menu

Hand Me Down World - Lloyd Jones (I) (2010)

Alternatieve titel: Tweedehands Wereld

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Sociaal

313 pagina's
Eerste druk: London, Murray (Verenigd Koninkrijk)

Een vrouw spoelt aan op de kust van Sicilië. Ze komt uit Noord-Afrika en is op zoek naar haar zoon, die door zijn vader is gekidnapt toen hij nog maar een paar dagen oud was. De vrouw heeft niets, behalve haar werktenue en een plastic tas waar een dolk in verstopt zit. Ze is afhankelijk van vreemden om in Berlijn te kunnen geraken, de stad waar haar zoon zich zou bevinden. Deze vreemden vertellen over hun ontmoetingen met de stille, mysterieuze vrouw. Elk verhaal geeft een andere kijk op de werkelijkheid, een andere waarheid. Uiteindelijk vormen deze fragmenten samen een geheel over de grenzeloze moed van een moeder en de eindeloze liefde voor haar kind.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Niet helemaal zo verfijnd en prettig leesbaar als zijn vorige roman Mister Pip. De belangrijkste reden daarvoor is dat Lloyd Jones gekozen heeft voor een geforceerde manier om zijn verhaal te vertellen middels een complexe verhaalstructuur. Elk hoofdstuk wordt gezien vanuit een ander personage dat een subjectief beeld heeft van het eigenlijke hoofdpersonage: een zwarte vrouw die van Tunesië naar Berlijn vlucht om haar kind weer terug te kunnen zien. Pas in het laatste hoofdstuk komen de losse eindjes bij elkaar en ontstaat er een samenhang tussen de vertekende beelden die de personages van het karakter hebben. Die ingewikkelde puzzelstructuur gaat het in de weg staan om echt mee te kunnen leven met de odyssee van het hoofdpersonage. Daarbij helpt het zeker niet mee dat er wel erg geforceerd naar verbanden wordt gezocht met de tweede wereldoorlog en de eigenlijke thematiek (vluchtelingenleed) kennelijk niet genoeg was om de roman mee te vullen. Ik zou zeker een vervolgroman van Lloyd Jones niet uit de weg gaan, maar het is geen schrijver gebleken die zijn niveau elke roman weet te behouden.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:34 uur

geplaatst: vandaag om 23:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.