menu

Bring Up the Bodies - Hilary Mantel (2012)

Alternatieve titels: Het Boek Henry | Thomas Cromwell Trilogy #2

mijn stem
4,12 (17)
17 stemmen

Engels
Historisch

411 pagina's
Eerste druk: Fourth Estate, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Na te hebben gebroken met de roomskatholieke kerk om met Anne Boleyn te kunnen trouwen, lijkt Henry ook net zo snel zijn interesse in haar weer te verliezen als er maar geen sprake is van een mannelijke troonopvolger. In mei 1536 wordt ze opgesloten in de Tower op beschuldiging van overspel met meerdere mannen en veroordeeld tot de dood door onthoofding. Cromwell is oppermachtig, maar is zelf de eerste die beseft hoezeer ook zijn macht afhangt van Henry's humeuren, wensen en verlangens.

zoeken in:
avatar van liv2
Voor iedereen die hield van ' Wolf Hall' : een zeer goed ontvangen opvolger!

avatar van dutch2.0
4,5
En terecht goed ontvangen. Eigenlijk geldt alles wat ik bij Wolf Hall schreef, ook voor deze opvolger. Het wachten is op deel drie, als ook Thomas Cromwell de woede van de verschrikkelijke Henry VIII over zich afroept.

avatar van liv2
Eveneens genomineerd voor de Man Booker prize 2012...

avatar van liv2
En Winnaar van de Man Booker Prize !avatar van Pieter
Wat een vreselijke Nederlandse titel. Weinig inspiratie bij de vertaler?

avatar van dutch2.0
4,5
Pieter schreef:
Wat een vreselijke Nederlandse titel. Weinig inspiratie bij de vertaler?
Ik vermoed dat een marketingafdeling hierachter zit, ik kan me niet voorstellen dat de vertaler verantwoordelijk is voor zo'n lamme titel. Hoewel nog niet zo erg als het godsgruwlijke Suikertand van Ian McEwan. Alleen die titels al zijn reden genoeg om boeken lekker in het Engels te lezen.

avatar van J.Ch.
3,5
Vrij kort na Wolf Hall begonnen in de opvolger - ik was toch wel erg benieuwd naar de verdere belevenissen van Thomas Cromwell. (Helaas is het derde en laatste deel nog in de maak, dus nu is het alsnog wachten...)

Bring Up the Bodies is een fantastische titel, helaas in de Nederlandse vertaling verdwenen. Het Boek Henry is als titel ook weer niet uit de lucht gegrepen, maar heeft niet dezelfde onheilspellende toon als de originele titel. Het is voor niemand een verrassing dat Anne Boleyn in dit boek het onderspit delft - afgaande op de plotbeschrijving hoef ik niet eens spoilertags te gebruiken. Een koningin van de troon stoten, eigenlijk gebeurde dat in Wolf Hall ook al. Katherine werd de troon afgeholpen en Anne erop, nu moet Anne eraf en Jane erop. Als je bedenkt dat Henry dit kunstje vervolgens nog een paar keer herhaalde vraag je je af hoe zoiets echt gebeurd kan zijn. Maar hoezeer dit ook klinkt als een plot voor een ongeloofwaardige dramafilm, het is geschiedenis.

Aan Cromwell de schone taak om aan Henry's eisen tegemoet te komen. Zodoende krijgen we in Bring Up the Bodies te zien hoe Cromwell in een paar maanden tijd hemel en aarde beweegt om Anne de vernieling in te helpen. Als het balletje eenmaal gaat rollen ontstaat er een sneeuwbaleffect met het schavot als grimmig eindpunt. Hier gaan wel een flink aantal bladzijden overheen, maar het leest weg alsof het zo gebeurt. Dan is het boek uit en vraag je je af hoe Cromwell, die onderweg de nodige vijanden heeft gemaakt, hier zelf uit zal komen. In dat opzicht eindigt het boek op een mooi moment, waar Wolf Hall voor mij een beetje te abrupt eindigde.

Ik vond Bring Up the Bodies gemakkelijker te lezen dan zijn voorganger. Er zijn minder tijdsprongen heen en weer binnen een alinea, er zijn minder personages en minder zijplotjes. Aan de ene kant leest dit prettiger, maar ik vind dat het verhaal zo wel wat beperkter wordt. Ik had graag meer gelezen over Rafe Sadler of de verborgen vrouw van Cranmer. Sowieso vind ik het jammer dat we minder te lezen krijgen over Cromwells leven thuis, of wat er in hem omgaat. Cromwell is een raadselachtig persoon en dat is ook prima, maar ik vond hem in Wolf Hall fascinerender, omdat hij toen liet zien niet alleen een koele strateeg te zijn maar ook een rouwende weduwnaar met gevaarlijke protestantse sympathieën. In het vervolg lijkt Cromwell een beetje van zijn menselijkheid te zijn ontdaan.

Desalniettemin heb ik genoten van Bring Up the Bodies. Het is een levendig, kleurrijk en soms absurd verhaal. Ik vind het altijd fijn om me te kunnen verwonderen over de absurditeit van de geschiedenis en daar geeft Bring Up the Bodies alle gelegenheid voor. Ik hoop alleen dat het vervolg snel komt…

avatar van handsome_devil
4,0
Goed vervolg op het eerste deel. De toon is wat donkerder. Er is trouble in paradise aan het hof en langzaam maar zeker wordt er toegewerkt naar de val van Anne Boleyn. Veel van wat ik geschreven heb bij Wolf Hall geldt ook voor dit deel. Toch vond ik dit deel ietsje minder dan het eerste. Dat komt vooral omdat er enkel en alleen gefocust wordt op de hele zaak rond Anne Boleyn. Er wordt minder aandacht besteed aan Cromwells gezin en er zijn veel minder uitweidingen over randfiguren (die vond ik in Wolf Hall juist heel goed). Ook komt de manier waarop de gebeurtenissen hun weerslag hebben op het volk veel minder naar voren. Kortom, er wordt een wat minder volledig tijdsbeeld geschetst en er wordt meer ingezoomd op de politieke spelletjes en de verschuiving van de macht. Dat laatste is ook heel leuk hoor, en ik heb zeker weer genoten van de beschreven slangenkuil, maar ik hoop dat het laatste deel weer veel meer omvat dan het reilen en zeilen aan het hof.

avatar van H€yoka
5,0
Een tweede deel van een trilogie is vaak niet het beste deel. Maar dit boek ontsnapt er meesterlijk aan. Bovendien worden de aanmerkingen die ik over Wolf Hall had, helemaal opgelost doordat het gebruik van de hij-vorm duidelijk is en het aantal personages beter behapbaar is.

Een absolute topper wat mij betreft. Waar Wolf Hall nog wat mankementjes vertoonde, is deze opvolger helemaal af. Wat een heerlijk personage is die Thomas Cromwell toch, altijd klaar kijkend en de situatie sturend in zijn voordeel. De anderen weten het maar kunnen er niets aan doen.

Ik heb gelijk deel 3 in de bib gaan halen en kijk nu al uit naar hoe Thomas alles naar zijn hand zal (proberen) zetten.

5*

Gast
geplaatst: vandaag om 04:17 uur

geplaatst: vandaag om 04:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.