menu

Colonel Sun: A James Bond Adventure - Robert Markham (1968)

Alternatieve titel: James Bond contra Kolonel Soen

mijn stem
2,88 (4)
4 stemmen

Engels
Spionage

256 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen 2 (Verenigd Koninkrijk)

Na een rustig partijtje golf raakt James Bond verwikkeld in een wilde opeenvolging van gebeurtenissen, met als dieptepunten de ontvoering van zijn chef M, en het uitmoorden van diens huispersoneel. Op een vulkanisch Grieks eiland zetelt het misdadige brein achter deze gruwelijke operatie: de Chinese kolonel Soen Liang-Tan, die niet verzuimd heeft de onvermijdelijke komst van Bond naar het eiland ook in zijn berekeningen op te nemen. Ongewapend, alleen bijgestaan door de beeldschone blonde agente van een concurrerende geheime dienst, treedt Bond zijn in gruweldaden gespecialiseerde gastheer tegemoet.

zoeken in:
avatar van Boek Pegasus
4,5
Robert Markham is het pseudoniem van Kingsley Amis. Amis blijft heel dicht bij de stijl van Fleming. Hij had wat kritiek op de evolutie van de filmreeks, waarin Bond teveel afhing van de gadgets van Q. Heel origineel is de ontvoering van M, en de martelscene door Colonel Sun heeft wat weg van die van LeChiffre uit Casino Royale. In tegenstelling tot Gardner en Benson, slaagt Amis er wel in om een sterk Bondverhaal te maken. Amis schreef maar 1 verhaal, maar had misschien nog sterkere verhalen kunnen schrijven. Maar hij zag het niet zitten om met een personage van iemand anders te werken (vandaar waarschijnlijk het pseudoniem) en het is maar bij dit boek gebleven. 'Maar' is niet zo het juiste woord, omdat dit toch een aanrader is en pakken beter dan de boeken die zullen volgen rond 007.

avatar van thunderball
2,0
Ik vind dit juist helemaal geen sterk Bondverhaal. Het is juist zeer saai. Ok: het benadert qua schrijfstijl wel die van Fleming maar daar houdt ook iedere verdere vergelijking mee op, want echt boeiend is het allemaal niet.

Vooral de hoofdstukken die het verhaal over Bond onderbreken en over Sun zelf gaan zijn bijna niet door te komen, zo saai!

Avontuur en ongeloofelijke actie maken plaats voor (zeker in die tijd) iets wat smerige sadisme.

Literair misschien beter geschreven dan Gardner en Benson, maar zeker niet boeiender, laat staan een hoogte punt uit de Bondreeks.

2 sterren is wellicht nog te veel.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:57 uur

geplaatst: vandaag om 17:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.