menu

Crome Yellow - Aldous Huxley (1921)

Alternatieve titel: Gasten op Crome

mijn stem
3,70 (10)
10 stemmen

Engels
Sociaal / Humoristisch

325 pagina's
Eerste druk: Chatto & Windus, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Denis Stone is een jonge 23jarige enigszins naïeve jongeman die dichter wil worden en hij is met andere kunstenaars uitgenodigd een aantal dagen bij de familie Wimbush in het landhuis Crome in Camlet-on-the-Water door te brengen. De onervaren Denis raakt er gecharmeerd van het nichtje Anne Wimbush, die echter meer geïnteresseerd lijkt in de schilder Gombauld. Henry Wimbush, de eigenaar van Crome, heeft zijn familiegeschiedenis opgeschreven vanaf ong. 1740 en vertelt hieruit. Zijn vrouw Priscilla is geobsedeerd door spiritualisme. Andere personages zijn de wat oudere en slechthorende Jenny die zich vaak verbergt zich in haar rode dagboek, de nog onervaren Mary, de pompeuze schrijver Barbecue-Smith, de cynische filosoof Scogan en de libertijnse Ivor Lombard.

zoeken in:
3,5
Het is de eerste roman van Aldous Huxley en het vertelt vermakelijk en satirisch over hoe kunstenaars enkele dagen met elkaar op een landgoed ‘in the countryside’ kunnen doorbrengen. De 23jarige onervaren dichter Denis (Huxley?) is de hoofdpersoon en hij raakt geïnteresseerd in de aanwezige vrouwen zonder dat dit uit de hand loopt. Er wordt veel intellectueel met elkaar gesproken waarbij regelmatig dichtregels en citaten in het Frans de ronde doen. Twee andere zaken zijn opmerkelijk. Een vrij lang zijdelings verhaal van Henry Wimbush over zijn familiegeschiedenis waar er bij een generatie sprake was van kleine mensen. En een korte intellectuele discussie over een andere wereld van de toekomst waarbij er sprake is van een onpersoonlijke generatie die zich niet meer op natuurlijke wijze voortplant. Deze laatste gedachte heeft Huxley natuurlijk voortreffelijk uitgewerkt in zijn boek ‘’Brave New World’. Yellow Crome is een parodie op het verblijf van Huxley op Garsington Manor, van Lady Ottoline Morrell, een huis waar behalve Huxley ook T. S. Eliot vroeger wel verbleef en schreef. Deze beschrijving van Huxley maakte dat de eigenares zich later hierover ‘not amused’ toonde. Met deze nog ietwat onevenwichtige roman toont Huxley wel al goed zijn latere kunnen aan.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:32 uur

geplaatst: vandaag om 11:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.