menu

Georg Faust: Libretto voor een Opera van Konrad Boehmer - Hugo Claus (1985)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Toneelstuk
Psychologisch

98 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Georg Faust ontsluiert het mysterie van het leven en weet zo, tot afgrijzen van de kerkelijke macht, een mens, Karel, te maken zoals alleen God dat kan. Met behulp van Maria ontketent Karel een opstand van de mensen tegen hun onderdrukkers.

zoeken in:
avatar van JJ_D
2,5
Wat als Faust niet moet kiezen tussen God en Satan…want wat als het diabolische wordt belichaamd door diegenen die doorgaan voor de hoeders van Het Goede? Hugo Claus vond er inderdaad niets beters op dan Mefistofeles te hullen in de kleren van de clerus. Het Kwaad zijn dus de papen, die met hun aflaten en hun hele cultus het volk arm en dom houden. Fausts redder (Goethe’s homunculus!) keert hier terug als niemand minder dan ene Hans, die voorwaar een volksopstand veroorzaakt. Ondertussen ligt Faust niet alleen overhoop met zijn verlangen naar onbegrensde kennis, maar ook naar ongebreidelde lust onder de vorm van homoseksualiteit.

In de tachtiger jaren was deze ‘Georg Faust’ allicht relevant. Vandaag doet de bolwassing van de kerk en van de heteroseksuele zedenpolitie een beetje oubollig aan. Bovendien zapt Claus nogal jolig van scène naar scène – allicht het eclectische van ‘Faust II’ indachtig – zonder zijn beste rijmen bij elkaar te schrijven. Kortom, afgezien van de muziek (nooit gehoord): niet zo heel veel aan te beleven, los van het destijds allicht actuele en originele concept.

2,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:08 uur

geplaatst: vandaag om 11:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.