menu

Stern - Thomas Heerma van Voss (2013)

mijn stem
3,88 (32)
32 stemmen

Nederlands
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Thomas Rap, Amsterdam (Nederland)

Hugo Stern is een basisschoolleraar. Met zijn vrouw Merel en hun achttienjarige zoon Bram woont hij in een aangenaam huis in Amsterdam-Zuid. Maar als hij onverwacht met vervroegd pensioen wordt gestuurd neemt zijn leven onvoorziene wendingen. Hij, de man die nooit iets verkeerd deed, moet afrekenen met heden en verleden, en die blijken nauw met elkaar verbonden.

zoeken in:
avatar van slowgaze
4,0
Had ik wellicht misschien 'de matige psychologische roman' moeten zeggen? Bovendien, deze neger kent heus wel zijn Camus en zijn Faulkner. Ercee, Ercee, ik heb heel wat meer romans gelezen dan jij poëzie, laten we dat ook niet vergeten. Dat van 'vaak onzin uitkramen' zal ik maar als onzin beschouwen.

Hebben we nu beef?

avatar van eRCee
Ik zeg ook niet dat je meer romans moet lezen, dat moet je zelf weten, maar deze verklaring-achteraf leek me nu niet bepaald recht doen aan proza. En dan kom ik natuurlijk meteen in opstand.

avatar van slowgaze
4,0
En het zijn weer de prozalezerts i.p.v. -schrijverts die in opstand komen.

avatar van slowgaze
4,0
Het verschil tussen een EHBO'er en iemand die romans leest is dan ook dat de laatste niet zelf verbanden kan leggen. Het is gewoon tijdsverdrijf voor domme, doch pedante mensen die zich net iets slimmer vinden dat het klootjesvolk dat al tot orgastische vreugdes gedreven wordt bij het aanschouwen van vuurwerk. Ocharme ik, waarom moet ik toch hier in mijn eentje de culturele voorhoede vormen?

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
slowgaze schreef:
Ocharme ik, waarom moet ik toch hier in mijn eentje de culturele voorhoede vormen?


Ik twijfelde tussen 'wat vreselijk eenzaam tussen 10.426 andere gebruikers ...'
of (niet gelukt dus) of graag terug naar Hugo Stern met zijn meesterlijker mappen...

avatar van eRCee
slowgaze schreef:
Het verschil tussen een EHBO'er en iemand die romans leest is dan ook dat de laatste niet zelf verbanden kan leggen. Het is gewoon tijdsverdrijf voor domme, doch pedante mensen die zich net iets slimmer vinden dat het klootjesvolk dat al tot orgastische vreugdes gedreven wordt bij het aanschouwen van vuurwerk.

Voor een student Nederlands houd je er merkwaardige opvattingen op na. Wat leren ze je uberhaupt daar?

Ocharme ik, waarom moet ik toch hier in mijn eentje de culturele voorhoede vormen?

Vroeger had je ook van die figuren die glimlachend (en ook een beetje uit medelijden) getolereerd werden in de betere kringen. Men noemde dat een hofnar.

avatar van slowgaze
4,0
De hofnar is de nochtans de enige die zowel bij de koning als bij het klootjesvolk rond mag hangen; je onderschat zijn rol nu wel heel erg. Bewijst toch maar weer de negatieve relatie tussen proza lezen en intelligentieniveau; jammer voor jou, fijn voor mijn stelling.

avatar van Asaharo
U moet zich schamen. Je hebt, vanwege je eigen ego, verscheidene mensen beledigd met een grenzeloze arrogantie waaruit ik enkel pure hoogmoed kan afleiden. Mensen die je feliciteerden bij een publicatie, bij het afstuderen. Een gebaar dat mensen jou gunden, en dat men op geen enkel moment als vanzelfsprekend mag beschouwen. En voor wat? Voor een man die leeft in een ivoren toren bestaande uit mooi gevormde woordjes en gemakzucht. Die de ironie in zijn eigen bericht nog steeds niet heeft beseft. Mensen lezen boeken om verschillende redenen, ter ontspanning, om bij te leren, om te zoeken, om de wonden die zijn opgelopen doorheen het leven met iedere pagina die je leest open te rijten, om de wankele voorstellingen die je hebt van het leven tot in zijn fundamenten te doen beven. Daarom leest men boeken en er zullen nog veel meer redenen zijn. U heeft niet het recht om over hun of over mij te oordelen. De culturele voorhoede? Die bestaat al een aantal jaren uit talentloze jaknikkers en zelfverklaarde kunstenaars die elkander feliciteren voor de middelmatigheid die ze hebben gecreëerd om zo de eigen middelmatigheid te kunnen verhullen. Een grap is het.


avatar van eRCee
Ach, slowgaze houdt van een beetje dollen, relschoppen, tegen heilige huisjes duwen enzo. Men moet dat niet serieus nemen. Het is de leeftijd.

