menu

Joseph Anton: A Memoir - Salman Rushdie (2012)

Alternatieve titel: Joseph Anton: Een Memoir

mijn stem
2,50 (3)
3 stemmen

Engels
Autobiografisch

656 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Op Valentijnsdag 1989 werd Salman Rushdie gebeld door een BBC-journalist die hem vertelde dat hij ‘ter dood veroordeeld’ was door de ayatollah Khomeini. Voor het eerst hoorde hij het woord ‘fatwa’. Wat had hij misdaan? Hij had een roman geschreven, ''De duivelsverzen'', die ‘tegen de islam, de Profeet en de Koran’ gericht zou zijn. Zo begint het ongelooflijke verhaal van een schrijver die moest onderduiken, om de haverklap moest verhuizen, beschermd werd door de politie, en die niet onder zijn eigen naam kon leven. Hij koos de voornamen van twee van zijn favoriete schrijvers, Conrad en Tsjechov, om zijn alias te vormen: Joseph Anton. Hoe gaat dat, leven met zo’n dreiging? Hoe moet je schrijven, hoe kun je nog liefhebben? Hoeveel invloed heeft de wanhoop en hoe vecht je terug? Wie zijn zijn vrienden onder de uitgevers, journalisten, schrijvers, politici – en wie laten hem vallen? In dit opmerkelijke boek vertelt Rushdie voor de eerste keer het verhaal over zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting.

zoeken in:
avatar van liv2
Uitgeverij Contact - uitgeverijcontact.nl


Met een aantal links naar interviews ed

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
De fatwa die ayatollah Khomeiny destijds over Rushdie afriep is nog steeds van kracht. Sterker nog afgelopen zondag stond in Iraanse kranten dat de prijs op het hoofd van de auteur verhoogd is naar ruim 2,5 miljoen euro.

avatar van eRCee
Volgens Wikipedia ligt het iets anders. Samengevat:

De fatwa over Rushdie werd uitgesproken door ayatollah Khomeini, maar een maand later door 48 van de 49 landen van de Islamitische conferentie verworpen.
In 1989 verklaarde ook de Iraanse regering het 'doodsvonnis' niet te zullen uitvoeren, hoewel de fatwa daarmee niet werd ingetrokken.
Dat gebeurde alsnog officieel in 1998.
Blijkbaar is er echter een Iraanse stichting die desondanks een prijs op het hoofd van Rushdie heeft staan.

Zie hier.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Dat is inderdaad wat er in de Nederlandse wikipedia staat. Maar in de Engelse editie staat dat het Iraanse persbureau in 2006 een verklaring uitgaf waarin gesteld werd dat de fatwa voor eeuwig geldt omdat fatwa's alleen maar ingetrokken kunnen worden door degene die ze uitgevaardigd heeft en daar Khomeini overleden is, kan dat dus niet meer... En dit geeft natuurlijk allerlei lieden weer voldoende reden om Rushdie te blijven hinderen en zelfs bedreigen. Zie hier

avatar van eRCee
Ah, nu wordt het interessant.

Als ik het goed begrijp is er inderdaad een stichting die de fatwa nog als geldig ziet. Die stichting is volgens mij een zogenaamde 'Bonyad', een soort liefdadigheidsinstituut die blijkbaar genationaliseerd zijn en in die zin onder de overheid valt. Echter, volgens Wikipedia hoeft zo'n Bonyad alleen te gehoorzamen aan de "Supreme Leader of Iran", en dat is dus niet de president maar de Ayatollah.

Voor mij blijft echter staan dat een overgrote deel van de moslimwereld de fatwa veroordeeld heeft (wat ook gewoon kan, die dingen hebben in principe geen universele geldigheid en kunnen elkaar ook tegenspreken) en dat ook de Iraanse overheid de fatwa niet wil effectueren.

Dat deze "overheidsinstelling" de fatwa wel als geldig blijft zien is dus een beetje te vergelijken met een standpunt van de ABN-Amro bank inzake het buitenlandbeleid van het kabinet. Ongeveer dan he.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Je hebt denk ik wel gelijk met dat de Iraanse overheid de fatwa niet wil effectueren anders was Rushdie er al lang geweest en een levend symbool van haat heeft zo zijn voordelen. Overigens de macht van de ABN-Amro moet je niet onderschatten

avatar van Donkerwoud
Dat boek had op geen beter moment kunnen komen gezien de turbulentie in het Midden-Oosten..

avatar van liv2
Of slechter, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.....

Gast
geplaatst: vandaag om 06:56 uur

geplaatst: vandaag om 06:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.