menu

Guggenheimer in de Mode - Herman Brusselmans (2012)

mijn stem
3,08 (18)
18 stemmen

Nederlands
Humoristisch

320 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

We vinden Guggenheimer nu terug als rentenier die meer geld heeft dan een normaal mens op kan maken. In zijn vrije tijd ontfermt hij zich over z’n ex-vrouw Ellen en laat hij zich door z’n chauffeur Jules rondrijden in een bolide uit 1934. Guggenheimers hoofd loopt nog steeds praktisch altijd om. Zo vindt hij dat de hedendaagse vrouw er bijzonder ongeïnspireerd gekleed bij loopt. Hij besluit om daar iets aan te doen en richt derhalve de firma gfc op. Welnu, Guggenheimers Fashion Company zal er wel even voor zorgen dat overal te lande de mokkels, grietjes en ja, zelfs de wijven, eindelijk zullen beseffen waar het in de mode van deze tijd precies om draait. Met behulp van z’n rechterhand Emmeke, z’n ontwerpster Mufti Müsmuz, z’n poetsvrouw Debbie, en diverse andere vogels van vreemd pluimage, zal hij het landschap van de vrouwenkledij tot ongekende hoogten opfleuren.

zoeken in:
avatar van AOVV
2,5
Duidelijk het minste deel in de Guggenheimer-serie van Brusselmans. Ergens is het wel interessant om te kijken hoe het met de rijke mogol gaat, maar het is meer van hetzelfde, en ook minder goed uitgewerkt. Tuurlijk is het fijn leesvoer, en het gaat in essentie nergens over, maar bijvoorbeeld 'Mogelijke Memoires', een andere recente roman van de auteur, is veel beter.

avatar van H€yoka
3,0
Toen ik Guggenheimer in de mode op de rekken zag staan, was ik meteen enthousiast. Eindelijk deel IV van het personage dat we misschien allemaal willen zijn: ultra zelfverzekerd, rechttoe rechtaan jouw mening geven en doen gelden en rijker dan de zee diep.

Toendertijd was de teleurstelling groot. Het is veel minder spectaculair en uitgewerkt dan voorheen. Dat komt nog het best tot uiting bij de naam van het drankje. De miljaardedzju was hilarisch, maar hoe je een Genezen Kanker kan uitvinden, lijkt me moeilijk te verklaren en doet de auteur dan ook eenvoudigweg niet.

Anno 2018 las ik hem eerder als een apart boek, niet als een deel van Guggenheimer serie. En ach, het valt allemaal best mee. Niet de topper die de Terugkeer van Bonanza was, maar degelijk leesvoer die de voldoende makkelijk haalt.

JoeCabot
Een Guggenheimer-roman, ideale kost als je trek hebt in een dosis puberale nonsens. Ook dit vierde (?) deel stelt op dat vlak niet teleur.

De laatste jaren glipt er af en toe ook wel eens een oprechte gedachte in een roman van Brusselmans … Niets daarvan in ‘Guggenheimer in de Mode’. Dit is echt een vintage werkje van de auteur, boordevol onversneden toogpraat.

Het mocht m.i. wel wat korter. Nu ja, 320 pagina’s kun je bezwaarlijk een dikke pil noemen natuurlijk, maar het duurde gewoon te lang voor er wat schot in de zaak kwam. Vreemd genoeg jaagt Brusselmans het slotstuk er dan weer in een mum van tijd doorheen, alsof hij de deadline voor de roman helemaal uit het oog verloren was.

Anyway, ik wil ook niet te veel zeuren. Fijn dat er auteurs als Brusselmans bestaan om af en toe eens tegen de schenen te schoppen. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 23:20 uur

geplaatst: vandaag om 23:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.