menu

The Illicit Happiness of Other People - Manu Joseph (2012)

Alternatieve titel: Het Onzichtbare Geluk van Andere Mensen

mijn stem
3,77 (13)
13 stemmen

Engels
Psychologisch / Humoristisch

352 pagina's
Eerste druk: John Murray, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het onzichtbare geluk van andere mensen is een vertelling op de dunne scheidslijn tussen waan en werkelijkheid. Wanneer Unni zich op zeventienjarige leeftijd van het leven berooft door van een balkon af te springen, gaat zijn vader Ousep op zoek naar een verklaring. Waarom kiest een aantrekkelijke en intelligente jongen met een groot talent voor het tekenen van stripverhalen voor een dergelijke stap? Ousep, die 'twee sigaretten tegelijk rookt omdat drie hem domweg te veel is', zoekt klasgenoten van Unni op en vraagt ze naar zijn zoon, wat ze van hem vonden, en hoe ze zijn daad verklaren. De zoektocht levert niets op, tot er drie jaar na de dood van Unni een pakketje bij zijn ouders en broertje Thoma arriveert, met de graphic novel die Unni op de dag van zijn zelfmoord verstuurde.

zoeken in:
Cryptopsy
Na alle positieve berichten over dit boek, werd ik ook wel nieuwsgierig, maar aanvankelijk viel het me wat tegen. Veel figuren in dit verhaal zijn wat mij wat al te excentriek en Unni, de jongen die zelfmoord heeft gepleegd, hing me al vrij vlot de keel uit (op grond van de verhalen over hem die door de romanfiguren worden verteld).

In een interview met Manu Joseph in NRC zei de schrijver hier het volgende over:

,,Als Indiër ben ik niet bang melodrama te gebruiken in mijn boek. Simpelweg omdat ik op die manier recht doe aan de Indiase realiteit. Dat is soms moeilijk in te voelen voor een westerling.’’

Als voorbeeld geeft Joseph het personage van de moeder, Mariamma Chacko, een theatrale hyperneuroot die stemmen hoort en die haar man elke dag wakker maakt door een emmer water over hem leeg te gieten. ,,Ik heb haar af moeten zwakken om haar geloofwaardig te maken. De persoon waar ik haar op heb gebaseerd was nog veel extremer.

,,De Indiase Engelstalige roman wordt vaak vanuit een westers perspectief beoordeeld, en in dat perspectief ligt de nadruk op subtiliteit. Maar India is geen subtiel land. Hier is alles extreem en dramatisch – dus als ik zie dat een Indiase roman heel ingetogen en verfijnd is uitgewerkt dan komt dat op mij niet altijd oprecht over.’’


Tja, een bewust keus blijkbaar. Ik vond het vooral irritant eerlijk gezegd.

Toch heb ik uiteindelijk het boek met plezier uitgelezen. De zoektocht van vader Oesep levert op een gegeven moment interessante gesprekken op en ik werd toch ook wel nieuwsgierig naar de ontknoping van het raadsel (de recensent van het NRC vond het jammer dat er een ontknoping was, maar dat zie ik toch anders).

avatar van arnoldusk
4,5
Prachtig boek met aardige filosofische en meta-fysische overpeinzingen die voorbij trekken. Heuse aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:52 uur

geplaatst: vandaag om 17:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.