menu

Stoner - John Williams (1965)

mijn stem
4,05 (255)
255 stemmen

Engels
Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld. Stoner is een roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man.

zoeken in:
avatar van Fresh-
3,5
Er zijn mensen die een liefdeloos, eenzaam leven lijden in een kantoor of magazijn en die werken daar 40 - 60 uur per week en eigenlijk zouden ze iets anders willen doen maar ze durven het niet aan om dat daadwerkelijk te doen. Dat zijn de meeste mensen.


Als we nu eens domino zouden spelen met boeken die verhalen van personages die een saai en anoniem (beroeps) leven lijden/leiden dan zou ik het boek De woestijn van de Tartaren van Dino Buzzati aanleggen. Als elke dag van je leven je vrijwel hetzelfde toeschijnt dan zal je geheugen al vrij rap geneigd zijn deze dagen gelijk Candy Crush te comprimeren, alsof het een supernova betaamt die op zichzelf inklapt tot een zwart gat, met nog net wel de merkwaardige voorvallen op niet nader op te diepen chronologische wijze gerangschikt toegewezen aan je episodische langetermijngeheugen. Zonder eschatologisch zoethoudertje in het hiernamaalse vooruitzicht gesteld ben je als atheïst op jezelf aangewezen. Dat is eenzaam en eng maar toch zeggen veel mensen dat de manier waarop Stoner verkoos dood te gaan de meest waardige, realistische en minst hypocriete is die een mens kan verkiezen, anoniem en eenzaam zoals je in de wereld gekomen bent. Het is nu juist dat boek van Buzzati dat net als Stoner die ontstellende ijskoude eenzaamheid weet te vatten van een individueel voltrekken van het tijdige verruilen voor het eeuwige.

avatar van misterfool
HankMoody schreef:
. En uiteindelijk ga je dood zonder bijzondere gebeurtenissen in je leven of dat je daadwerkelijk ergens relevant voor bent geweest. Dat is de realiteit voor 90% van de mensen....

Gelukkig bestaan er boeken; zo ervaar je bijzondere levens; zelfs al bestaat het eigen bestaan uit banale oerdegelijke burgerlijkheid.

avatar van Raspoetin
4,5
"Tout peut arriver dans la vie, et surtout rien." [Alles kan gebeuren in het leven, in het bijzonder niets] - Michel Houellebecq.

avatar van HankMoody
4,0
Fresh- schreef:
(quote)


Als we nu eens domino zouden spelen met boeken die verhalen van personages die een saai en anoniem (beroeps) leven lijden/leiden dan zou ik het boek De woestijn van de Tartaren van Dino Buzzati aanleggen.


De meeste mensen lijden/leiden een saai en anoniem leven. De meeste mensen vinden dat ook prima, denk ik. Ik vind het alleen raar om het te vergelijken met het boek van Job. Ik zou toch altijd voor het leven van Stoner kiezen dan voor Job?! Dat lijkt me een hele simpele keuze waar niet over nagedacht moet worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:14 uur

geplaatst: vandaag om 15:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.