menu

Caramelo - Sandra Cisneros (2002)

Alternatieve titel: Een Huid van Karamel

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Streek/Familie

444 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Elke zomer trekken drie broers en hun gezinnen over de Route 66 van Chicago naar Mexico-stad. Daar, in de stad die vroeger ‘het Parijs van de Nieuwe Wereld’ werd genoemd, brengen ze de vakantie door bij de Kleine Grootvader en de Vreselijke Grootmoeder, die de hele familie als een liefdevolle dictator bestiert. Voor kleindochter Lala is de overgang van VS naar Mexico alsof ze van een begrafenis in een feest zonder einde terechtkomt. Dit jaar gebeurt er iets bijzonders. In de kleerkast van haar grootouders ontdekt Lala een lade die behalve persoonlijke documenten een echte caramelo rebozo bevat, een wonderlijk mooi geweven karamelkleurige sjaal. Haar vondst verschaft het meisje toegang tot niet eerder onthulde familiegeheimen.

zoeken in:
avatar van Shaky
4,0
Cisneros doet met Caramelo wat ze al haar hele leven succesvol doet: Chicana-cultuur een gezicht geven, Mexicaans-Amerikaanse mensen een stem geven en een herkenbare, begrijpelijke en pijnlijk realistische wereld creëren die iedere lezer kan begrijpen zonder echt te weten wat er zich in deze cultuur afspeelt.

Je hebt geen idee waar ze het over heeft, maar je snapt het volkomen. Ik weet nooit zo goed wat ik moet schrijven over het werk van deze trailblazer, omdat ik niet fatsoenlijk in woorden kan uitdrukken wat deze vrouw voor een volledige (sub)cultuur betekent en daarmee voor iedereen.

Los van de sociale impact die haar werk heeft, weet Cisneros met haar levendige en levensechte omschrijvingen een wereld te schapen waar iedere literatuurfanaticus alleen maar lyrisch over kan zijn. Haar woordkeuze, haar flow, het past zo goed bij de personages: nee; het zijn haar personages. De om- en beschrijvingen zijn op zichzelf onmisbare entiteiten binnen een verhaal dat reeds bol staat van de identificeerbare karakters.

Dat deze geweldenaar in 2016 de National Medal of the Arts ontving. is dan ook niet meer dan terecht.

Ow, had ik al gezegd dat ik nogal te spreken ben over deze vrouw en haar baanbrekende werk in Chicana-literatuur? Sorry, ik zal ophouden met mijn fan-boy gedrag voor even, bij een volgend boek dat ik van haar lees zal ik wel weer beginnen....

Gewoon lezen het werk van deze vrouw.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:26 uur

geplaatst: vandaag om 13:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.