weet over wie de schrijver het heeft.

En helaas vond ik net als mijn voorgangers het einde iets te uitgerekt, niet slecht maar het had korter gekund.

Eindoordeel: Voor de liefhebber een MUST!

avatar van Jason82
4,0
Een echte King, qua sfeer. Ik kan er een hele tekst aan wijden, maar qua personages, beschrijving van de omgeving, etc is het gewoon net als zijn andere boeken. Dat kan tegen je gaan werken, maar bij King wil ik simpelweg niets anders. Je hoopt erop en King stelt me nooit teleur wat dat betreft.

Ik wilde 4,5 ster geven, maar met het oog op de échte klassiekers van King is dit boek gevoelsmatig net iets minder. Daarom: 4 sterren.

avatar van spanje
4,0
Griezelig goed dit boek!

Tijdens de badkamer scene was ik mijn bammetje aan het eten... Heb mijn bammetje toch maar even aan de kant gelegd, bleuhh.
Een echt kippevel boek.

King is goed, hoe maf en bizar zijn verhalen ook zijn.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Momenteel bij Appie Heyn voor 5 euro.

avatar van Jason82
4,0
ggr... waarom heb ik nooit het geduld om dit soort acties af te wachten...

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Jason82 schreef:
ggr... waarom heb ik nooit het geduld om dit soort acties af te wachten...

Ik heb dat ook nooit. Ik betaal ook altijd veel te veel.

avatar van Jason82
4,0
Daarom twijfel ik over de aanschaf van Bazaar van boze dromen.... Over 4 jaar bij de Appie voor een tientje

avatar van Jason82
4,0
Jason82 schreef:
Daarom twijfel ik over de aanschaf van Bazaar van boze dromen.... Over 4 jaar bij de Appie voor een tientje


Aangeschaft voor € 12,50

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Jason82 schreef:
(quote)


Aangeschaft voor € 12,50


avatar van smoozycat
4,0
Ik voor € 5 de speciale uitgave gekocht ook bij Appie. Ga hem nu lezen.

avatar van james_cameron
4,5
Geweldig vervolg op The Shining, voorzien een heel ander plot maar tegelijkertijd nauw verband houdend met King's klassieker. De personages zijn prachtig uitgewerkt en de spanning wordt kunstig tot het kookpunt opgevoerd. Hier en daar behoorlijk gruwelijk, maar overwegend is dit gewoonweg een prachtig meeslepend verhaal zoals alleen King dat zo mooi kan vertellen, met heel wat ontroerende momenten. Die allerlaatste bladzijden bijvoorbeeld... schitterend.


avatar van Abubakari
3,5
Ik wilde dit boek lezen voor ik de film ging kijken, andersom werkt bij niet, dan bestaat de kans dat ik dit boek niet meer was gaan lezen. In elk geval mooi op tijd uit, donderdag komt de film in de bioscoop.

Nog niet zo lang geleden las ik Het Instituut, het meest recente King boek en ik denk dat ik deze te snel daarna heb gelezen. Teveel overeenkomsten, kind met een gave, werkt samen met volwassenen om het kwaad te verslaan. Ook dezelfde minpunten, het duurt wat lang allemaal, maar omdat ik graag Stephen King lees stoorde me dat niet enorm. Maar omdat ik net een soortgelijke King had gelezen had deze toch wel iets dunner gemogen van mij.
Verder een typische King, veel herkenbare ingrediënten.

Al het zesde King boek wat ik in 2019 las, al zat daar ook een dun boek bij. Las nu eerst maar weer even een King pauze in.

avatar van Vos1980
3,0
Prima boek van SK. Maar toch ontbreekt in de nieuwere werken, en ook dit boek, een onderhuidse spanning. Een onheilspellendheid (en daarnaast een mooie sfeer) welke in de oudere boeken wel zat. Het verhaal is prima en het is mooi geschreven, vooral de eerste helft van het boek. Maar toch verloopt het allemaal net iets te 'gladjes'. De krachten van de personen werden dusdanig sterk neergezet en benut dat t allemaal vrij gemakkelijk werd. Alsof er anders geen uitweg in het verhaal gevonden kon worden. Ook in dit verhaal oogt het einde wat afgeraffeld. Er werd wel héél snel afgewerkt met een groep van 'De Ware'. Het paste allemaal nét iets te goed en kwam wat gezocht over. SK is in zijn latere werken erg mild voor zijn protagonisten zo ook hier en krijgt het allemaal een 'happily ever after' nasmaak . Het boek is een vervolg op de Shining. Maar naast 'het licht' en de locatie van de climax heeft het totaal geen raakvlakken en is het een compleet ander en op zichzelf staand verhaal. Los van wat flashbacks. Op zich is het een leuk boek welke héél af en toe de sfeer van de eerdere boeken van SK heeft. Maar helaas te weinig. Grappig dat ze ook het plaatje Boulder nog even kort aandeden. Ik kende t alleen van De Beproeving en wist niet dat t plaatsje ook in The Shining voorkwam (25 jaar terug voor het laatst gelezen). Al met al een een leuk stuk leesplezier, maar niet een van zijn betere werken. 3 punten

Gast
geplaatst: vandaag om 11:58 uur

geplaatst: vandaag om 11:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.