menu

The Lower River - Paul Theroux (2012)

Alternatieve titel: De Benedenrivier

mijn stem
3,83 (9)
9 stemmen

Engels
Psychologisch

336 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin Harcourt, Boston (Verenigde Staten)

Ellis Hock drijft een ouderwetse kledingzaak voor heren in een dorp ergens in Massachusetts. Hij droomt nog steeds van zijn Afrikaanse Eden, het dorp aan de geïsoleerde benedenrivier in Malawi waar hij vier jaar doorbracht als ontwikkelingswerker. Als zijn vrouw bij hem weggaat en zijn dochter haar erfenis opeist, beseft hij dat er maar één plek op aarde is waar hij naartoe kan: het dorp in Malawi, waar hij ooit gelukkig was. Hij treft er veel veranderingen aan: de school die hij heeft gebouwd is in verval geraakt, de kerk en kliniek zijn verdwenen, de bevolking is verarmd en apathisch. Ze weten nog wel wie hij is – de Blanke Man die niet bang was voor slangen – en hij wordt met open armen onthaald. Maar is dit nieuwe leven een ontsnapping of wordt hij in de val gelokt?

zoeken in:
avatar van Chungking
4,0
Nog niet veel van Theroux gelezen, maar deze schrijver bevalt me echt.

Hij slaagt er als geen ander in de vervreemding en isolatie van een westerling te beschrijven in de context van een vreemd land met een totaal andere cultuur (waar ze eigenlijk niets te zoeken hebben en aldus zichzelf lelijk tegenkomen). In deze roman geeft hij een sneer aan goedbedoelende ontwikkelingshulp, maar evengoed aan mensen die denken dat al hun problemen wel zullen opgelost raken als ze op reis gaan. Bovenal levert hij m. i. vooral een pleidooi om mooie herinneringen vooral gewoon een herinnering te laten blijven. En dit in een mooie, zakelijke en toch zeer beeldende stijl.

4,0
Theroux is zeer ervaren als het aankomt op het beschrijven van reizen, landen en culturen; decennia schrijft hij hier al in zijn reisverhalen op knappe wijze over. In dit boek neemt hij deze ervaringen, vaak ook persoonlijk, mee en steekt hij zijn ideeën en meningen niet onder stoelen of banken. Best opvallend in een roman. Zeker zijn aversie tegen de hulpverlening in Afrika komt duidelijk naar voren. Deze kritische houding geeft het boek zeker wat extra diepgang, al is het als je meer van Theroux leest ook wel wat vermoeiend.
Los hiervan is het een vlot en interessant verhaal dat bovendien best spannend is. Theroux verweeft thema's als escapisme, vergankelijkheid en wanhoop mooi in het vlotte verhaal. De omgeving wordt prachtig getroffen en Hock, een vrij saai karakter, laat dan ook alle ruimte hiertoe.

4,5
Sluit me aan bij hetgeen Chungking en Leno schreven. Helemaal 100% ben ik het niet met Leno eens, wat betreft karakter van Hock. Saai vind ik hem niet, hij onderneemt tenminste de reis naar Malawi. Vind dit één van de beste fictie boeken, die Theroux schreef.

4,5
Uit een interview, zo zie je maar hoe lang een verhaal in het hoofd van een schrijver circuleert.

I have been a note-taker all my writing life, which is almost 60 years. Life moves at such a pace that note-taking is a necessity. A travel book is not possible without a daily account of what’s happened. The writing of a travel book depends on the notes taken en route – dialogue, description, insights. Travelling alone, I usually write my notes at mealtimes – at dinner or breakfast, catching up, always in ink.
But when I surrendered my papers to the Huntington I kept some boxes back. These contained a good number of pocket-sized notebooks, filled with ideas for stories, fragments of dialogue, possible names. For many years I accumulated notes for a story about a well-intentioned American, who returns to the African village where he’d been a teacher. My idea was that he would bring money and hope; that the village would welcome him and then not let him leave; and when his money was gone, he would be sold. After a long time, playing with this idea, I finally wrote my novel, The Lower River, using these years of notes.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Ontzettend goed boek van Theroux dat me nog wel een tijd zal bijblijven!

Intens beleefd.
Bij vlagen erg frustrerend en hartverscheurend.

Het was een zinnetje zonder betekenis, want 'nu' betekende nooit nu.
Het betekende spoedig, het betekende ooit, het betekende om het even wanneer.
Het betekende ook nooit.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:47 uur

geplaatst: vandaag om 14:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.