menu

Ardistan und Dschinnistan II - Karl May (1909)

Alternatieve titel: Der Mir von Dschinnistan

mijn stem
geen stemmen

Duits
Avontuur / Reis

656 pagina's
Eerste druk: Friedrich Ernst Fehsenfeld, Freiburg (Duitsland)

Kara Ben Nemsi en Hadschi Halef Omar worden als boodschappers naar de Mir van Ardistan in Ard gestuurd. Zij spannen zich in de Mir ervan te overtuigen dat zijn politiek tegen de christenen en ook tegen Dschinnistan onjuist is. In de voormalige dom van de hoofdstad komt een oude profetie tot vervulling. De intrigerende Panther, een schijnbare vertrouweling van de Mir, dwingt hem en zijn gevolg zich als gevangenen naar de stad der doden te laten brengen. Daar ontdekken ze echter het geheim van het “Maha-Lama”-meer en kunnen zich bevrijden. Intussen is Panther aan een veldtocht tegen Dschinnistan begonnen. De troepen van de Mir van Dschinnistan komen hun bondgenoten bijstaan en gezamenlijk drijven ze Panther in de val van het Waterslot. Daar, in El Hadd, worden alle raadsels opgelost – en ook door de drooggevallen rivier Ssul stroomt weer water.

zoeken in:
ags50
Band 32 (Karl May Verlag) – Band V.6 (Historisch-kritische Ausgabe)

Het verhaal “Der ’Mir von Dschinnistan. Reiseerzählung van Karl May. Zweiter Teil” verscheen in het katholieke tijdschrift “Deutscher Hausschatz in Wort und Bild”, uitgegeven door Friedrich Pustet in Regensburg, vijfendertigste jaargang, Heft 1-24, oktober 1908 – september 1909 (in 1 jaargang verschenen 24 Hefte).

Voor de boekuitgave bewerkte May zelf de tekst (voor beide delen samen op wel 100 plaatsen, hoewel de meeste in deel 1), maar behield hij de indeling in acht hoofdstukken (1. Mit der Natur im Bunde, 2. In der Höhle des Löwen, 3. Weihnacht, 4. Nach der “Stadt der Toten”, 5. Wieder frei, 6. Gegenzüge, 7. Die Schlacht am Dschebel Allah, 8. Nach der Grenze empor), waarna deel 2 een maand na deel 1 op 3 november 1909 bij Fehsenfeld als Band 32 verscheen met de titel “Ardistan und Dschinnistan 2. Band”.

In de reeks “Gesammelte Werke” van het Karl May Verlag behield dit boek het volgnummer, zodat het in 1916 verscheen als Band 32 “Ardistan und Dschinnistan II” waarna er tot 1928 nog vier oplagen volgden. Daarna werd het stil rondom dit werk, dat “wegens een nieuwe bewerking” uit de boekhandel verdween, tot in 1955 werkelijk een bewerking uitkwam met de titel “Der Mir von Dschinnistan”. Inmiddels zijn vanaf 1967 de originele Fehsenfeld-versies door het KMV in ere hersteld.

Op de voorzijde van de Fehsenfeld-editie werd het door Sascha Schneider geschilderde portret van Marah Durimeh afgedrukt, zowel bij deel I als deel II. Ditzelfde portret wordt ook genoemd in “Winnetou. 4. Band”.

“Ardistan und Dschinnistan” behoort tot de belangrijkste late werken van Karl May, waarin hij zich steeds meer afwendt van de montere wereld in zijn avontuurlijke reisverhalen, waarmee hij zijn roem oogstte, en in geheimzinnige verhalen aan zijn nieuwe blik op de wereld uitdrukking geeft. Het centrale thema in dit tweeluik is de ontwikkeling van de mens vanaf het lage “aardse” begin (het Arabisch “ard” - أرض - betekent “aarde, land”) naar een hogere tree van de bewuste, “geestelijke” mens, die hij als “Edelmensch” aanduidt (het Arabisch “jinn” - جن - betekent “geest”). Volgens May’s eigen opvatting is de “Edelmensch” een tegelijkertijd monotheïstisch-religieus en humanistisch handelende intellectueel.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:55 uur

geplaatst: vandaag om 19:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.