menu

Moja Zjizn - Anton Tsjechov (1896)

Alternatieve titels: Mijn Leven | Моя жизнь

mijn stem
4,10 (5)
5 stemmen

Russisch
Sociaal

91 pagina's
Eerste druk: Aleksei Suvorin, St. Petersburg (Rusland)

Misail Poloznev is de zoon van een ongeïnspireerde architect in een Russisch provinciestadje. Tot grote ergernis van zijn vader toont Misail geen enkele interesse in het beoefenen van een kantoorjob of het leven volgens zijn stand. Hij verandert negen keer van baan, om telkens opnieuw aan een bureau te zitten, te schrijven, domme of grove opmerkingen te aanhoren en te wachten tot hij ontslagen wordt. Tenslotte besluit de bijdehante Misail het burgerleven dan maar volledig de rug toe te keren en aan de slag te gaan als arbeider. Zijn vader wil nu helemaal niets meer met hem te maken hebben, maar wie hem wel steunt, is de knappe Maria Viktorovna, dochter van een welgestelde ingenieur die arbeiders een warm hart toedraagt.

zoeken in:
avatar van Pageturner
5,0
Anton Tsjechov kennen we natuurlijk van zijn toneelstukken (Drie zusters, De meeuw, Oom Wanja...) en van kortverhalen als De dame met het hondje, maar deze novelle is ongetwijfeld zijn meest complete verhaal.
Alles wordt verteld door Misail, een schelm, een liefhebber van spitsvondige opmerkingen die graag tegen de schenen stampt van de bourgeoise wereld waar hij in leeft omdat zijn vader, hoe ongeïnspireerd hij ook mag zijn, een welgestelde architect is. Misail wordt dan maar arbeider en kent een typisch tsjechoviaans leven met hoge toppen en diepe dalen, een ongelukkig huwelijk, momenten dat je het zou uitschreeuwen van ongebreideld enthousiasme en geluk en momenten van dieptrieste verveling.
Tsjechov beschrijft het verhaal zoals alleen hij dat kan, met veel gevoel voor het tragikomische van het dagelijks leven. Elke pagina zou je tien keer willen lezen voor de prachtige beschrijvingen van de stad en zijn kleinburgerlijke bewoners en van het idyllische landgoed waar Misail zijn intrek neemt. Telkens de werken aan de spoorwegen en de gebouwen worden beschreven, hoor je bijna de hamers klateren op het staal. Ik zou passages willen citeren, maar dat zou dan algauw het hele boek worden.
Bovendien bevat het verhaal enkele heerlijke personages, zoals de oude schilder Rammenas en de arbeiderslievende ingenieur Dolzjikov, die tegen iedereen verkondigt dat hij ook maar gewoon als smeerder begonnen is, in België dan nog wel, toen nog de bakermat van de spoorwegindustrie. En dan heb ik het nog niet over de spoorlui die zich gedragen als listige hovelingen, over de prachtige Maria Viktorovna, en over Misail zelf, natuurlijk. Ook hier zijn de personages weer zo menselijk, zo herkenbaar dat het wel lijkt alsof Tsjechov je eigen leven aan het beschrijven is, vol verwachtingen die niet ingelost worden en onvervuld verlangen naar geluk.
Interessant is ook de maatschappijkritische en filosofische laag van het verhaal. Zo hebben Misail en zijn vriend Blagovo lange discussies over arbeid en de standenmaatschappij. Hier en daar duiken zelfs marxistische gedachten op. Zo zou volgens Misail iedereen, ongeacht je afkomst, fysieke arbeid moeten verrichten.
Mijn leven is een triomf, een prachtverhaal vol echte emotie zonder dat het melig wordt. Ik wou dat ik zo kon schrijven als Tsjechov.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:16 uur

geplaatst: vandaag om 22:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.