menu

The Tragicall Historie of Hamlet, Prince of Denmarke - William Shakespeare (1603)

Alternatieve titel: Hamlet

mijn stem
4,18 (85)
85 stemmen

Engels
Toneelstuk
Romantiek

302 pagina's
Eerste druk: John Danter, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Hamlet, Prins van Denemarken, keert terug naar zijn vaderland wanneer zijn vader, de koning, sterft. Zijn moeder Gertrude is al hertrouwd met zijn oom Claudius, de nieuwe koning. Ze dringen bij Hamlet aan om hem te laten trouwen met zijn geliefde Ophelia. Wanneer de geest van zijn vader echter verschijnt om Hamlet te vertellen dat hij door Claudius en Gertrude vermoord is, is Hamlet uit op wraak.

zoeken in:
Een hoge notering voor Skakespeare. Ik heb alleen Julius Ceasar gelezen (omdat het moest). Toch nog best wel aardig.

Ik had niet gedacht dat S. nog gelezen zou worden, buiten midd. scholieren dan.

ruben
Shakespeare nummero vier, en ik moet zeggen dat ze toch wel wat op elkaar lijken: weer moord aan het hof, macht, wraak, de hele bups zit er weer in. Toch wel weer een mooi stuk, en leuker om te lezen dan Macbeth of King Richard III (van die laatste moet ik toegeven dat ik er niet heel veel van snapte). Taalgebruik is natuurlijk weer prachtig, maar dat betekent wel dat als je even inzinkt dat je de scène weer kwijt ben - bij mij althans. Per scène snuffelen naar de essentie en dan gewoon genieten van de eindeloze passages. The Merchant of Venice blijft mijn favoriet, maar deze is ook weer leuk.

ruben
Net Kenneth Branagh's filmversie gezien, en hoewel er heel veel valt aan te merken op de film, biedt het wel een duidelijke en complete vertelling van dit toneelstuk. Toen ik het zelf las kon ik er net de primaire verhaallaag uit halen maar er zit natuurlijk zoveel meer in dit stuk. Ik realiseer nu pas hoe groots dit stuk werkelijk is, al heb ik maar een glimps opgevangen van alle diepten en mogelijkheden van dit stuk.

avatar van eRCee
Hamlet is natuurlijk een begrip, zoals ook Don Quichot dat is en nog een paar personages uit de wereldliteratuur. Ik kon er dan ook niet onderuit om dit eens te proberen. Optimaal zou wellicht zijn om Hamlet als toneelstuk te zien, maar de meeste uitvoeringen betreffen moderne bewerkingen en interpretaties. Het origineel aanschouwen daarom is nog niet zo gemakkelijk (of je moet je al naar The globe theater begeven, en dan nog). Daarbij komt dat het stuk bepaald niet geschreven is in modern Engels. Al met al was de ervaring niet optimaal, maar ik denk wel genoeg om er iets over te kunnen zeggen.

Eerlijk gezegd had ik me wat anders voorgesteld bij het verhaal. Het begrip 'Hamlet' associeerde ik altijd met een gewetenloze moordpartij (waarschijnlijk verwarde ik het stuk dus met Macbeth). Maar Hamlet blijkt goede redenen te hebben voor zijn wraakgevoelens en dat maakt de koningsmoord direct minder indringend. Daarnaast heeft de ontknoping van het verhaal zelf een merkwaardig gebrek aan spanning. Het is zelfs bijna slapstick-achtig hoe men elkaar ombrengt, onderwijl nog volzinnen pruttelend. Qua personages drijft het stuk volledig op Hamlet zelf, die zowel intelligent is als grappig. De overige personages zijn slechts pionnen en krijgen nauwelijks uitwerking. Tenslotte kent de vorm van het stuk geen verrassingen, op een enkel aardig intermezzo na (de clown-doodgraver bijvoorbeeld). Maar het is een nogal statische bedoening van aan elkaar geplakte monologen en dialogen, en zeker op schrift is dat een enorm nadeel van het (klassieke) toneelstuk ten opzichte van de roman.

Onder voorbehoud dat ik één en ander gemist heb, zeker stilistisch, dus een toch wat tegenvallend geheel. M'n sterrenbeoordelingen reserveer ik voor romans en al z'n subgenres, maar qua leeservaring komt de fameuze Hamlet niet boven de drie sterren uit.

avatar van eRCee
Dit hoort er natuurlijk bij: to be or not to be op z'n Wim Helsens.

avatar van handsome_devil
3,5
Laatste keer dat ik iets las / zag van Shakespeare moet denk ik op de middelbare school zijn geweest, toen we Macbeth klassikaal lazen en Romeo en Juliet keken en King Lear op het toneel zagen. Was wel eens benieuwd wat ik er nu van kon maken.

Ik luisterde dit boek, dat leek me in het geval van dit toneelstuk leuker dan het 'droog' lezen van de tekst. Vond het inderdaad een erg leuke manier om dit werk tot me te nemen.

Vond het verhaaltje niet zo bijzonder, maar heb wel enorm genoten van de taal. Nee, ik heb lang niet alles begrepen natuurlijk, maar dat hoeft toch ook niet. Ik heb er naar mijn idee in ieder geval voldoende plezier uit kunnen halen met wat ik wel begreep.

Sommige monologen vond ik ook echt wel indrukwekkend, maar die worden dan weer afgewisseld met een beetje kolderieke gebeurtenissen die elkaar zo snel opvolgen dat het moeilijk is om binding te krijgen met het vertelde.

Vond het wel een geslaagde onderneming, misschien doe ik er in 2021 nog eentje.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:00 uur

geplaatst: vandaag om 19:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.