menu

Red Dragon - Thomas Harris (1981)

Alternatieve titel: Rode Draak

mijn stem
3,84 (50)
50 stemmen

Engels
Psychologisch / Thriller

480 pagina's
Eerste druk: G.P. Putnams, New York (Verenigde Staten)

Rechercheur Will Graham is de enige die Hannibal Lecter te slim af was. De spectaculaire arrestatie van Lecter werd Graham echter bijna fataal en hij nam ontslag. Maar nu wordt er een dringend beroep op hem gedaan door de FBI. Er waart een seriemoordenaar rond, die zich De Draak noemt. Om de Draak te pakken te krijgen, heeft Graham de hulp nodig van Dr. Lecter.

zoeken in:
4,0
Fantastisch verhaal bijna eng hoe diep je in de geest gaat van de moordenaar en nog een vreemd sortig sentiment voor hem voelt aan het einde van het boek. Een bizarre ervaring.

avatar van marzuq
4,5
Eens met vorige schrijver, Harris staat echt eenzaam aan de top!!

avatar van Donna Tartt
4,0
Ik had dit boek meegenomen op vakantie. In 2 dagen uitgelezen. Super, zat er helemaal in. Daarna ook de film gezien (die uit 2002) en vond het ook een goede film. In het boek zijn de personages natuurlijk wat beter uitgediept. Zieke geest die Francis Dolarhyde maar ook zielig natuurlijk. Gek gemaakt door zijn oma. Puik boek!

-4-

avatar van marzuq
4,5
Ja ook aan dit boek bewaar ik zulke goede herinneringen, zat er tijdens het lezen ook helemaal in. Hoe hij dat doet weet ik niet. Eenieder zou ook Black sunday moeten lezen, gaat niet over Lecter, maar riep bij mij dezelfde lees sensatie op.

Ik ben geen fan van "vond u dit...lees dan ook", maar ik wil echt niet na laten om alle liefhebbers van Harris te verwijzen naar Engeltjesvan Horridus en Vrouwenvan de Ortega highway van T. Jefferson Parker.
En die T. staat voor Thomas, what's in a name!

avatar van Donna Tartt
4,0
marzuq schreef:

Ik ben geen fan van "vond u dit...lees dan ook", maar ik wil echt niet na laten om alle liefhebbers van Harris te verwijzen naar Engeltjesvan Horridus en Vrouwenvan de Ortega highway van T. Jefferson Parker.
En die T. staat voor Thomas, what's in a name!Dank je wel voor de tip! De titels ken ik niet maar het lijkt mij erg spannend. Ze komen op mijn lijstje.

Lupos
Heb dit boek net uit en vindt het echt erg leuk. De schrijfstijl van Harris bevalt me wel en alle beschrijvingen zijn zo om van te genieten......topper !

avatar van John Frusciante
4,0
Moet je Red Dragon gelezen hebben om Silence of the lambs te snappen?

avatar van PeterW
John Frusciante schreef:
Moet je Red Dragon gelezen hebben om Silence of the lambs te snappen?


Nee hoor, staan los van elkaar.

avatar van John Frusciante
4,0
Een goed boek. Ik vind het knap gedaan van Harris, Dat je medelijden voelt met Francis Dolarhyde, Maar ook afschuw. 4.5*

avatar van Dr Channard
4,0
Geweldig boek en het eerste van de uitmuntende trilogie met Hannibal Lecter (Hannibal Rises niet inbegrepen).

Ik had Silence Of The Lambs vroeger al gelezen en vond het een topper. Ik ben van plan de drie boeken deze vakantie uit te lezen en ook Red Dragon is een aanrader. De kracht die in Thomas Harris schuilt is dat hij het verhaal zo vloeiend laat doorgaan. Met een geweldig hoog tempo lees je bladzijde per bladzijde. Ook zijn creatie Hannibal Lecter blijft een personage om van te genieten. De heerlijke en speelse dialogen met Graham behoren tot de beste pagina's in het boek. Jammer dat het niet lang duurt.

Het begint intrigerend en daarna zakt het boek een beetje door elkaar. Harris beschrijft op een gegeven moment te veel 'politiemomenten'. Als lezer wou ik ook kennismaken met de moordenaar zelf. Na ongeveer 200 pagina's leren we dan eindelijk meer over de moordenaar zijn doen en laten. Je krijgt er als lezer zelfs medelijden mee. Enorm sterk van Harris om zo'n personage te creeëren. Ook vond ik het prachtig dat de liefde veel overwint in het boek. De relatie tussen twee mensen die een handicap hebben is heerlijk. Het is prachtig beschreven hoe Dolharyde zich aangenaam voelt bij iemand die blind is

Na die 200 pagina's leest het boek in een razendsnel en spannend tempo.

