menu

De Gebalde Vrouw - Maartje Luccioni (1986)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

128 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Claudia Maitland woont apart van haar man John (Lagerhuislid) en is schilderes. Ze is gaan schilderen tijdens een verblijf in een psychiatrische kliniek, waar ze terecht was gekomen omdat ze het mes in zichzelf had gezet, maar dat is nu al weer zeven jaar geleden. In het heden van het boek dient zich een nieuwe crisis aan: Cécile, John's secretaresse/maîtresse, verwacht een kind van hem. Hoe reageren ze gedrieën op die situatie?

zoeken in:
avatar van gert_r
3,0
De verleiding dit boek te vergelijken met het onlangs gelezen Gouden Handen - Helen Knopper (1991) kan ik niet weerstaan. De boeken hebben de zelfde lengte, de schrijfsters de zelfde leeftijd, de boeken spelen in de jaren tachtig en zijn voornamelijk bevolkt met vrouwelijke hoofdpersonen van middelbare leeftijd. Verschillen zijn er ook: waar de drank bij Knopper alcohol bevat en voor problemen zorgt wordt er bij Luccioni voornamelijk thee gedronken, een drank waaraan door de hoofdpersoon Claudia Maitland een groot probleemoplossend vermogen wordt toegekend. Er is ook een groot verschil in stijl: bij Knopper zien we een wat troebele rivier die van dik hout gezaagde planken transporteert en bij Luccioni een met fijn penseel geschilderd sprankelend bergbeekje. Het boek bevat maar liefst 43 hoofdstukjes, stuk voor stuk fraaie miniatuurtjes. Helaas slingert het bergbeekje door een weinig boeiend landschap; we krijgen veel details, maar weinig grote lijnen. Er zit weinig spanning in het verhaal. De zwangerschap van de secretaresse/minnares van echtgenoot John, die pas halverwege vermeld wordt, levert voor Claudia niet heel veel drama op. Ze kan haar ei kwijt in haar schilderwerk en heeft zelf een verhouding met Derek, de echtgenoot van haar vriendin Minny. Het gegeven confronteert haar wel met haar eigen kinderloosheid.
Al met al heeft Luccioni het betere boek geschreven, maar denk ik dat Knopper zich, met haar ego-document ‘Met naam en toenaam’ bijvoorbeeld, nog wel kan revancheren.

Vermeldenswaard is verder nog dat drie van Luccioni’s boeken, waaronder deze, weer bij De Bezige Bij verkrijgbaar zijn. Als Ebook ditmaal.

avatar van slowgaze
Wat een schunnige titel zeg.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik vind het eigenlijk nergens op slaan; wat is dat nou: een gebalde vrouw?

avatar van slowgaze
Een vrouw die niet langer maagd is.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:52 uur

geplaatst: vandaag om 19:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.