menu

Feest van het Begin - Joke van Leeuwen (2012)

mijn stem
3,86 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

208 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Ruim twee eeuwen geleden, een hoofdstad in opstand. De jonge Catho, opgegroeid in een vondelingentehuis, merkt nauwelijks iets van de revolutie die gaande is, tot nieuwkomer zuster Berthe haar in het geheim leert lezen en schrijven, en de enige is die om haar geeft. Maar de twee verliezen elkaar uit het oog, ervan overtuigd door de ander te zijn verraden. Intussen begint pianofortebouwer Tobias, nieuwkomer in het land, een bijzondere vriendschap met iemand die hem een controversieel verzoek doet.

zoeken in:
avatar van liv2
Winnaar Ako literatturprijs 2013



en niemand heeft het gelezen, opgepikt of wat dan ook, zelfs trevisor niet... raar, zeer raar

avatar van thomzi50
Een, als ik op de plot afga tenminste, vrij klassieke, historische roman. Gedurfde keuze van de jury. Leuk.

Ted Kerkjes
thomzi50 schreef:
Een, als ik op de plot afga tenminste, vrij klassieke, historische roman. Gedurfde keuze van de jury. Leuk.
Joke van Leeuwen -als kinderboekenschrijfster- kennende, zal het geen klassieke roman zijn. Joke van Leeuwen weet altijd met haar schrijfstijl uitermate boeiend en verrassend te maken.

Ted Kerkjes
Erg goed boek.
Typisch Joke van Leeuwen.
Er zit erg weinig dialoog in directe reden. (Dus erg weinig 'Hij zei:...', maar aldoor 'Hij zei dat...')

avatar van -JB-
3,0
In het kader van mijn leesproject over de Franse revolutie las ik deze maand Feest van het Begin. Het boek werd in 2013 bekroond met de AKO literatuurprijs, dus mijn verwachtingen waren hooggespannen. Helaas werden deze niet echt waar gemaakt. Joke van Leeuwen beschrijft het leven van een weesmeisje, een rijkelui's dochter en een pianobouwer rond 1790. De bestorming van de Bastille heeft plaatsgevonden, de koning is naar Parijs gehaald en het land bevindt in een staat in rep en roer. Het boek beschrijft aan de hand van de drie personen, dat de met de revolutie gewonnen 'vrijheid' maar betrekkelijk is en veel moeilijkheden oplevert.

Hoewel de drie personen elkaar in het boek wel ontmoeten, komt het verhaal uiteindelijk niet echt bij elkaar. Hierdoor blijft het boek beperkt tot een redelijke simpele sfeerschets. Ik miste de verrassing of de verdere uitdieping van het thema vrijheid. Het simpele taalgebruik van Van Leeuwen met veel korte zinnen, begon me op een gegeven moment ook tegen te staan. Voor mij onduidelijk waarom dit boek de AKO prijs heeft gewonnen. Hier had duidelijk meer in gezeten.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:41 uur

geplaatst: vandaag om 20:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.