menu

O Perestrojke i Novom Mysjlenii - Michail Gorbatsjov (1987)

Alternatieve titels: Perestrojka: Een Nieuwe Visie voor Mijn Land en de Wereld | Перестройка и новое мышление для нашей страны и для всего мира

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Russisch
Politiek

272 pagina's
Eerste druk: Politizdat, Moskou (Sovjet-Unie)

De term perestrojka werd in de Sovjet-Unie en in de rest van de wereld een politiek begrip met een welhaast magische bijklank. Beleeft Rusland een politieke ommezwaai waarvan wij de omvang - ook internationaal - nog steeds niet precies kunnen inschatten? Wat bedoelt Gorbatsjov met Perestrojka, wat houden zijn plannen in, welke ideeën heeft hij over ontwapening, wat verwacht hij van de economische en sociale hervormingen in zijn land? Michail Gorbatsjov geeft in Perestrojka het antwoord op de vragen rond zijn hervormingspolitiek.

zoeken in:
avatar van misterfool
2,5
Perestroijka is met name interessant vanuit een historisch perspectief. Verwacht geen enerverend leesvoer. Zoals Jeltsin het al eens zei: Gorbatsjov kon het nooit kort houden. Dit boek bevat ellenlange beschouwingen die vaak terugkomen op hetzelfde punt. Michail betoogt kort gezegd dat het communisme eerlijker (glasnost) en minder gecentraliseerd zou moeten zijn. De stringente topdown-benadering werkte namelijk niet en resulteerde in exploderende kosten en een gebrek aan innovatie. Qua buitenlandspolitiek is ontwapening en wederzijds respect het credum. Dat klinkt mijns inziens redelijk.

Gorbatjov blijft echter een sovjet-leider. Dit merk je door de eenzijdige kritiek jegens de V.S en een niet al te kritische blik jegens de Leninistische grondslagen van de Sovjet-Unie. Desalniettemin prikkelt het buitenland-gedeelte van zijn betoog mij om de Koude Oorlogspolitiek verder te bestuderen. Het westen heeft zich vast en zeker niet consequent als een heilige gedragen. De waarheid lijkt bovendien te zijn bedolven onder een wederzijdse propagandastrijd. Het is daarom belangrijk om verscheidene perspectieven aan te horen.

Het is kortom best nuttig om dit betoog van Gorbatjov te lezen. Door de langdradigheid en eenzijdigheid van dit boek deel ik niettemin een kleine onvoldoende uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:33 uur

geplaatst: vandaag om 10:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.