menu

Van het Socialisme, de Dingen Die Voorbijgaan: Een Geschiedenis van de DDR 1945-2000 - Willem Melching (2004)

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

335 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Gedurende meer dan vier decennia gold de Duitse Democratische Republiek, het vroegere Oost-Duitsland, als een van de meest succesvolle staten onder het communistische imperium van de Sovjet-Unie. Haar leiders beweerden dat het land in de eindfase zat van de socialistische ontwikkeling waarin alle mensen gelijk waren, de staat zorgde voor degelijk onderwijs en gezondheidszorg, de economie groeide voortdurend en de partij hielp het land verder op weg naar een schitterende toekomst. In 1989 was de verbijstering dan ook groot toen de heilstaat binnen enkele maanden compleet ten onder ging en de realiteit aan het licht kwam. De Oost-Duitse staat was compleet failliet, de economie bleek een puinhoop, het culturele leven werd er onderdrukt en het leven van de doorsnee burgers geterroriseerd door de Stasi, een van de grootste geheime diensten ter wereld. In dit boek geeft historicus Willem Melching een indringend beeld van de opkomst en het verval van een staat die door heel wat intellectuelen, ook in het Westen, beschouwd werd als een toonbeeld en het alternatief voor de kapitalistische maatschappijen aan de andere kant van het IJzeren Gordijn.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
5,0
Schitterend boek over de fascinerende geschiedenis van Oost-Duitsland. Een onderdeel van de Koude Oorlog die blijft intrigeren. Verplichte kost voor wie zich in Duitsland verdiepen en in mijn optiek een standaardwerk in de studierichting Duitslandstudies. Door zijn toegankelijke manier van schrijven door de heer Melching kijk ik iedere keer uit naar nieuw werk van zijn hand.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:19 uur

geplaatst: vandaag om 14:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.