menu

The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream - Barack Obama (2006)

Alternatieve titel: De Herovering van de Amerikaanse Droom

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Engels
Politiek

360 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

Op de Democratische partijconventie van 2004 veroverde Barack Obama in één klap een vooraanstaande positie in de partij door zijn ambitieuze toespraak die een hoopvolle toekomst schetste zonder de nieuwe verhoudingen van de wereld in de 21e eeuw uit het oog te verliezen. In 'De herovering van de Amerikaanse droom' heeft Obama deze politieke filosofie verder uitgewerkt en schetst hij hoe het met Amerika en de wereld beter kan. Hij zet uiteen hoe het welzijn van mensen met lage inkomens kan worden verbeterd, hoe problemen tussen de verschillende etnische groeperingen kunnen worden verzacht, maar ook hoe gereageerd dient te worden op de groeiende internationale spanningen en de dreiging van terrorisme. Obama neemt duidelijk afstand van een aantal aspecten van het politieke beleid van de regering Bush.

zoeken in:
avatar van eRCee
Barack Hussein Obama is mijns inziens de meest inspirerende politicus van de laatste decennia. En met zijn naderende herverkiezing als president van Amerika (geen twijfel mogelijk) werd het dus hoog tijd om een van zijn boeken te lezen.

De moed om te hopen, dat is wat Obama erg waardeert in Amerika. Jammer overigens dat dit deel van de titel in de vertaling is gesneuveld. Het is juist zo kenmerkend voor zijn persoon; aan de ene kant begeestering en idealen (audacity of hope) en aan de andere kant de soms moeizame maar wel concrete weg om die idealen vorm te geven (thoughts on reclaiming the american dream).

Dan het boek zelf. Dat is, het zal niet verwonderen, bijzonder interessant. Obama beschrijft open en eerlijk zijn visie op uiteenlopende onderwerpen, waarbij hij ook moeilijke zaken als religie en het politieke spel niet onbelicht laat. Verschillende invalshoeken uit heden en verleden worden besproken, waarna Obama vaak een genuanceerde maar zeker niet slappe middenpositie probeert in te nemen. Zijn eigen oplossingen getuigen van visie en van het vermogen om groot te denken, om nieuwe paden in te slaan. Perfect schetst hij hoe moeilijk het vaak is om een standpunt in te nemen bij wetsvoorstellen, omdat zo'n standpunt altijd zwart-wit is, terwijl de werkelijkheid dat niet is, en de achterban zich dit vaak onvoldoende realiseert. Hij schuwt kritiek op zijn voorgangers niet, maar weet ook hun sterke punten aan te wijzen.
Opvallend vond ik hoe persoonlijk hij soms wordt, vooral als hij zijn gezinsleven en de strubbelingen met Michelle beschrijft. Erg eerlijk, het zijn dingen die je op televisie niet vaak ziet. Wat ook opvallend is, is dat de standpunten die hij inneemt nog steeds heel goed passen bij zijn politiek. Wat dat betreft kloppen de statements uit het Obama-kamp dat hij niet is veranderd.
De sterkste hoofdstukken vind ik zelf 'Republieken en Democraten', 'De politiek' en 'Kansen'. In de tweede helft van het boek komt er wat meer herhaling voor mijn gevoel. Ik denk ook dat het boek zeker 100 pagina's korter had kunnen zijn.

Het is jammer dat sommigen teleurgesteld zijn in de eerste vier jaar van het presidentschap van Obama. Volgens mij is daar geen enkele reden voor, tenzij je in de veronderstelling leeft dat de retoriek van een toespraak direct te vertalen valt in politiek beleid, of dat een president de absolute macht heeft om te bepalen wat er gebeurt. Obama zelf heeft die illusies niet, en dat steekt hij ook in dit boek niet onder stoelen of banken.

The audacity of hope. Thoughts on reclaiming the American dream is dus het boek van een uniek politieke leider, het beste wat de wereld kon overkomen na twee termijnen Bush. Daarmee eigenlijk een must-read...

avatar van psyche
psyche (crew)
eRCee

Deze moet dan ook maar gelezen worden, dan heb ik zowaar weer eens een (heel ander ) project.
Ik lees nu het debuut van BO, dat voor mij verrassend is qua inhoud èn stijl, het leest als een roman. Dat zal hier waarschijnlijk niet zo zijn maar evengoed ben ik benieuwd.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:08 uur

geplaatst: vandaag om 11:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.