menu

Mike - P.G. Wodehouse (1909)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Humoristisch

384 pagina's
Eerste druk: Adam & Charles Black, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In de eerste helft van het verhaal maken we kennis met de vijftienjarige Michael “Mike” Jackson, jongste telg uit een geslacht van beroemde cricketspelers. Mike’s oudste broer Joe is een succesvol speler in de eerste klasse, terwijl een andere broer Bob op het punt staat het team van zijn school te versterken. Wanneer Mike zelf op deze school, Wrykyn, aankomt leveren zijn talent voor cricket en voorliefde voor avonturen hem in gelijke mate zowel succes als problemen op. Het tweede gedeelte speelt zich twee jaar later af. Mike staat op het punt de aanvoerder van het Wrykyn cricketteam te worden als zijn vader hem van die school haalt en naar een minder goed aangeschreven school stuurt, Sedleigh genaamd. Aldaar ontmoet hij de excentrieke Rupert Psmith (de p van zijn achternaam wordt niet uitgesproken!), nog een nieuwkomer maar dan van het superieure Eton. De twee worden snel dikke vrienden die het cricket vermijden en op allerlei mogelijke manieren keet maken of avonturen beleven. Ondanks de vijandigheid van anderen en hun eigen vooroordelen worden zij uiteindelijk toch de sterren.

zoeken in:
ags50
Dit boek kent een interessante geschiedenis. Eerst verschenen in het tijdschrift “The Captain” twee verhalen, getiteld “Jackson Junior” gevolgd door “The Lost Lambs”, die duidelijk aan elkaar gerelateerd waren. Gezamenlijk werden zij op 15 september 1909 als één roman uitgebracht met de titel “Mike”. In februari 1935 werd het tweede gedeelte van deze roman, feitelijk overeenkomend met “The Lost Lambs” maar enigszins aangepast, door Adam & Charles Black uitgebracht als “Enter Psmith”. Achttien jaar later, in februari 1953, werden beide delen door Herbert Jenkins gepubliceerd als respectievelijk “Mike at Wrykyn” en “Mike and Psmith”.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:06 uur

geplaatst: vandaag om 13:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.