menu

Psyche - Louis Couperus (1898)

mijn stem
4,11 (38)
38 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Sprookje

131 pagina's
Eerste druk: L.J. Veen, Amsterdam (Nederland)

Psyche is de jongste van de drie prinsessen van het Rijk van het Verleden. Het rijk is ontzettend groot en wordt geregeerd door de oude koning, de vader van Psyche. Haar oudste zus heet Emeralda, aan wie de fee bij haar geboorte ogen van smaragd en een hart van robijn heeft geschonken. De tweede prinses, Astra, heeft een levende ster op haar hoofd en haar grootste interesses zijn wiskunde en door haar telescoop kijken. De kleine Psyche heeft het voorrecht altijd naakt te mogen lopen en ze heeft twee vleugeltjes op haar rug. Ze droomt ervan om te vliegen naar verre, vreemde landen, maar haar vleugeltjes zijn hiervoor niet sterk genoeg.

zoeken in:
avatar van Rio Negro
5,0
Het duurt altijd even een paar bladzijden, voordat ik me heb afgesteld op de schrijfstijl van Louis Couperus. Vervolgens wordt je bij Psyche vrij snel en steeds verder meegezogen in een geweldig beeldend verhaal, waarbij de diepste drijfveren van mensen op een prachtige manier worden beschreven, zoals liefde voor en verlangen naar vrijheid en kennis, of vrees voor het onbekende en behoud van rijkdom en macht.
Absoluut een juweeltje in de Nederlandse literatuur.

avatar van eRCee
4,0
Dàt, dat was haar groote verdriet, en dàt, dat was haar peinzen, waarvoor ze dan dienden, die vleugeltjes, daar aan haar schouderblaadjes. En ze schokte er meê, en klepte er meê, maar ze rees niet boven den grond: haar fijne figuurtje verluchtigde niet, haar naakte voetje bleef vast aan den grond, en alleen haar heel fijne sluiertje, dat sleepte een beetje rondom haar blank-blanke leedjes heen, werd even gewapperd òp, door een vlaagje van vleugeltjeswaai.Een juweeltje is het inderdaad, dit sprookje van Couperus. Met name het taalgebruik is o zo schoon: bloemrijk maar niet statig, intiem juist. Alleen al die dakjes op de tweede e telkens, waar vind je dat nog. Ook het verhaaltje zelf vond ik ontroerend mooi. Psyche is eigenlijk het beste dat ik ken van Couperus en stelt bijvoorbeeld een klassieker als Le Petit Prince ver in de schaduw.

avatar van mjk87
4,0
Heel mooi sprookje, me veel symboliek, die nu eens zeer goed te begrijpen is, en dan weer wat minder duidelijk. Maar altijd wel mooi in het verhaal verweven.
Daarnaast in een soms wat lastige schrijfstijl, maar een o zo mooie. Haast poëtisch zinnen, en dat alsmaar door. Alliteraties, assonanties, volrijm, en andere woordvondsten. Zo vol, zo rijk.
Dat alles gegoten in een onroerend verhaal, met een lieve hoofdpersoon, waar de schrijver goed in zit. Haar gedachten, angsten en problemen zijn duidelijk en herkenbaar. De nevenperosnages zijn haast vlak, maar dit lijkt ook zo te horen. Totaal niet storend, eerder beter en passender.
4.5*

avatar van Theunis
4,0
Prachtig, melancholisch sprookje in een lyrische schrijfstijl. Het is even wennen aan de woordvolgorde en het "oud Nederlandsch", maar het wennen duurt nooit lang. Levenswijsheden komen bijna achteloos voorbij. Je moet oppassen dat je ze niet mist. Ik heb aan geen goed en geen slecht gedacht: ik was maar, die ik was, zegt ze op het eind. Beeldschoon.

avatar van J.Ch.
4,0
Ik had al lange tijd het halve voornemen om meer te lezen van Nederlandse schrijvers - dat heb ik sinds de middelbare school nauwelijks meer gedaan. Couperus stond op mijn school niet op de leeslijst, dus zelfs Eline Vere of Van Oude Mensen... heb ik nooit gelezen. Wat de doorslag gaf om met Psyche te beginnen, was de titel. De mythe van Eros en Psyche is een mooi verhaal en ik ben altijd nieuwsgierig om oude verhalen in nieuwe vormen te lezen.

De versie die ik uit de bibliotheek leende had geen beschrijving op de kaft dus ik ging, op de associatie bij de titel na, volledig blanco het verhaal in. Allereerst was ik mild teleurgesteld, want het bleek geen een-op-een hervertelling van de mythe, en lichtelijk verbaasd, want het was wél een sprookje. Nu houd ik van sprookjes ongeveer evenveel als van de Griekse mythes, en dit sprookje was origineel en verrassend. Het duurde een paar bladzijden maar om aan het taalgebruik te wennen, maar snel genoeg werd ik volledig in het verhaal getrokken.

Zoals het een goed sprookje betaamt, roept Couperus een wereld op (of werelden, misschien wel), waarin op elk willekeurig moment zomaar van alles kan gebeuren. Er komt een vliegend paard voorbij, spinnen praten, tranen veranderen in edelstenen. Het zou niet misstaan in de verzameling van de gebroeders Grimm. Daarnaast zijn er elementen uit de Griekse mythologie: Eros doet wel degelijk mee, er is een sfinx, er zijn saters en bacchanten en er is een tocht door de onderwereld, altijd leuk.

Zoals het een goed sprookje óók betaamt, nodigt het je uit om overal een betekenis achter te zoeken. Soms is de symboliek niet moeilijk te duiden (zoals het afknippen van Psyches vleugeltjes) en soms kreeg ik het idee dat er een betekenis achter zat die ik nét niet kon vatten. Misschien zoek ik er ook wel te veel achter - ik lees hierboven dat Couperus zelf al aangaf dat men het niet te diep moet opvatten - maar in dit geval draagt het bij aan mijn leesplezier.

Eerlijk gezegd is het taalgebruik bij mij wat onderschikt aan het plot en (het zoeken naar) de symboliek. Bij een volgende leesbeurt is dat misschien anders, maar deze eerste keer heb ik mij vooral op de inhoud en minder op de vorm gericht. En de inhoud stelt niet teleur. Met name het einde is schitterend. Met veel gevoel voor drama wordt de schurk om het leven gebracht, en Psyche bereikt haar zo vurig verlangde catharsis. Als Psyche representatief is voor het oeuvre van Couperus, zal het geen straf zijn om meer van hem te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:55 uur

geplaatst: vandaag om 10:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.