menu

Der Verlorene Sohn V: Sklaven der Ehre - Karl May (1905)

Alternatieve titel: Der Eremit

mijn stem
geen stemmen

Duits
Avontuur / Romantiek

651 pagina's
Eerste druk: H.G. Münchmeyer, Dresden-Niedersedlitz (Duitsland)

Op de vlucht voor zijn achtervolgers neemt de “kapitein” de identiteit over van een rijke Amerikaan van Duitse afkomst, die hij van een rots heeft geduwd en beroofd. Ondanks deze verkleedpartij wordt hij in de kraag gevat en in de gevangenis geworpen. Twee van zijn bendeleden lukt het echter om onder spectaculaire omstandigheden te vluchten. Wanneer Robert Bertram door de vorst van Befour over zijn ware afkomst wordt ingelicht, tracht de kwaadwillende beheerder van het slot te voorkomen dat hij in het bezit komt van zijn nalatenschap door zijn eigen zwakzinnige zoon als erfgenaam van Helfenstein naar voren te schuiven. Door toeval komt boswachter Wunderlich te weten waar Seidelmann en Horn, de ontsnapte trawanten van de “kapitein”, hun buit hebben verborgen. Juist als de hebzuchtigen de schat in een oude tunnel onderling willen verdelen en daarover ruzie maken, kunnen de dappere boswachter en zijn helpers hen overweldigen. Eindelijk zijn alle schurken opgepakt en kunnen zij hun rechtvaardige straf niet ontlopen, terwijl na zo’n lange tijd van beproeving alle liefdesparen het geluk bij elkaar kunnen vinden. Robert Bertram krijgt zijn rechten als baron van Helfenstein terug en Gustav Brandt wordt door de koning verheven tot baron Brandt van Brandtenstein. Uiteindelijk kunnen allen weer een gelukkige toekomst tegemoet zien.

zoeken in:
ags50
Band 76 (Karl May Verlag) – Band II.18 + II.19 (Historisch-kritische Ausgabe)

Zie ook: Der verlorene Sohn I

Het vijfde en laatste deel van de roman “Der verlorene Sohn” verscheen op 1 september 1905 en kreeg van Fischer de titel “Sklaven der Ehre” mee. Gezien vanuit de oorspronkelijke versie werd in dit boek de tekst van de pagina’s 1698 t/m 2411 opgenomen, oftewel de “Fünfte Abtheilung: Die Sclaven der Ehre” uit de colportageroman. De tekst was door Paul Staberow lichtelijk aangepast.

Met inachtneming van de opmerkingen vermeld bij “Der verlorene Sohn I” ten aanzien van het uitgangspunt van de bewerking van deze roman werd niet zozeer de tekst van het vijfde deel van “Der verlorene Sohn”, te weten “Sklaven der Ehre”, tot een boek verwerkt, maar meer wat na alle bewerkingen tot de vier andere delen was overgebleven en nog een samenhangend verhaal vormde in de serie “Karl May’s Gesammelte Werke” van het Karl May Verlag in Radebeul opgenomen in Band 76 “Der Eremit” (KMV) die op 20 augustus 1994 verscheen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:26 uur

geplaatst: vandaag om 16:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.