Overigens wel een schitterend betoog van Asaharo.

avatar van HankMoody
Ach, ja, over poëzielezers zijn nog wel meer opvattingen te bedenken over wat voor soort emotionele, zweverige en organische figuren dat zijn. Poëzie is een uitstervende vorm van entertainment en in mijn ogen, op enkele uitzonderingen na, een lachertje. Heb ik Slowgaze nu beledigd, denk het niet, hij is zich hiervan bewust.

Ik deel Slowgaze zijn mening wel op een manier zoals mensen over literatuur praten, hetzelfde als mensen over schilderkunst praten op een bepaalde hooghartige, elitaire toon. Een toon die ik niet op deze site ben tegengekomen maar wel in culturele programma's bijvoorbeeld.Veel schrijvers die net zo goed op deze manier over de schrijverswereld denken. Schrijven is pogen tot opvattingen veranderen en dergelijke. Overigens moet je je nooit beledigd voelen door een hofnar

En ja, boeken lezen, wat heb je er eigenlijk aan? Net zoveel als films kijken en muziek luisteren, wie weet wat je er eigenlijk aan hebt, je doet gewoon het omdat je het leuk vindt. Na 1000 boeken gelezen te hebben, weet je dan meer over het leven als iemand die nooit een boek heeft aangeraakt?

Juist door beledigd te zijn door Slowgaze, uit je eigenlijk zelf gewoon een soort twijfel of onzekerheid over je hobby en denk je er te dikdoenerig over. Je leest gewoon voor jezelf, niet ter promoting of verdediging van het lezen zelf. Zo'n opmerking moet gewoon langs je afglijden.

avatar van Donkerwoud
Wat een onzin over en weer...(en heeft allemaal weinig meer met het boek te maken)

avatar van slowgaze
4,0
Dit gaat inderdaad helemaal nergens over. Waarom zeggen jullie dan ook zulke stomme, gekke dingen?

avatar van Nicolage Rico
3,5
mjk87 schreef:
Stern, aparte titel. Het slaat natuurlijk op de hoofdpersoon, maar waarom heet die man zo? Sternen zijn in elk geval vogels, maar niets wijst erop dat Heerma van Voss die heeft gebruikt als voorbeeld.hoe heeft hij überhaupt met Merel kunnen trouwen is de volgende vraag dan.


Je geeft het antwoord zelf al.avatar van Shaky
4,5
Zojuist gelezen, maar ik moet Stern nog even laten bezinken voordat ik iets zinnigs kan zeggen. Laat ik in ieder geval vooropstellen dat ik opnieuw onder de indruk ben, net zoals ik was na het lezen van De Allestafel.

Hugo Stern komt soms angstvallig dichtbij en dat is confronterend. Van de andere kant staat hij ook zó ver van mij vandaan dat ik niet weet wie hij is. Of maak ik mezelf dat maar wijs omdat zijn egocentrische en onzekere gedrag en kijk op de wereld (en daarmee vooral op zichzelf) eigenlijk veel te realistisch is? Ik weet het nog niet, maar dat ik dit wederom een fantastische inkijk in de complexe psyche van de mens vindt, staat vast.

Deze moet ik echt nog even laten broeden, misschien kom ik er later op terug. Misschien niet, misschien moet ik dit maar gewoon lekker laten broeien en branden en er gewoon van genieten. 4,5*

avatar van Wickerman
4,0
Mooi boek van deze jonge schrijver. Ik kende hem nog niet, maar ik werd aangenaam verrast. Stern is een verhaal van een man die mee wil in de grote wereld en het bovenal allemaal goed wil doen. Een man die ogenschijnlijk alle voor elkaar heeft, maar die zich in zichzelf verliest, waardoor hij zich van zijn vrouw, zoon en de wereld vervreemd.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:45 uur

geplaatst: vandaag om 00:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.