menu

The Quiet American - Graham Greene (1955)

Alternatieve titel: De Stille Amerikaan

mijn stem
4,06 (25)
25 stemmen

Engels
Sociaal

208 pagina's
Eerste druk: Penguin, New York (Verenigde Staten)

Tom Fowler, een Engelse oorlogscorrespondent die al jaren in Saigon woont, wordt door de politie ondervraagd over de moord op de jonge Amerikaanse diplomaat Pyle, van wie men vermoedt dat hij voor de inlichtingendienst werkte. De cynische Fowler heeft Pyle goed gekend en door zijn ogen krijgt de lezer een beeld van de gedode Amerikaan. Dat beeld is echter niet altijd even zuiver, want Pyle stond op het punt te trouwen met Fowlers Vietnamese vriendin.

zoeken in:
3,5
Dit boek deed me aan Twee Vrouwen van Harry Mulisch denken, alleen dan in spiegelbeeld. Allereerst door de structuur Beide hebben eenzelfde soort structuur, met twee tijdslijnen, alleen wordt deze structuur net even anders toegepast. In Twee Vrouwen werken twee punten in het verleden samen naar het heden toe. Bij The Quiet American weet je de uitkomst al, maar gaan we terug in de tijd om uiteindelijk weer bij het heden uit te komen.

Verder gaat Twee Vrouwen over de relatie over twee mensen van hetzelfde geslacht, en gaat The Quiet American hier ook over, maar dan juist over vriendschap in plaats van over een seksuele relatie.

Daarnaast heeft dit boek ook nog het nodige om zich te onderscheiden. Vooral de tegenstelling tussen Pyle (onschuld) en Fowler (cynisme) is erg boeiend, vooral als blijkt dat onschuld niet onschuldig betekent.

3,5*

avatar van eRCee
4,0
Ik herken me eigenlijk helemaal niet in bovenstaande beschrijving van aegron.
The Quiet American is mijns inziens allereerst een indrukwekkend verhaal over de Franse oorlog in Vietnam. Greene strooit daarbovenop een dikke laag thema's: idealisme, kolonialisme, oorlogvoering, de pers, loyaliteit, relaties, God en nog heel wat meer. Tenslotte speelt daar doorheen een driehoeksverhouding, die het contrast tussen de argeloosheid van de één en het cynisme van de ander verder aanzet en de broeierige sfeer versterkt.
Al die dingen samen beinvloeden elkaar; de oorlogssituatie werpt een ander licht op de relatie, die soms weer illustratief is voor bepaalde thema's en zelf beinvloed wordt door beide. Uiterst knap gedaan van Greene, die zich eens te meer bewijst als een groot schrijver.

Een citaat, om af te sluiten:

"Konden we maar van elkaar houden zonder wonden te slaan - trouw is niet voldoende: ik was Anne trouw geweest en toch had ik haar gewond. Bezitten is pijn doen: wij zijn te klein van geest en lichaam om iemand anders zonder trots te bezitten of om zonder vernedering bezeten te worden."

De slotzin is trouwens meesterlijk. Prachtig boekje.

avatar van misterfool
4,0
Interessante roman van Graham Greene. Het plot lijkt aanvankelijk meer weg te hebben van een thriller: een moord is gepleegd in koloniaal Vietnam. De politie ondervraagt de logische verdachte die, zo wilt het gelukkige toeval, één van onze hoofdkarakters blijkt te zijn. Het slachtoffer is- je verwacht het niet- het andere hoofdkarakter. Niettemin weet deze schrijver dit ogenschijnlijk eenvoudige plot steeds meer te verdiepen door de contrasterende karakters van de hoofdpersonages.

Tom Fowler is namelijk een cynische, apathische Brit en Alden Pyle een idealistische, naïeve Amerikaan. Door het oog van deze tweespalt snijdt het boek verschillende thema’s aan: huwelijkse trouw, religie, kolonialisme maar met name geopolitiek. Het boek werpt immers voornamelijk licht op de vraag of men op ideologische gronden zou moeten ingrijpen in een conflict of dat men juist neutraliteit moet betrachten. Dit boek laat de nadelen zien van beide houdingen. Pyle ondersteunt generaal Thé, die onze Amerikaan ziet als een positieve (derde) kracht. Het is dan ook erg wrang dat nou juist deze persoon een gruwelijke aanslag pleegt, wat het voornoemde dualisme op scherp zet. Het laat enerzijds zien dat ogenschijnlijk gematigde groeperingen in staat zijn tot gruwelheden. Anderzijds toont het dat neutraliteit vaak niets meer is dan de ogen sluiten voor onrecht.

Naar mijn mening vormt deze samenwerking van verdieping en spanning de grootste kracht van Greene. Zijn boeken lezen makkelijk weg en zijn hoogst vermakelijk, maar aan het eind van de dag werpen ze relevante vragen op, waardoor het zonder twijfel literatuur is.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:38 uur

geplaatst: vandaag om 21:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.