menu

Onze Vrouw in Tripoli - Tomas Ross (2012)

mijn stem
4,50 (3)
3 stemmen

Nederlands
Thriller

380 pagina's
Eerste druk: Cargo, Amsterdam (Nederland)

Op 27 februari 2011 landt een Lynx-helikopter van de Koninklijke Marine op het strand van de Libische kustplaats Sirte om daar een Nederlandse ingenieur en een Zweedse vrouw op te halen. Wat zat er achter deze geheime reddingsactie, vlakbij de villa van Gadaffi, terwijl de situatie in Libië nog allerminst bedreigend was? Onze vrouw in Tripoli is Tomas Ross’ fictieve reconstructie van deze opmerkelijke gebeurtenis. December 2010. De Zweedse Camilla Edström, minnares van Gadaffi’s zoon Al Mutassim, ontvlucht Tripoli nadat ze de man heeft gevonden naar wie ze al jaren op zoek is, de internationaal gezochte terrorist Hassan Tantor. In Londen wacht de bewoonster van een chic appartement op een geheime uitnodiging. Ze is lid van the Young Global Leaders, de groep topmanagers die door George Soros wordt gefinancierd. De vrouw is niemand minder dan Mabel van Oranje. In Frankrijk ontvangt de Nederlandse oud-diplomaat Willem van Lanschot een brief van Camilla Edström waarin staat dat Tantor verantwoordelijk is voor de moord op zijn vrouw. Hij vertrekt naar Libië, maar Camilla is spoorloos verdwenen. Tijdens zijn zoektocht raakt hij verstrikt in een dodelijk web van intriges, waarbij alles draait om zijn eigen verleden en dat van zijn vermoorde vrouw.

zoeken in:
5,0
Een heel pakkend boek waarvan de plot uitstekend is. Wel redelijk complex maar volkomen realistisch en goed te volgen.
Tomas Ross onderscheidt zich van de meeste thriller auteurs doordat hij echt heel goed en mooi schrijft. Grappig dat op veel boeken "literaire thriller" staat terwijl het vaak helemaal niet literaire werkjes zijn maar matig geschreven strandboeken die soms wel vermaken. Dat is hier absoluut niet het geval. Ross heeft de aanduiding "literair" dan ook niet nodig als een slechte wijn met een mooie krans.
Nee dit is echt heerlijk om te lezen. De personages zijn echt en de gevoelswerelden zijn knap beschreven. Ook de gedachten die telkens tussen conversaties of verhalende passages door beschreven worden komen heel natuurlijk over en je gaat je echt verplaatsen in de karakters.

De opbouw van het boek waarin, in de opeenvolgende hoofdstukken, telkens vanuit wisselende hoofdpersonen, het verhaal zich ontspint is wel degelijk spannend maar nergens over de top.
Naast het hoofdplot dat zich langzaam ontvouwt en waar ook nog een aantal goede plotwendingen in zitten kom je steeds meer te weten over persoonlijke achtergrond van de hoofdpersonen. En alles heeft ook weer met het hoofdplot te maken.

Houd je niet van al die dertien in een dozijn thrillers maar heb je wel zin in een boek dat je moeilijk weer kunt wegleggen en dat op alle vlakken een genot is om te lezen. Dan is dit een boek voor jou.
Ik heb er bijzonder van genoten. Tomas Ross bedankt!

Gast
geplaatst: vandaag om 08:58 uur

geplaatst: vandaag om 08:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.