Red Dragon is een heerlijk boek dat ongelooflijk snel leest, na een tijdje toch wel inzakt maar daarna weer de volle pot geeft qua spanning en tempo. 4*

avatar van DMF
3,5
DMF
Thomas Harris' Silence of the Lambs las ik vorig jaar en maakte een verpletterende indruk op me. Red Dragon is min of meer zijn voorganger, al zijn de boeken ook prima los van elkaar te lezen. Red Dragon is helaas wel minder dan Silence, maar nog steeds een fijn verhaal en het lezen waard.

Het begint wel een beetje flauw met de ex-agent die er toch weer aan de haren bijgetrokken wordt om een recente zaak op te lossen. Will Graham is deze ex-agent die zich toch weer laat verleiden tot een (tijdelijke) terugkeer. De zaak behelst twee moorden: één in Birmingham en één in Atlanta, maar de moorden zijn wel door dezelfde dader gepleegd.
De moordenaar blijkt een bijzonder vreemde man te zijn en Graham ontdekt beetje bij beetje meer bijzonderheden. Als lezer krijg je ook een inkijkje in de gedachtegang van de dader, waar ik alleen niet elke keer even blij mee was. Het gedoe met de Draak was wel erg zweverig en sommige stukken over de moordenaar waren ook wat langdradig bij vlagen. Ik had het idee dat Harris nog wat sympathie voor de moordenaar wilde creëren, maar dat is niet helemaal gelukt.
Stukken beter is het politiewerk, waar ook de nodige aandacht aan besteed wordt gelukkig. Her en der wordt het onderzoek wat gedwarsboomd door een overijverige journalist die zich tussen de politiemensen wil wurmen, maar dat pakt niet verkeerd uit.
Jammer is wel dat Hannibal Lecter, de man die in Silence of the Lambs echt een onvergetelijke rol had, weinig voorkomt. Een aantal keer komt hij tevoorschijn, maar dat had van mij best wat meer mogen zijn nog.
In een vrij rustig maar prettig tempo wordt er naar het einde toegewerkt, dat heerlijk spannend is en goed in elkaar steekt. Er zit ook nog een flinke twist in, waardoor het echt tot aan de laatste pagina's afwachten is wat er gaat gebeuren.

Red Dragon haalt niet het niveau van Silence of the Lambs, maar is zeker een boeiende en heel aardig geschreven thriller. Het politiewerk krijgt voldoende aandacht en zit gewoon goed in elkaar, net als het sterke einde. Iets minder is de plot rondom de moordenaar zelf, wat aan de langdradige kant is. Jammer ook dat Lecter zelf weinig ten tonele verschijnt, maar dat zijn smetjes op een verder zeer behoorlijk verhaal.

* * * ½

3,5
Dankzij de serie (en voordien ook de films) ben ik (weer) gefascineerd geraakt door Hannibal en besloten de boeken te gaan lezen. Het eerste deel is een lichte tegenvaller, ten eerste omdat omdat dr. Lecter slechts in beperkte mate aanwezig is. Zijn rol als medespeurder gedreven door nieuwsgierigheid had best groter mogen zijn wat mij betreft. Ook had ik meer psychologie verwacht, meer inzichten die ik niet al uit de film had gehaald. Dit lijkt mij dan ook een typisch geval van een boek dat vooral beter is als je het leest voordat je de film ziet - alles is dan nog nieuw en verrassend, en als je de gebeurtenissen al kent is een groot deel van de spanning eraf. Aan het slot werd ik nog wel verbaasd, en ik kan me niet meer herinneren of dat kwam omdat het in de film anders afloopt, of omdat ik het einde ben vergeten. Dat laatste is een van mijn manco's, dus daar zal het wel aan liggen.

Ik ga Silence of the lambs en Hannibal nog wel lezen, maar mijn verwachtingen zullen lager zijn.

Overigens heb ik er nog wel wat plezier in gehad te ervaren hoe het boek en de serie zich tot elkaar verhouden. Alan Bloom en Freddie Lounds die van geslacht zijn veranderd, Hannibal die de FBI wel heel dicht nadert.

avatar van PROPAYNE
4,0
Geniaal gewoon, I love Hannibal Lecter, en zelfs Dollarhyde is vet!

avatar van Dr Channard
4,0
Blijft het een heerlijke thriller vinden. Harris draait er niet omheen. Lekker to the point met fantastische personages en een aangename introductie van de Hannibal serie. 4*

avatar van Abubakari
3,0
Ik had er na al die hoge waarderingen en lovende meer van verwacht. Ik vond het best een aardige thriller maar meer ook niet, vond het soms ook wat lang duren allemaal, beetje langdradig hier en daar. Zal ook te maken hebben met de hoge verwachtingen dat het mij wat tegenviel want ik had echt een geweldig boek verwacht. Ik heb Silence of the Lambs nog liggen, uit de biep geleend, hopelijk maakt die de verwachtingen wat meer waar.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:48 uur

geplaatst: vandaag om 23:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.