menu

De Ongelovige Thomas Heeft een Punt. Een Handleiding voor Kritisch Denken - Johan Braeckman en Maarten Boudry (2011)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

288 pagina's
Eerste druk: Houtekiet, Antwerpen (België)

De apostel Thomas geloofde niet dat Jezus uit de dood was opgestaan. Hij eiste bewijzen. Christus nam het hem kwalijk: ‘Zalig zijn zij die niet zien en toch geloven.’ Maar Thomas had een punt. Buitengewone beweringen vragen om buitengewone bewijzen. Niemand is immuun voor pseudowetenschap, bijgeloof en irrationeel denken. In ‘’De ongelovige Thomas heeft een punt" bespreken de auteurs historische en actuele denkbeelden die hun wortels vinden in drogredenen, foutieve intuïties en cognitieve valkuilen. Naast klassieke pseudowetenschappen, zoals parapsychologie, homeopathie, creationisme en psychoanalyse, passeren andere, vaak bizarre, opvattingen de revue, zoals het geloof in het monster van Loch Ness, complottheorieën, telepathie, de lijkwade van Turijn, klopgeesten en mirakels. Braeckman en Boudry verduidelijken de verschillen tussen wetenschap en pseudowetenschap, tussen kritisch en onkritisch denken, en tussen zin en onzin.

zoeken in:
avatar van Hansjepansje
4,0
Wat mij betreft een standaardwerk betreffende kritisch denken. Braeckman en Boudry leggen op vaak pijnlijke wijze de tekortkomingen van ons geheugen en onze hersenen bloot, en de vele mechanismen die leiden tot het geloof in pseudowetenschappen. Daarnaast nemen ze de verdediging van het wetenschappelijke principe op zich door de verschillen tussen wetenschap en pseudowetenschap uit de doeken te doen en de belangrijkste argumenten van het postmodernisme te counteren.

Verplichte kost in alle middelbare scholen. 4*.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:25 uur

geplaatst: vandaag om 16:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.