menu

You Only Live Twice - Ian Fleming (1964)

Alternatieve titel: Je Leeft Maar Twee Maal

mijn stem
3,92 (18)
18 stemmen

Engels
Spionage

224 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Na de moordaanslag van Blofeld op z'n bruid, loopt het mis met James Bond. Hij drinkt te veel, verliest hopen geld met gokken en verprutst ook 2 opdrachten. Geen belangrijke, maar toch onvergetelijk voor iemand van de sectie 00. M wil hem ontslaan, maar geeft hem nog een laatste kans. Het is een missie in Japan, waarbij hij meer intelligentie dan kracht moet gebruiken. Zo lijkt het toch, tot hij voor zijn leven moet vechten in 'de tuin des doods'. Hij leert de waarheid ervaren van de haikoe: Je leeft maar tweemaal... Wanneer je geboren wordt, en nog eens wanneer je in het aangezicht staat van de dood.

zoeken in:
avatar van thunderball
3,5
Dit vervolg op OHMSS wordt vaak door de critici afgedaan als meer een reisgids voor Japan dan een Bondthriller, maar ik vind het toch zeker geen slecht boek.

Bond die aan het begin compleet kapot zit vanwege de moord op Tracy, zijn vrouw en om zijn gedachte af te leiden een opdracht krijgt die qua verstand zo veel van hem vergt dat hij er overheen zal geraken. Althans dat is de opzet van M.

Het blijkt uit te draaien op een persoonlijke wraakactie van Bond versus Blofeld! Het "Joris tegen de draak" thema wordt hierbij veelvuldig aangehaald.

De ontknoping met de dodelijke plantentuin en het kasteel van Blofeld is een fantastische climax van de SPECTRE thrillogie! (zonde dat ze dat niet voor de film hebben gebruikt!).

Zeker 3,5 ster!

avatar van Ruud007
4,0
Het vervolg op On Her Majesty's Secret Service en ik vind het persoonlijk een zeer goed boek. Het is minder thrillerachtig, maar dat maakt het zeker niet minder.

Vooral de spannende cliffhanger op het eind verraste mij echt. Ik vind het een mooie afsluiter voor Fleming, aangezien dit zijn laatste, echt afgemaakte boek is. Vooral de Tuin des Doods vond ik een geniaal idee, jammer dat de kastelen in het echt niet bestonden. En natuurlijk de speculatie over de relatie van Blofeld en Irma Bunt.

You Only Live Twice krijgt een dikke 4,0

avatar van Dr Channard
4,5
Prachtig Bondboek. Net niet beter als 'From Russia With Love', maar verdient zeker een plaatsje in mijn top 3. 'You Only Live Twice' is anders dan de andere boeken die Fleming al heeft geschreven. De spionage en de misdaad lijken wel volledig van de aardbol verdwenen te zijn. Bond krijgt, in tegenstelling tot wat hij verwachtte, een uiterst geheime opdracht om in in Japan een band te scheppen met een zekere Tanaka. Hij bevat een toestel dat MI6 graag wilt bemachtigen. Bond gaat naar Japan en mag het toestel nemen , als hij een kijkje gaat nemen in de tuin des doods.

Dit is het derde en laatste deel van de SPECTRE trilogie. Het is net iets anders omdat Bond eigenlijk pas op het einde geconfronteerd wordt door gevaar.. Heel het verhaal zit hij te praten en probeert hij zich in te leven in de wereld van de Japanners. Ik kan verstaan dat dit voor critici een domper is, maar het is allemaal zo netjes geschreven dat ik me eigenlijk geen seconde heb verveeld. Ik snakte helemaal niet naar een actiescène omdat ik echt met interesse de passages in het boek aan het lezen was. Het einde, in de tuin des doods, is dan weer voortreffelijk spannend.

You Only Live Twice verdient van mij een dikke 4,5*.

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Zonder dat er echt sprake is van actie of spionage, kent dit boek een goede opbouw tot de finale, waar Bond te maken krijgt met oude vijanden.

Bond is zichzelf niet na de dood van Tracy en wordt slordig in zijn missies. Roekeloos in zijn privéleven.
Hij krijgt van M een waarschijnlijk onhaalbare missie, waar falen geen consequenties heeft.

Afspelend in Japan, moet Bond informatie inwinnen en zich transformeren tot een Japanner, en diens gewoonten overnemen. Bond leert over typisch Japanse gewoontes als; hete baden, kogelvis, sake, ninjitsu, nederig zijn en opoffering. Daarnaast wordt ook zijn uiterlijk wordt aangepast.

Japan is het land met veruit de meeste zelfmoorden, vooral vanwege de enorm hoge druk die van kindsaf vaak wordt opgelegd. Fleming combineert dit met een soort helse Flora en Fauna in een vulkaankrater waar iedereen die zelfmoord wilt plegen, dit daar kan doen.
Bedacht door Bond's oude vijand Blofeld, die in het vorige boek zijn vrouw vermoordde.
Op het moment dat Bond er achter komt dat hij erachter zit, wordt zijn missie persoonlijk.

Het boek is tegen het einde vrij hard (Hoe sommige aan hun eind komen, misstaat niet in een horror-verhaal), maar ook verrassend. De ontsnapping en vrij tragische, maar interessante nasleep.

Al zit het venijn in de staart, vind ik dit een van de betere boeken in de reeks.

4,5
Japan vind ik een fascinerend land. Wellicht is het daarom dat ik dit boek als het hoogtepunt in de Bondreeks beschouw. Tiger Tanaka is een uitstekend leermeester en gesprekspartner voor Bond, tussen de regels door kom je heel wat te weten komt over Japan uit de jaren 60. Ook nog een spannend slot waar Bond behoorlijk beschadigd uit komt. Hij lijdt aan geheugenverlies, heeft nog een affaire met Kissy. Eigenlijk weet je dan al dat het bijna over is met geheim agent 007. Fleming schreef hierna nog een boek Man with the golden gun, James Bond is in dat boek niet meer de superman uit eerdere boeken. Dat boek mist bovendien de finishing touch, omdat Fleming helaas stierf voordat hij dit boek af kon maken. En daarmee komt er een eind aan de James Bond reeks. Kingsley Amis, Christopher Wood, John Gardner, Raymond Benson, Sebastian Faulks, Jeffrey Deaver, William Boyd en Anthony Horowitz en misschien nog een paar anderen deden heldhaftige pogingen om Bond tijdens diens welverdiende pensioen opnieuw met geheime opdrachten op pad te sturen, maar dat besteedde de echte 007 uit aan zijn neefjes.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:43 uur

geplaatst: vandaag om 02:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.